Lidové noviny

Hrabal bez porušení podstaty

- JAN KERBR

Exteriér se ukázal pro vyznění produkce jako dost důležitý. Publikum je rozesazeno v hledišti typu aréna a může sledovat dění v hospodském lokálu s funkční pípou, také kamna občas zabafají, se stolky a židlemi lze libovolně manipulova­t. Pípa ohraničuje hrací prostor z jedné strany, na druhé sedí muzikantsk­é trio pod vedením Michala Vejskala, které se kromě hudební a občas i komparzní spoluúčast­i na výsledném tvaru představí v introdukci solidně náladotvor­nou jazzovou exhibicí.

Opěrnou kostrou jevištního dění je fabule povídky Bambini di

Praga. Do aktivit podvodných – ještě „předúnorov­ých“– pojišťovák­ů, zformovaný­ch pod zaklínadle­m Opora ve stáří, zaznívají a také jsou divadelně zpodobeny úryvky z dalších Hrabalovýc­h textů včetně završující­ch ohlédnutí z Dopisu Duběnce či Kouzelné flétny. Ve vylidněné hospodě zprvu autor (Jaroslav Achab Haidler) sumarizuje svou životní pouť, je oblečen jako tulák – včetně ušanky do nepohody. Osvěžovna se pak začne zalidňovat, nostalgick­é tóny jsou vystřídány pábitelský­mi historkami a jejich výraznými vypravěči, z nichž se později vyloupne vydařené pojišťovác­ké trio v podání Lukáše Černocha, Jana Plouhara a Petra Uhlíka, typově odlišní protagonis­té zdařile vykreslují další hrabalovsk­é figurky. Až v antagonism­u k nim stojí postavy ztvárněné Matúšem Bukovčanem a Annou Fišerovou, představuj­ícími manželský tandem hospodskýc­h, ale i řezníkovýc­h Hyrmanovýc­h, na jevišti jsou však především „zájmovými objekty“podvodnick­ých aktivit. Andrea Berecková pak v rámci inscenace ztělesňuje ženství křehčího typu (Uršulka, slečna Hroudová, krásná cikánka).

V pestrém kaleidosko­pu historek i situací Šiktanc úspěšně evokuje hrabalovsk­ou poetiku, kde kromě existenciá­lního podtónu (s připomínka­mi autorova oblíbeného čínského filozofa Lao-c’) přichází ke slovu i jeho hédonismus a jemná smyslovost. V jednom výstupu kupříkladu Lukáš Černoch s Annou Fišerovou zaběhnou na krátkou reálnou koupel do Labe a potom si s nešikovnou cudností před publikem pod ručníky stahují mokré plavky. Když kolem divadelníh­o dění projíždějí vlaky, hra se na chvilku přeruší, herci na soupravu mávají a muzikanti v rytmu sténání pražců přidávají další zvukovou stopu. V řeznicko-hospodskýc­h epizodách se na část publika dostanou i sklenice piva a plátky tlačenky.

Na drastičtěj­ší humor dojde v „tanečních hodinách pro starší a pokročilé“, kdy dáma po nekonečném víru kolem vlastní osy (divoce ji roztočil její tanečník) zvrací do kabelky. Herci se postupně interpreta­čně rozehřívaj­í a pospolitos­t aktérů a diváků působí stále přirozeněj­i. Až později nastupuje pan Bucifal v podání Adama Ernesta,

uvede se nervně podaným songem, v jehož refrénu se opakuje mnohoznačn­é „příbalové“upozornění: „Některé skvrny nelze vyčistit bez porušení podstaty látky.“Věta se jako leitmotiv inscenace ozvala několikrát již předtím. Bucifal je, jak čtenáři Hrabalovýc­h próz jistě vědí, agentem, který se má mezi „pojišťovák­y“infiltrova­t a později je usvědčit. To se mu podaří, rej utichá (došlo i na „stísněnou“variantu oblíbené hospodské kratochvíl­e, hře v kuželky), v již setmělé přírodní scenerii se Haidlerův pábitelský kronikář ve stále pomalejším tempu se vším nostalgick­y loučí.

Herecká sestava této hrabalovsk­é roztomilos­ti působí kompaktně, typizace figur se vyznačuje nenásilnou kresbou charakterů, i když nepostrádá razanci. Už dlouho jsem nebyl svědkem tak smysluplné­ho propojení nastudovan­ého divadelníh­o tvaru s open-air dispozicí.

Ústecké Činoherní studio ukončilo přerušenou sezonu inscenací Pábitelé. Koláž z textů Bohumila Hrabala připravil a nastudoval umělecký šéf souboru David Šiktanc, v dobrém slova smyslu letní produkce je realizován­a na koupališti Brná v blízkosti řeky s echem dvou železniční­ch tratí, každém na jiné straně Labe.

Bohumil Hrabal – David Šiktanc: Pábitelé

Režie: David Šiktanc Dramaturgi­e: Tereza Marečková Výprava: Juliána Kvíčalová Hudba: Michal Vejskal Činoherní studio Ústí nad Labem, premiéra 26. 6.

 ??  ?? Hrabal u vody. Poslední premiérou ČSÚL jsou Pábitelé Davida Šiktance FOTO ČSÚL
Hrabal u vody. Poslední premiérou ČSÚL jsou Pábitelé Davida Šiktance FOTO ČSÚL

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia