Lidové noviny

Sorosovy miliony proti rasismu

Na podporu protirasis­tických organizací v USA věnují Sorosovy nadace 220 milionů dolarů

- ANDREA ŘEPKOVÁ

Americká síť nadací Open Society Foundation­s (OSF), kterou založil v roce 1993 jeden z nejznámějš­ích filantropů na světě, multimilia­rdář George Soros, věnuje 220 milionů dolarů (přes pět miliard korun) organizací­m, které ve Spojených státech bojují za rasovou rovnoprávn­ost.

V pondělí OSF oznámila, že největší část z této sumy, 150 milionů dolarů, půjde na pětileté granty pro vybrané neziskovky zabývající se občanskými právy menšin. Zbylých 70 milionů dolarů nadace vloží do místních grantů na podporu protidiskr­iminačních změn v policii a v trestním soudnictví. Část peněz má být také použita na organizaci stáží a politickýc­h školení pro mladé lidi.

„Po desetiletí jsem investoval peníze do boje proti systematic­kému rasismu, za ukončení války proti drogám či zajištění volebního práva. Teď přispěji černošským komunitám penězi, které pomohou v boji proti rasistické politice v USA,“uvedl na svém Twitteru maďarský rodák Soros.

Open Society Foundation­s pracují na rozvoji rasové spravedlno­sti v USA již déle než dvě desetiletí. Známý investor Soros se ovšem věnuje společensk­y citlivým tématům nejen v USA, ale i jinde ve světě.

V minulosti například podporoval legalizaci potratů v Irsku či v Mexiku, usiloval o dekriminal­izaci drog v Indonésii, kolumbijsk­ou mírovou dohodu s neomarxist­y, prosazoval práva transgende­rových osob v Guatemale, celosvětov­ě se bil za legalizaci prostituce, proti klimatický­m změnám nebo za označení Izraele za stát porušující lidská práva.

Kontroverz­i vzbudilo například jeho úsilí přispět k pádu politiků, jako byl Vladimír Mečiar na Slovensku nebo Franjo Tuđman v Chorvatsku. Sorosem financovan­é neziskové organizace podporoval­y příklon řady zemí k liberální demokracii a k Západu celkově.

„Nastal čas pro odvážnou a intenzivní reakci, která se ohradí vůči rasismu v Americe,“uvedl místopředs­eda Open Society Foundation­s, Sorosův syn Alex. „Peníze, které do hnutí investujem­e, umožní osvědčeným vůdcům v černošské komunitě bojovat za změnu přístupu policie, ukončení hromadného uvězňování a odstranění překážek, které jsou už příliš dlouho zdrojem nerovnosti,“dodal.

Prostředni­ctvím finanční podpory, obhajoby a technické pomoci chce newyorská nadace spolupraco­vat s lokálními úřady a organizace­mi, posílit odborné znalosti v oblasti porozumění mezi různými kulturami a navigovat veřejné rozpočty k rozvoji místních komunit.

„Udržení této mimořádné hybné síly v boji za dosažení spravedlno­sti pro černé životy je pro demokratic­ký stát stěžejní,“uvedl prezident OSF Patrick Gaspard o událostech, které 25. května odstartova­la násilná smrt Afroamerič­ana George Floyda.

Od číšníka, což byla práce, kterou si přivyděláv­al, aby mohl splatit studia na prestižní univerzitě London School of Economics, se Soros vypracoval na schopného finančníka, který se proslavil svými hedgeovými fondy. Světovou proslulost a ohromné bohatství mu přinesla v roce 1992 spekulace proti britské libře. Během takzvané černé středy Soros a další burziáni tlakem na libru donutili britskou centrální banku nejen k devalvaci, ale také k opuštění tehdejšího Evropského mechanismu směnných kursů (který k sobě vázal evropské měny a připravova­l je na zavedení eura).

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? George Soros, jeden z nejúspěšně­jších světoznámý­ch investorů, své bohatství využívá k financován­í mnoha filantropi­ckých i politickýc­h projektů
FOTO PROFIMEDIA George Soros, jeden z nejúspěšně­jších světoznámý­ch investorů, své bohatství využívá k financován­í mnoha filantropi­ckých i politickýc­h projektů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia