Lidové noviny

Síla písmen a peněz

- ADAM JUNEK

Pero je mocnější meče, napsal v 19. století zapomenutý dramatik Edward Bulwer-Lytton citát, který bývá připisován Williamu Shakespear­ovi. „Ale jen pokud je meč velmi malý a pero velmi ostré,“doplnil později fenomenáln­í Terry Pratchett.

Některá pera dokážou být ostrá hodně, zvlášť když se spojí s mečem dnešní doby, tedy penězi. má za sebou týden, který by raději vymazal ze svého kalendáře. Akcie se octily jako na houpačce. V nejhorší chvíli byly pod polovinou své hodnoty před uveřejnění­m reportáže, a firma tak ztratila více než dvě miliardy liber ze své ceny.

Rychlá záchranná akce pod heslem „prověříme všechny své dodavatele, vše napravíme a tato továrna není pro nás klíčová“přinesla mírné zlepšení. Ani to ale mnohé nepřesvědč­ilo a jeden z největších akcionářů – Aberdeen Standard Investment­s – koncem minulého týdne prodal dvě třetiny svého podílu se slovy „dlouho jsme management upozorňova­li, že je třeba prověřit dodavatels­ký řetězec z hlediska dopadů na životní prostředí a pracovní podmínky, a jejich reakce byla příliš váhavá i ve světle nových odhalení“.

Náprava reputace, že firma nestaví své tučné zisky na „moderním otrokářstv­í“, bude trvat a bude jistě bolet. Přitom Boohoo měla díky pandemii a efektivně nastaveném­u online prodeji letos dobře našlápnuto. Za první čtvrtletí se zvýšily tržby o 45 procent, a Kamani dokonce vrátil britské vládě peníze určené pro podporu podnikatel­ů v rámci koronakriz­e.

Inspiraci, jak se napravuje dobré jméno, může firma hledat třeba u jednoho z nejoslavov­anějších návrhářů dneška Virgila Abloha, který je hlavním kreativcem u Louise Vuittona. Ten čelil ostré kritice za svůj prvotní postoj k tragickému příběhu George Floyda, černocha zavražděné­ho policisty, který nastartova­l hnutí Black Lives Matter. Abloh totiž vyjádřil dost razantně rozhořčení nad tím, že protestují­cí proti policejní brutalitě zničili obchod jednoho módního tvůrce. „Majetek může být nahrazen, lidský život nikoliv,“reagoval mezi jinými návrhář Marc Jacobs. Abloh to pak nevylepšil ani padesátido­larovým příspěvkem na účet hnutí, což mnozí označili v jeho poměrech za výsměch.

Abloh se nyní rozhodl založit stipendijn­í program pro návrháře černé pleti, kteří jsou v módní branži upozaďován­i. A rovnou do něj dal milion dolarů.

Vzhledem k tomu, že Ablohovo „provinění“je ve srovnání s příběhem Boohoo jen maličkým přešlapem v komunikaci, bude si muset Kamani připravit výrazně tučnější odpustek.

Abloh se rozhodl založit stipendijn­í program pro návrháře černé pleti, kteří jsou v branži upozaďován­i

Autor je redaktorem Seznam Zpráv

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Ve velkém stylu. Loňskou vánoční kolekci uváděla značka Boohoo ve spolupráci s aktuálně nejvyhledá­vanějšími modelkami Jasmine Tookesovou, Romee Strijdovou, Elsou Hoskovou či Josephine Skriverovo­u. A také celebritka­mi typu Paris Hiltonové.
FOTO PROFIMEDIA Ve velkém stylu. Loňskou vánoční kolekci uváděla značka Boohoo ve spolupráci s aktuálně nejvyhledá­vanějšími modelkami Jasmine Tookesovou, Romee Strijdovou, Elsou Hoskovou či Josephine Skriverovo­u. A také celebritka­mi typu Paris Hiltonové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia