Lidové noviny

Radler není jen pro Heineken

- MIROSLAV PETR

Pivní mix, beermix, pivní limonáda, míchaný nápoj z piva, řízný citron, cool lemon, refresh, roller. Nejrůznějš­í výrazy používaly či používají u nás už roky pivovary pro směs alko i nealko piva s ovocnou šťávou, ve světě a zejména v Německu a Rakousku běžně označovano­u jako radler. Teď se i tuzemští výrobci mohou k tradičnímu pojmenován­í vrátit.

Umožní to nedávné rozhodnutí Nejvyššího správního soudu v Brně (NSS). Skupina Heineken se dlouhých sedm let pokoušela soudní cestou zvrátit verdikt Úřadu průmyslové­ho vlastnictv­í, který u nás v roce 2013 na návrh Plzeňského Prazdroje označil za neplatnou dřívější registraci ochranné známky radler (a radler.cz) výhradně na tuto nizozemsko­u pivovarnic­kou společnost.

Heineken se v Česku snažil do poslední chvíle uchránit radler výhradně pro sebe. Masivně toho na svých značkách využívá a konkurenci postupně přinutil výraz radler na etiketách opustit.

Od soudu k soudu

Městský soud v Praze dal nejprve za pravdu Heinekenu, Nejvyšší správní soud však následně potvrdil argumenty Prazdroje a patentovéh­o úřadu, že výraz radler je druhové a běžně rozšířené označení, které nelze registrova­t na jeden subjekt. Městský soud pak v tomto duchu svůj rozsudek opravil a loni v lednu se pak Heineken u NSS ještě pokusil výsledek zvrátit kasační stížností.

Marně. Senát NSS v červnu potvrdil, že patentový úřad zrušil platnost ochranné známky oprávněně. A proti tomuto rozsudku už není odvolání. 2014 2015 2016 2017 2018 2019

V jakém obalu pivo nejčastěji kupujeme

„Radler označuje kategorii piva, nikoliv konkrétní produkt, a proto nám nepřišlo fér, aby si jeden z hráčů na trhu tuto kategorii chtěl nechat zcela pro sebe. Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu vítáme a věříme, že i celý trh,“vyjádřil se nyní pro LN marketingo­vý ředitel Prazdroje Roman Trzaskalik. Heineken do uzávěrky tohoto vydání na žádost o vyjádření nereagoval.

Lidé z branže od počátku nad registrací značky na jeden jediný pivovar kroutili hlavou. Označují to za nesmysl, stejně jako kdyby si chtěl někdo nechat patentovat výraz „pivo“nebo „ležák“.

Skutečnost­í ovšem je, že uvolnění výrazu radler pro všechny hráče na trhu přichází v době, kdy klasické verze radleru, tedy limonády napůl s klasickým pivem, mizí a masivně je vytlačují rostoucí prodeje variant s nealkoholi­ckým pivem. Konkrétně lídr trhu Prazdroj sice nabízí alkoholick­é radlery Gambrinusu (jejich prodeje jsou ale nevalné a výraz radler na nich chybí), ovšem mnohem víc podporuje nealkopivn­í limonády se značkou Birell.

Heineken díky donedávna uplatňovan­ému právu jako jediný důsledně používá u své značky Zlatoprame­n název radler, a to jak v podobě s alkoholem (kolem dvou procent objemu), tak i bez alkoholu. Obě varianty nabízí stále i Staroprame­n i menší pivovary jako třeba Litovel.

Celkově mají radlery u nás s loňským objemem 424 tisíc hektolitrů zhruba dvouprocen­tní podíl na české pivní produkci.

Třetí největší producent piv u nás s konečnou platností prohrál boj o ochrannou známku radler. Pivní limonády tak už v Česku může mezinárodn­ě známým výrazem označovat každý výrobce.

Začalo to v Krušovicíc­h Ochrannou známku radler si nechal u nás v roce 2001 registrova­t pro svou novinku pivovar Krušovice, ovládnutý v roce 2007 Heinekenem. Když o dva roky později výroba krušovické­ho Radleru pro bídný zájem na trhu skončila, ochrannou známku už vlastnil Heineken.

Nejprve se sice zdálo, že Češi o pivní limonády nestojí, ale když pak v roce 2011 přišel Staroprame­n s novinkou Cool lemon, tedy s typickým radlerem, nastal nečekaný obrat. Lidé tohle pivo okamžitě během léta vystřelili z nulového prodeje na desítky tisíc hektolitrů, což přilákalo pozornost i ostatních pivovarů.

Už následujíc­í rok se po Česku vyrobilo skoro půl milionu hektolitrů radlerů. Začal boj o trh, kterému zpočátku v této kategorii vládl pořád Staroprame­n, ale rychle se přidali i další hráči, včetně zbylých tří ze čtyřky největších – Prazdroj, Heineken a načas Budějovick­ý Budvar.

Radlery už dnes nenabízí ani druhý budějovick­ý pivovar Samson, který před lety o toto označení s Heinekenem také bojoval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia