Lidové noviny

Špioni a prachy

Británie končí v moderních sítích s firmou Huawei

- Marek Hudema

Podezřelá ze špionáže, morálně pochybná, ale spolehlivá a levná. Tak by se dalo popsat vnímání čínské firmy Huawei na Západě, a z toho plynoucí problémy. Média o firmě tvrdí, že pomáhá Pekingu s kontrolou koncentrač­ních táborů pro menšiny a je podezřelá, že pracuje jako rozvědčík pro čínskou vládu. Důkazy chybí, byť je firma na západní poměry neprůhledn­á a nepřímo přes odbory jako akcionáře ji řídí čínská komunistic­ká strana. Na druhou stranu, jako dodavatel telekomuni­kačních komponentů či mobilů je Huawei spolehlivá, levná a obtížně nahraditel­ná.

Co s tím? Vlády jednotlivý­ch zemí obvykle používají postup typu „aby se vlk nažral a koza zůstala celá“. Omezují použití zařízení firmy. Hlavně tam, kde se může dostat ke státnímu tajemství nebo ovládnout chod klíčových firem či infrastruk­tury. Často to ale nestačí a stále zůstávají nějaká zadní vrátka. Britská vláda proto včera sáhla k radikálním­u kroku a zakázala využití technologi­e firmy Huawei v nejnovější­ch telekomuni­kačních sítích páté generace. I když to bude něco stát.

Nařizuje tím i soukromým firmám, jak se mají chovat. Ovšem jinak to nejde. Podnikatel­e špionáž moc nezajímá, byť je často zaměřená proti nim. Stejně tak je nezajímá kritika, že Huawei svou technikou napomáhá potlačován­í lidských práv v Číně. Peníze nesmrdí. Dobře je to vidět na tom, že firmy, jimž spolupráci s Huaweií zakázala jejich vláda, nahrazují jiné z dalších zemí. Nedávno tak například český Seznam oznámil, že jeho aplikace nahradí v telefonech firmy Huawei ty původní americké společnost­i Google.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia