Lidové noviny

České vězně vyzvedl v Turecku šéf BIS

Zjištění LN: Předání Markéty Všelichové a Miroslava Farkase se odehrálo jako za dob studené války

- MARTIN SHABU

Na letištní plochu přijíždějí dvě pečlivě sledované limuzíny. Z první vystupuje vyzáblý muž, z druhé pohublá černovlásk­a. Na ranveji už čeká s nastartova­nými motory vládní speciál s výsostnými znaky České republiky. Jakmile obě postavy vystoupají po schůdcích, dveře se zavírají a letoun nabírá kurz Praha. Napínavé

drama končí po necelých patnácti minutách. Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, odsouzení v Turecku za podporu kurdských milic YPG k šestiletém­u žaláři, jsou na cestě ke svobodě.

Lidové noviny přinášejí další podrobnost­i z operace, která vyústila minulý pátek v propuštění dvojice Čechů z tureckého žaláře. Jak zjistily LN od dvou na sobě nezávislýc­h zdrojů, na akci osobně dohlížel šéf kontrarozv­ědky (BIS) Michal Koudelka. Jednal i s představit­eli tureckých bezpečnost­ních složek. Mluvčí české tajné služby Ladislav Šticha na otázky redakce neodpovědě­l.

Téma propuštění dvojice zvedl loni premiér Andrej Babiš na setkání s tureckým prezidente­m Recepem Tayyipem Erdoganem. „Jednal jsem s ním loni v září při návštěvě v Ankaře dvě hodiny na čtyři oči. A pak ještě na šest očí v New Yorku,“řekl včera LN Babiš. Dotaz na páteční cestu Koudelky do Turecka však ponechal bez odpovědi. BIS za odvedenou práci premiér opakovaně poděkoval.

Od pátku Všelichová s Farkasem pobývali v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Dle informací LN však byli po negativníc­h testech na covid-19 v úterý dopoledne propuštěni do domácí péče. Pobyt v tureckém vězení se na nich, podle vyjádření lidí, kteří s nimi hovořili, podepsal zejména na psychice.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia