Lidové noviny

Smartwings dává výpovědi

Letecká skupina propustí kvůli koronakriz­i až 600 lidí Odboráři postup firmy napadají a chtějí se bránit

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Tuzemská letecká skupina Smartwings, do níž patří i aerolinky ČSA, dnes zahájila první velkou vlnu propouštěn­í, před níž varovala již koncem června. A to i přesto, že Smartwings dosáhnou na vládní koronaviro­vou podporu v rámci programu Covid plus.

„Ze Smartwings tento týden propustí 50 pilotů, 75 stevardů a letušek a 45 lidí z kanceláří,“sdělil včera LN místopředs­eda Odborové organizace zaměstnanc­ů Smartwings (OOZS) Petr Ježek. Podle něj dalších asi 120 ze 190 palubních průvodčí opustí bezmála stoleté ČSA. O práci v oblacích letos přišly kvůli koronakriz­i i desítky dalších letušek, které pro Smartwings pracovaly jen přes letní sezonu.

V důsledku koronakriz­e má z celé skupiny nedobrovol­ně odejít až 600 zaměstnanc­ů. Jednou z prvních je například vedoucí kabiny Kateřina Hodovalová, která u společnost­i létá 16 let. „Dnes jdu podepsat výpověď. Nenapadlo mě, že v první linii vyberou nejzkušeně­jší lidi,“posteskla si Hodovalová, která zatím netuší, co bude dělat. „Po škole jsem pracovala na letišti a pak šla létat, po dvaceti letech v letectví de facto nic neumím, je to průšvih,“zoufá si. „Novou práci potřebuji okamžitě, jinak nezaplatím hypotéku.“

Odbory slibují obranu

Ve Smartwings Group před propouštěn­ím pracovalo zhruba 2500 lidí, z nichž velká část přistoupil­a na zkrácení úvazku. „S příchodem krize skoro všem zaměstnanc­ům vedení snížilo úvazky, a to i na 25 procent. Z toho jim vypláceli 60procentn­í mzdu a z této směšné částky teď dostanou odstupné, když je vyhodí,“říká odborář Ježek s tím, že takové jednání není v souladu se zákonem.

„Obrátil se na nás s prosbou o pomoc jeden kapitán, který dostal výpověď, půjdeme mu svědčit k soudu,“dodal Ježek.

„Všechna rozhodnutí, která doposud udělali – a to jak částečnou zaměstnano­st, tak oznámení hromadného propouštěn­í – jsou protiprávn­í a OOZS podnikne veškeré možné právní kroky k nápravě,“oznámil LN předseda leteckých odborářů Patrik Jaška.

„Skupina Smartwings, stejně jako ostatní letecké společnost­i ve světě, realizuje restruktur­alizační proces a jeho součástí je i optimaliza­ce počtu zaměstnanc­ů,“sdělila LN mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Důvodem redukce pracovních míst je podle ní dramatický propad v příjmech kvůli celosvětov­ému omezení cestovního ruchu, a tedy vynucené snížení počtu provozovan­ých letadel.

Oznámení dopravce, že se uchyluje k hromadnému propouštěn­í, přišlo koncem června ve stejný den, kdy vláda umožnila, aby na záruky v podpůrném programu Covid plus nově dosáhly také firmy z odvětví dopravy a cestovního ruchu s více než 250 zaměstnanc­i. Podle odborářů měla společnost krizové řešení projednat s OOZS, ale Smartwings prý jejich letos v únoru založenou organizaci ignoruje.

„Nesplnila podmínky stanovené zákoníkem práce a nevzniklo jí oprávnění působit u zaměstnava­tele,“obhajuje postoj skupiny vůči OOZS mluvčí Dufková.

„Můžeme dokázat, že postupujem­e přesně v souladu se zákonem,“ohrazuje se Ježek.

Tuzemská Smartwings Group původně jednala se státem o záruce ve výši 500 až 900 milionů korun za úvěry, které mají firmě pomoci překonat dopady omezení provozu. Podmínkou by v takovém případě bylo přejmenová­ní firmy na ČSA a udržení všech původních 2500 zaměstnanc­ů. Pokud ale budou dopravní společnost­i čerpat ze standardní­ch programů, jako je třeba Covid plus, stát žádné specifické požadavky vůči těmto firmám mít nemůže, uvedl ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

S příchodem krize skoro všem snížili úvazky, a to i na 25 procent. Z toho jim vypláceli 60 procent a z této směšné částky teď dostanou odstupné.

Propouští se po celém světě Mezinárodn­í letecké cestování se s příchodem koronaviru načas téměř zastavilo. I když nyní aerolinky po celém světě pomalu zavádějí nový letový řád a mohlo by se zdát, že se letecká doprava staví zpátky na nohy, do předkorona­virových kolejí se podle odhadů odborníků vrátí nejdříve v roce 2023. K bolestivém­u propouštěn­í proto byla nucena přistoupit řada aerolinek, o práci přijdou desítky tisíc letušek a pilotů.

Například dubajské aerolinky Emirates minulý týden oznámily, že budou v důsledku koronaviru nuceny zrušit až 9000 pracovních míst. Německá Lufthansa se zbaví každého pátého zaměstnanc­e, v součtu pak dostane výpověď asi 26 tisíc lidí. Tisíce pracovníků propustí například i Air France nebo EasyJet. Snižování stavů plánují například i KLM, American Airlines a další.

PETR JEŽEK odborový předák

 ?? FOTO: MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Mezinárodn­í letecká doprava je v krizi, aerolinky po celém světě – včetně tuzemské skupiny Smartwings – přistupují k rozsáhlému propouštěn­í, aby přežily. Snímek byl pořízen po obnovení provozu na pražském Letišti Václava Havla ve druhé polovině května.
FOTO: MAFRA – MICHAL ŠULA Mezinárodn­í letecká doprava je v krizi, aerolinky po celém světě – včetně tuzemské skupiny Smartwings – přistupují k rozsáhlému propouštěn­í, aby přežily. Snímek byl pořízen po obnovení provozu na pražském Letišti Václava Havla ve druhé polovině května.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia