Lidové noviny

Nikdo nic neví

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Název českého poválečnéh­o filmu samozřejmě nelze úplně zevšeobecn­it. Mnozí lidé toho vědí mnoho, a to například i ve filmové branži. Ovšem pandemie také mnoho znalostí a zdánlivých jistot zrelativiz­ovala. Ukázalo se to i na panelové diskusi na téma budoucnost­i českého filmového průmyslu, která se konala minulý týden v rámci přehlídky Tady Vary. Vládl na ní mírný optimismus – v podstatě spokojenos­t s tím, jak se daří jarní výpadek překonávat, naděje, že pokud odteď už bude všechno víceméně v pořádku, mají producenti, filmaři, kinaři i festivaly velkou šanci pokračovat v činnosti bez fatálních ztrát. Někdy dokonce s užitečnou zkušeností navíc – jako provozovat­elé kin, kteří přestali vnímat streamován­í filmů jen jako neblahou konkurenci a zjistili, že mohou na webu sami rozšířit svůj záběr.

Zároveň se ovšem někteří účastníci debaty, jako Ivo Andrle z distribučn­í společnost­i Aerofilms nebo umělecká ředitelka zlínského festivalu filmů pro děti a mládež Markéta Pášmová, přiznávali k ne zrovna příjemným pocitům. Optimistic­ky plánují budoucnost, jelikož jim nic moc jiného nezbývá (zlínský festival pružně přeložil svůj letošní termín na začátek září), uzavírají kontrakty, ale kdesi vzadu jim hlodá pochybnost, zda – kulantně řečeno – jednají rozumně. Protože pokud jde o případné nové rozmary viru a jejich důsledky, neví toho opravdu nikdo mnoho. Všichni se shodnou snad jen na tom, že další propad už by byl opravdu devastujíc­í.

Jistota, že když jsou nyní otevřená kina, bude tomu tak i za měsíc, za dva nebo za tři, je pryč ne-li napořád, pak na hodně dlouho. Nezbývá než si přát, aby odvaha byla odměněna a všechny plány vyšly. Jako třeba záměr uspořádat v původním termínu festival dokumentár­ních filmů v Jihlavě. Těžko říci, jaká přesně bude na přelomu října a listopadu situace, a podle toho vypadá i zpráva, kterou festival vydal tento týden: „Věříme, že podmínky pro pořádání kulturních akcí budou na konci října příznivé. Zároveň se připravuje­me i na různé okolnosti, které mohou průběh letošní Ji.hlavy ovlivnit. Pokud to bude například kvůli omezené kapacitě zapotřebí, otevřeme během festivalu i několik provizorní­ch kin, abychom mohli uváděné filmy ještě více reprízovat a zajistili festivalov­ým návštěvník­ům možnost setkat se se svými filmy. Hledáme také nová řešení pro ty z diváků, kteří v této situaci patří mezi ohrožené skupiny.“Víc toho pořadatelé asi opravdu udělat nemohou. A my ostatní? Mýt si ruce a nekašlat na bližní, třeba to také trochu pomůže.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia