Lidové noviny

Británie zakázala sítě 5G od Huaweie

-

Vláda premiéra Borise Johnsona zakázala mobilním operátorům v Británii, aby po letošním 31. prosinci využívali při výstavbě telekomuni­kačních sítí páté generace (5G) technologi­e čínské firmy Huawei. V parlamentu to včera oznámil ministr kultury a sportu Oliver Dowden, do jehož kompetence spadá i digitaliza­ce. Čínský podnik reagoval, že rozhodnutí je pro něj zklamáním. Na to, aby Londýn firmu Huawei z budování sítí 5G vyřadil, dlouhodobě kvůli bezpečnost­ním rizikům naléhal Washington.

Pokud operátoři některé komponenty už využili, musejí je do roku 2027 odstranit. „Nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale je správné pro britské telekomuni­kační sítě, pro naši národní bezpečnost a pro naši ekonomiku, a to jak nyní, tak v dlouhodobé­m horizontu,“citovala BBC Dowdena. Ten připustil, že spuštění sítí 5G se kvůli tomuto kroku zdrží asi o rok – a také se prodraží.

Ještě na začátku letošního roku vláda čínské firmě umožňovala alespoň částečný podíl na zřizování sítí pro superrychl­ý internet. Za nynějším krokem kabinetu stojí jednak pochybnost­i ohledně bezpečnost­i technologi­í firmy Huawei, jednak nedávno uvalené americké sankce.

Technologi­e firmy Huawei dle Washington­u představuj­í bezpečnost­ní hrozbu, Peking je podle něj využívá ke špionáži. Čína toto obvinění dlouhodobě odmítá. Americký prezident Donald Trump tlačí na americké spojence – včetně Británie –, aby Huawei z výstavby sítí 5G vyloučili. Vláda premiéra Johnsona doufá, že když Británie vystoupila z Evropské unie, podaří se jí uzavřít lukrativní obchodní dohodu s USA. Spor o Huawei by však britsko-americká jednání mohl výrazně ztížit. Rozhodnutí Londýna ohledně firmy Huawei zcela jistě rozhněvá Čínu. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou už napjaté kvůli tomu, jak Peking přistupuje k Hongkongu, který býval britskou kolonií.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia