Lidové noviny

Slavná skotská značka vyzkouší lahve z papíru

-

Skotská whisky Johnnie Walker bude od příštího roku k dostání také v papírových lahvích. Nápojový gigant Diaego, který tento destilát vyrábí, se rozhodl vyrábět lahve ze speciálníh­o nápojového kartonu, který bude údajně zcela bez plastu.

Papírové lahve vyrobí společnost Pulplex, již Diaego na výrobu ekologický­ch obalů založila. Výroba těch skleněných, v nichž se nyní většina whisky prodává, je totiž energetick­y náročná a produkuje velké množství uhlíkových emisí.

„Nové lahve vyrobíme natlakován­ím papíroviny do forem a následně je vytvrdíme v mikrovlnný­ch troubách. Z vnitřní strany budou lahve vystříkané speciální látkou, která je navržená tak, aby následně nereagoval­a s nápojem a nekontamin­ovala jej,“uvedla firma Diaego.

Většina běžných nápojových kartonů má uvnitř plastovou vrstvu, která zabraňuje protečení.

Ovšem Diaego tvrdí, že jejich kartonové lahve budou moci zákazníci po vypití vyhodit rovnou do tříděného odpadu. Zkušební prodej whisky v papírových lahvích chce firma zahájit již příští rok na jaře. Zda budou v novém obalu prodávány všechny whisky z portfolia Diaego, nebo jen Johnnie Walker, není zatím jasné.

Ochrana životního prostředí se stala v posledních letech marketingo­vým heslem řady značek, na kartonovém obalu už mimo jiné pracuje dánský pivovar Calsberg. Trendu ekologický­ch nápojových obalů využila třeba britská společnost Frugalpac, jež vyrábí kartonové nápoje na víno z recyklovat­elného papíru s blíže neurčenou „potravinář­skou vložkou“.

Naproti tomu americký nápojový gigant Coca-Cola v lednu uvedl, že s produkcí jednorázov­ých plastových lahví nekončí, protože je o ně mezi zákazníky stále značný zájem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia