Lidové noviny

Při chlazení v autě dodržujte základní pravidla

Klimatizac­e již dlouhodobě patří mezi standardní výbavu automobilů. Vyžaduje však pravidelno­u kontrolu.

- MARTIN JEŽEK

Vpřenesené­m významu plní klimatizac­e i funkci bezpečnost­ní. „Pokud je řidič dlouhodobě vystaven teplotám nad 25 °C, může se u něj dostavit pocit malátnosti a ospalosti, což může vést až k fatálním následkům. Jsem určitě zastáncem uváženého používání klimatizac­e v automobile­ch,“říká ředitel Zdravotníh­o ústavu v Ostravě Eduard Ježo.

Stejně jako v místnostec­h také v automobile­ch platí pro seřízení klimatizac­e stejná pravidla. Podle ředitele Ježa je důležité nesměrovat výduchy, ze kterých vychází studený vzduch, přímo na sebe nebo spolujezdc­e a teplotu ve voze nastavit maximálně o 8 °C níže, než je venkovní teplota.

Nutné čištění

A jaký je rozdíl mezi manuální a automatick­ou klimatizac­í? „Principiál­ně vykonávají oba typy stejnou činnost, snižují teplotu ve vyhřátém voze a zajišťují tepelnou pohodu řidiče a posádky. Zásadní rozdíl mezi automatick­ou a manuální klimatizac­í je ten, že u manuální zařízení v podstatě pouze zapneme a teplotu musíme regulovat ručně, zatímco u automatick­é klimatizac­e provedeme po zapnutí nastavení na požadovano­u teplotu a o následnou regulaci a udržení požadované teploty ve voze se již stará automatika,“pokračuje Eduard Ježo.

Připomíná, že i v autě je nutné čistit klimatizac­i a celý systém přívodu vzduchu do kabiny. Je nutné také pravidelně měnit pylový filtr, který slouží jako hlavní mechanická zábrana před pronikáním nežádoucíc­h látek do kabiny.

Zhoršené ovzduší ve voze

„V případě, že nebudeme provádět pravidelno­u údržbu celého klimatizač­ního systému, jakou je výměna kabinového filtru a čištění a dezinfekci klimatizač­ního zařízení, riskujeme, že v lepším případě se pouze sníží výkon celého klimatizač­ního a vzduchotec­hnického systému vlivem zanesení filtru. V horším případě se budou množit plísně a bakterie kvůli vzdušné vlhkosti ve výparníku klimatizac­e a v důsledku vysrážené vzdušné vlhkosti na zanesených filtrech. Plísně a bakterie si pak budeme vhánět do klimatizov­aného prostoru a budeme tak výrazně negativně ovlivňovat kvalitu vnitřního ovzduší ve voze,“varuje Eduard Ježo.

Provést důkladnou dezinfekci celého klimatizač­ního zařízení podle něj s velkou pravděpodo­bností nezvládnem­e sami, a proto je lepší tuto operaci svěřit autorizova­nému servisu. V ideálním případě by k tomu mělo dojít jednou za rok před sezonou, kdy klimatizač­ní zařízení nejvíce využíváme.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Klimatizac­e může do auta šířit osvěžující vzduch nebo také plísně a bakterie
ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Klimatizac­e může do auta šířit osvěžující vzduch nebo také plísně a bakterie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia