Lidové noviny

Proti viru se stavem nebezpečí

Vláda dostane měkčí nástroj, jak reagovat na krizové scénáře. LN získaly návrh zákona

- MICHAL BERNÁTH

Pokerovou terminolog­ií hrála česká vláda „all-in“– vsadila vše. Učinila tak ve chvíli, kdy kvůli šířící se nákaze vyhlásila 12. března nouzový stav. To jí umožňovalo omezit téměř všechny občanské svobody na celém území Česka, což je mocný nástroj. Možná až příliš: při dílčím zlepšení situace ale stát nemá po ruce žádný jemnější instrument. Koronakriz­e přitom odhalila, že ho potřebuje, zvláště když se problém usadí jen v části země.

Proto dostal resort vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) za úkol upravit ústavní zákon o bezpečnost­i tak, aby odpovídal aktuálním zkušenoste­m; LN se podařilo zatím neveřejný materiál získat. Ústřední změna tkví v tom, že vláda bude moci vyhlásit rovněž stav nebezpečí, a to i regionálně. S nouzí to udělat nejde – ta je všude, nebo nikde.

Nový typ ohrožení umožní vládě, aby z nebezpečí plynule přešla do nouze, když se situace zhorší, a naopak. Díky tomu už by neměla v jeden moment přijít o kontrolu a předat ji do rukou krajských samospráv a hygieniků.

„Právní úprava je orientován­a spíše na působení přírodních sil typu povodní, vichřic, republika však musí počítat i s jinými druhy ohrožení: epidemie, sucho, kybernetic­ké útoky,“píše Hamáček v průvodním dopisu předsedům všech poslanecký­ch i senátních klubů. S nimi bude vyjednávat podporu, případně úpravy tak, aby novela mohla platit již na podzim.

Stav nebezpečí mohou vyhlásit už nyní hejtmani. Třeba při povodních se to běžně stává, nikoli ale u pandemie. Moravskosl­ezský Ivo Vondrák (ANO) se opakovaně zdráhal nástroj využít, protože by pak bylo na jeho politické i odškodňova­cí odpovědnos­ti, že zavřely hornické šachty. Kdyby to udělala vláda, je to na ní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia