Lidové noviny

UŽITEČNÉ TIPY

-

Teplota vzduchu na pracovišti by se měla pohybovat mezi 20 až 23,5 °C.

Klimatizac­e vysušuje vzduch, lidé v klimatizov­aných místnostec­h by měli dostatečně pít.

Zdravou sliznici dýchacích cest pokrývá vrstvička hlenů, jež ji chrání proti vpádu virů. Klimatizac­e tuto ochrannou bariéru vysušuje, a tak lidi v klimatizov­aných místnostec­h trápí letní angíny, rýmy a záchvaty kýchání.

Zdravotním rizikem klimatizac­e mohou být i znečištěné filtry. S chladným vzduchem se mohou šířit do místnosti infekce a plísně.

Zdravotní problémy mohou způsobovat také větráky, pokud ženou vzduch přímo na člověka. Vzdušný proud vysušuje pokožku a způsobuje pálení očí. Větráky by měly vzduch v místnosti protáčet, tím lidem od vedra uleví.

Rizikem je teplotní šok, když člověk vyjde z klimatizov­ané místnosti do venkovního vedra. Je-li venku 35 °C a klimatizac­e je na 18 stupních, člověk onemocní.

Nachladit se můžete také při cestování v klimatizov­aných autech či autobusech nebo v supermarke­tech, kde je klimatizac­e běžně nastavena na nižší stupně. Rozdíl mezi teplotou interiéru a exteriéru by neměl být vyšší než 8 stupňů.

Pro delší pobyt v klimatizov­aných místnostec­h radí lékaři náležitě se vybavit. Třeba pokladní v supermarke­tech či úřednice by si měly vzít v horkých dnech do práce také svetr a teplé ponožky...

Tělo si na pobyt v klimatizov­aném prostoru zvykne, šokem pak pro ně může být vstup do horkého vzduchu venku. Lékaři radí po odchodu z klimatizov­aného prostoru setrvat chvíli v místě bez klimatizac­e, třeba na chodbě, a napít se vlažné minerálky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia