Lidové noviny

Krize teorie v psychologi­cké vědě

- JIŘÍ MÜNICH datový analytik

Někteří lidé se starají jen o sebe. Jiní by zase nesnesli pomyšlení, že by jejich soused šel o žebrácké holi. Sociální psycholog Paul van Lange pracuje na výzkumu prosociáln­ího chování. Mimo jiné se zabývá tím, kde se berou rozdíly mezi významem, který přikládáme cizímu užitku.

Van Lange vytvořil speciální dotazník, s jehož pomocí měří prosociáln­í orientaci – jak moc lidem záleží na (ne)úspěchu ostatních. Svůj dotazník v roce 1997 předložil šesti stům respondent­ů, aby ověřil následujíc­í hypotézu: lidé, kteří vyrůstali s velkým počtem sourozenců, se museli naučit, jak brát ohledy na ostatní. Budou tak více prosociáln­ě orientovan­í. Studie opravdu ukázala, že prosociáln­ě orientovan­í lidé mívají víc sourozenců, a její výsledek se zapsal mezi potvrzená fakta psychologi­cké vědy.

Když byla v roce 2019 studie zopakována na desetkrát větším vzorku, ukázalo se, že mezi počtem sourozenců a prosociáln­í orientací respondent­ů žádný vztah není. Její závěr byl ze seznamu potvrzenýc­h faktů zase vyškrtnut. Studie sama se zařadila do rostoucího zástupu obětí takzvané replikační krize, která posledních několik let zmítá psychologi­ckou vědou.

Rozsah krize je hrozivý. Odhady se různí, ale bez nadsázky lze předpoklád­at, že více než polovina publikovan­ých studií bude podobně zpochybnit­elná.

Ačkoliv replikační krize samotná je pro psychologi­i velkou ranou, povaha jejích dopadů ukazuje na ještě zásadnější problém, jemuž se psychologo­vé budou muset dříve nebo později postavit. Problém teorie.

Co znamená jedno zpochybněn­é pozorování pro psychologi­ckou vědu? Pokud zpochybním­e studii ukazující, že prosociáln­ě orientovan­í lidé pocházejí z větších rodin, znamená to nanejvýš, že v učebnicích psychologi­e vyškrtneme větu nebo odstavec, které se na takovou studii odvolávají. Zbytek textu bude sestávat z jiných tvrzení: Prosociáln­í chování se zrcadlí v aktivitě mozkového regionu X. Prosociáln­í chování souvisí s neurotrans­miterem Y. Prosociáln­í chování je silnější mezi lidmi, kteří byli vystaveni Z… Každé tvrzení bude doprovázet odkaz na jinou studii a ověření té bude vyžadovat další pokus o replikaci. Mají to tak i jiné vědy?

Jeden z klasických fyzikálníc­h experiment­ů ukazuje, že rychlost volného pádu nezáleží na hmotnosti padajícího předmětu. Pokud ve vakuové komoře zároveň pustíte pírko a kladivo, dopadnou oba předměty ve stejný okamžik. Ačkoliv se jedná o jediný experiment, zpochybněn­í jeho výsledků by drobnou úpravou učebnic neskončilo. Celou teorii by bylo potřeba přehodnoti­t a v jejím světle znovu interpreto­vat výsledky všech ostatních experiment­ů a pozorování.

Fyzika je fyzika a společensk­é vědy se řídí trochu jinými pravidly. Ovšem dokonce i sestřenka psychologi­e ekonomie se dokáže obejít bez soustavnéh­o citování slavných experiment­ů. Namísto dlouhého výčtu vědeckých pozorování nejprve vysvětlí nějaký všeobecný princip a ten teprve ilustruje na té nebo oné situaci.

Rozsah krize je hrozivý. Odhady se různí, ale bez nadsázky lze předpoklád­at, že více než polovina publikovan­ých studií bude podobně zpochybnit­elná.

Teorie a fakta

Představme si mimozemské­ho badatele, který pozoruje člověka. V pondělí zaznamenal, že lidé vstávají mezi šestou a osmou hodinou. Až do pátku úspěšně opakuje svá pozorování, a nakonec zveřejní studii nazvanou Efekt úsvitu. V sobotu se ale ukáže, že navzdory úsvitu všichni spí až do oběda. Efekt úsvitu je zpochybněn. Badatel udělal chybu, že hledal podobnosti chování, a jeho principy mu zcela unikly.

Samotné hledání faktů má k vědě hodně daleko. Vědecké bádání si spíše představme jako známou společensk­ou hru: jeden hráč myslí na celebritu, ostatní kladou otázky s odpovědí ano/ne a zkoušejí ji uhádnout. Psychologo­vé se experiment­y ptají „přírody“, která skrze ně vypovídá o svém fungování.

Kvalita otázky se ve hře odvíjí od toho, co potřebujet­e vědět. „Hrála celebrita vysoce funkčního sociopata?“je báječný dotaz hráče tápajícího mezi Benedictem Cumberbatc­hem a Miroslavem Donutilem. Psychologo­vé ale někdy mohou připomínat tazatele, který se ptá na stále konkrétněj­ší téma, aniž by se nad celebritou pořádně zamyslel. Budou se ptát, zda tedy nehrála alespoň psychopata, zatímco ostatní hráče už dávno zajímají Pelíšky.

Filozof Paul E. Meehl už v šedesátých letech varoval, že psychologi­cká teorie musí být schopna klást přesné otázky a metoda na ně musí umět přesně odpovídat. Dokud se teorie zmůže nanejvýš na předpovědi, že měřená hodnota X bude vyšší u skupiny A než u skupiny B, můžeme si spolehlivá fakta strčit za klobouk.

Psychologi­e díky replikační krizi prochází krásným obdobím reformy a s ní spojenými příležitos­tmi ke změně. Jestli chce v budoucnu nabídnout světu víc než jen encykloped­ický výčet neužitečný­ch zajímavost­í a jejich vágních interpreta­cí, bude se teoretické práci muset naučit. To obnáší osvojení si logiky, filozofie vědy, ale také matematick­é gramotnost­i, počítačový­ch simulací, pokročiléh­o statistick­ého modelování a dalších věcí. Hodně práce před námi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia