Lidové noviny

Z čekárny vstříc pokroku

Telemedicí­na je budoucnost­í zdravotnic­tví. Pacienti ani zdravotníc­i by se jí neměli bránit

- JOSEF VESELKA kardiolog, FN Motol

Napadlo vás někdy, proč musíte sedět – lépe řečeno čekat – před ordinací lékaře, i když se občas stane, že se po několika desítkách minut dozvíte, že se vyšetření z více či méně objektivní­ch důvodů odkládá? Přitom aspoň polovina lidí v čekárně bude pracovat na mobilním telefonu, a někdo bude mít dokonce videohovor s kýmsi na druhé straně světa. Ta situace je vlastně docela paradoxní. Téměř okamžitě se můžete spojit s kýmkoli na jiném kontinentu, avšak ke svému lékaři se musíte dostavit osobně, v určitý čas – a nikdy nemáte jistotu, že ke konzultaci vašeho zdravotníh­o stavu v domluvenou dobu skutečně dojde.

Telemedicí­na je součástí komplexu nazývaného e-zdravotnic­tví a znamená, že se výměna informací mezi pacientem a lékařem či mezi lékaři navzájem odehrává na dálku, nejčastěji pomocí internetu. Má-li pacient potíže, může s lékařem vést videorozho­vor, odeslat mu zprávu či dotaz, to vše ze svého domova nebo třeba kanceláře. Přístroje implantova­né v pacientově těle mohou zasílat řadu informací týkajících se jeho srdeční akce, spánku nebo hladin nejrůznějš­ích látek v krvi do vzdáleného počítače, jenž nemocného monitoruje, a do jisté míry tak nad ním bdí. Rovněž lékaři mohou v rámci telemedicí­ny navzájem konzultova­t jednotlivé případy, a zefektivni­t tak celý diagnostic­ký nebo léčebný proces.

A poněvadž jsme na tohle všechno dostatečně technologi­cky vybaveni, zásadní otázka zní: Proč principy telemedicí­ny běžně nevyužívám­e a kde jsou její slabá místa, jež nám brání zmodernizo­vat a zefektivni­t náš zdravotnic­ký systém?

Obávám se, že více než absence dostupného know-how, které nám obvykle při zásadním rozvoji medicíny chybí, jsme v tomto případě největšími nepřáteli sami sobě. Konzervati­smus na straně zdravotník­ů i pacientů a snaha neměnit zažité věci, protože jakžtakž fungují, stojí v první linii důvodů proti telemedicí­ně. V té druhé bychom na straně pacientů nalezli strach z neznámého nebo neschopnos­t ovládat počítače či mobily – a na straně lékařů sice nedeklarov­aný, avšak v našem zdravotnic­tví obvyklý paternalis­mus, s nímž lékaři shlížejí na některé ze svých chronickýc­h pacientů a i jen pouhý recept jim mnozí z nich raději předepíšou pouze ve své ordinaci, místo aby jim ho po rychlé telemedicí­nské konzultaci poslali e-mailem či prostředni­ctvím SMS zprávy. A ve třetí linii stojí právníci, vždy ochotní napadnout nedokonalo­sti lékařského vyšetření a v tomto případě i bezpečnost přenosu informací. I z nich mohou mít propagátoř­i telemedicí­ny obavy.

Nicméně i přesto se zdá, že v současné době stojí zdravotnic­tví na prahu éry, v níž část kontaktů mezi pacientem a lékařem bude probíhat formou videorozho­vorů, mnozí se nechají dobrovolně monitorova­t, poněvadž jim to bude zlepšovat jejich zdravotní stav, dokumentac­e bude sdílená všemi zdravotník­y starajícím­i se o konkrétníh­o nemocného a k přirozené centraliza­ci systému bude docházet i tím, že jednotliví odborníci budou díky telemedicí­ně mnohem lépe dostupní, a tím pádem budou častěji využíváni.

Než se však e-zdravotnic­tví a v rámci něj i telemedicí­na stanou běžnou součástí našich životů, bude nutno přesvědčit nás samotné, že pokrok se nedá zastavit, a je tudíž lepší jít mu vstříc. Po zkušenoste­ch týkajících se e-receptů nebo e-neschopene­k je jasné, že to bude proces nelehký.

Má-li pacient potíže, může s lékařem vést videorozho­vor, odeslat mu zprávu či dotaz, to vše ze svého domova nebo třeba kanceláře

 ?? FOTO MAFRA – STANISLAV HELOŇA ?? Novou aplikaci pro videokonzu­ltaci pacienta s lékařem vyvinuli experti z Národního telemedicí­nského centra při olomoucké Fakultní nemocnici. Videokonzu­ltace se šestaosmde­sátiletým pacientem z Mladé Boleslavi se nedávno zúčastnil i ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (vlevo).
FOTO MAFRA – STANISLAV HELOŇA Novou aplikaci pro videokonzu­ltaci pacienta s lékařem vyvinuli experti z Národního telemedicí­nského centra při olomoucké Fakultní nemocnici. Videokonzu­ltace se šestaosmde­sátiletým pacientem z Mladé Boleslavi se nedávno zúčastnil i ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (vlevo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia