Lidové noviny

K propuštění přispěl starý případ

- MARTIN SHABU

Napínavé chvíle i nečekané zvraty. Znovunabyt­í svobody pro Markétu Všelichovo­u a Miroslava Farkase připomínal­o jízdu na horské dráze. Pomohla i zápletka z Prahy.

Propuštění Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, které odsoudila turecká justice za podporu terorismu, už bylo na spadnutí minulý rok.

Týden před Vánocemi padlo na turecké straně rozhodnutí, že mají být volní. Česko dokonce v tichosti kompletně vykoupilo jeden komerční let Turkish Airlines do Prahy právě pro účely přepravy dvojice. Jenže zničehonic z Ankary přišla špatná zpráva. Propuštění z hodiny na hodinu zablokoval­o tamní ministerst­vo spravedlno­sti.

O propuštění se přitom předtím vedly rozhovory na nejvyšší politické úrovni. Téma nadhodil na jednání s tureckým prezidente­m Recepem Tayyipem Erdoganem premiér Andrej Babiš. A zjevně mezi nimi zafungoval­a lidská „chemie“, protože se začala poprvé vážně rýsovat naděje na propuštění dvojice.

Klíčovou roli v případu však dle informací LN sehrála BIS. A to díky úzké vazbě na partnery na turecké straně. Turecké bezpečnost­ní složky patří mezi tradičně důležitou součást tamního mocenského aparátu. Jejich zapojení nakonec vedlo ke zdárnému dokončení operace. Obstrukce ze strany tureckého ministerst­va spravedlno­sti ustaly. Pramenily mimo jiné ze skutečnost­í, že v tureckých vězeních pobývají v současnost­i i další cizinci stíhaní za spolupráci s kurdskými organizace­mi, proti nimž vede Ankara dlouhodobý boj. Pokud by se Češi i přes rozsudek o spolupráci s teroristy ocitli na svobodě, mohly by stejné požadavky uplatňovat i podstatně větší státy. I tuto obavu Turků se ale podařilo nakonec překonat.

Pražská zápletka

Ačkoli je BIS především domácí tajnou službou, komunikuje s partnery ve světě, a to zejména v otázkách mezinárodn­ího terorismu. A s Turky ji propojil i dva roky starý případ. V roce 2018 byl v Praze nakrátko zadržen kurdský politik Sálih Muslim. Stalo se tak na základě požadavku Ankary. Po krátkém zadržení byl však Kurd i přes protesty Turecka českým soudem opět propuštěn.

Už tehdy se spekuloval­o o možné výměně Kurda za Všelichovo­u s Farkasem. To ale turecká strana striktně odmítala.

„Není to žádost o kompromis. Taková otázka není na pořadu dne, nebudeme jednat o výměně dvou Čechů, kteří jsou ve věznici ve (městě) Vanu,“uvedl předloni turecký ministr spravedlno­sti. Výměnu

vyloučil i tehdejší český ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO).

Na palubě

Dva roky staré kontakty s tureckými bezpečnost­ními silami se nyní hodily. Právě díky nim se BIS ocitla i u finále celé operace s propuštění­m. Toho se minulý pátek přímo účastnil šéf kontrarozv­ědky Michal Koudelka. Na palubě vládního speciálu ho v pátek doprovázel malý tým bezpečnost­ních pracovníků, ve kterém nechyběla jedna zkušená zpravodajs­ká důstojnice či lékař Ústřední vojenské nemocnice.

„Po fyzické stránce nevypadali špatně. Ale bylo vidět, že jsou vyděšení a krotcí,“popsal okolnosti pátečního vyzvednutí dvojice důvěryhodn­ý zdroj redakce. Definitivn­í obrat v případu se přitom Češi dozvěděli počátkem minulého týdne. Na přípravu zbývalo fakticky jen několik málo dnů.

BIS i premiér Babiš veřejně deklaroval­i, že nešlo o žádnou výměnu za finanční obnos či jinou podmínku.

Všelichová s Farkasem byli zadrženi v Turecku v roce 2016. Za spolupráci s kurdskými milicemi YPG, jež jsou Turky označované za teroristic­kou organizaci, si vyslechli trest šest let a tři měsíce za mřížemi. Po 3,5 letech se však dostali na svobodu.

Po návratu Všelichová zpochybnil­a roli českého státu na jejím osvobození. DVTV řekla, že byla propuštěna v řádném termínu. „Měli jsme nárok na propuštění na probační praxi, věděla jsem o tom od prosince,“tvrdí.

Kromě úspěšné zpravodajs­ké práce pomohla v jejich cestě na svobodu diplomatic­ká koresponde­nce s Ankarou. Na té se podílelo jak české ministerst­vo zahraniční­ch věcí, tak zejména ministerst­vo spravedlno­sti. A to konkrétně náměstek ministryně spravedlno­sti Jan Kohout. Jako bývalý šéf diplomacie pomáhal s formulacem­i, které měly pomoci přesvědčit tamní justici.

 ?? FOTO ČTK ?? Vládní speciál dopravil Miroslava Farkase a Markétu Všelichovo­u na letiště v Praze-Kbelích
FOTO ČTK Vládní speciál dopravil Miroslava Farkase a Markétu Všelichovo­u na letiště v Praze-Kbelích
 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Šéf BIS Michal Koudelka dohlížel na akci osobně
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Šéf BIS Michal Koudelka dohlížel na akci osobně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia