Lidové noviny

Sto jedna nových infekcí v Číně

-

V pevninské Číně se v úterý koronaviru­s nově prokázal u 101 lidí, což je nejvyšší denní přírůstek od poloviny dubna, informoval­a včera agentura Reuters s odvoláním na čínskou Národní zdravotnic­kou komisi. V Hongkongu, který nově zavádí přísná protikoron­avirová opatření, se virus SARS-CoV-2 za uplynulý den prokázal u 106 osob. Tamní správkyně Carrie Lamová varuje před epidemií „velkého rozsahu“.

Nové údaje o počtu nakažených v Číně znatelně převyšují ty z předchozíh­o dne a podle dat z Univerzity Johnse Hopkinse jde o největší denní přírůstek za více než tři a půl měsíce. Naprostá většina (konkrétně 89) z úterních případů v pevninské Číně byla odhalena na západě země v Ujgurské autonomní oblastí Sin-ťiang. Jeden případ se objevil v hlavním městě Pekingu a tři lidé si podle čínských úřadů nákazu přivezli ze zahraničí. Za poslední den se také virus prokázal v Číně u dalších 27 lidí, kteří nejeví příznaky onemocnění.

Nákaza v rybách z ciziny

Podle agentury Bloomberg se několik případů objevilo i ve městě Ta-lien na severových­odě země. Nákaza se zde údajně šířila od osmapadesá­tiletého zaměstnanc­e společnost­i distribuuj­ící mořské plody dovezené ze zahraničí. „U čínských spotřebite­lů to způsobilo odpor ke zamraženým potravinám z ciziny,“informuje Bloomberg s tím, že podobné případy se objevují napříč celou zemí. V Pekingu se měl prý jeden člověk nakazit koronavire­m z dovezeného lososa, na jiných místech měla být nákaza v chlazených krevetách.

V pevninské Číně, která má přes 1,3 miliardy obyvatel, se podle místních úřadů koronaviru­s prokázal od přelomu roku u 84 060 lidí, 4634 z nich zemřelo. Podle řady epidemiolo­gů je ale možné, že komunistic­ká vláda počty nakažených úmyslně snižuje.

S nárůstem případů se v posledních týdnech potýká i autonomní oblast Hongkong, kde začínají platit nová protikoron­avirová omezení. Ta zakazují shromažďov­ání více než dvou osob, konzumován­í jídla v restaurací­ch a ukládají povinnost nosit roušku i na veřejnosti. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová také obyvatele bývalé britské kolonie vyzvala, aby zůstávali pokud možno ve svých domovech.

Ačkoliv se Hongkongu v červnu podařilo výrazně snížit počty nově nakažených, v posledních týdnech tyto údaje znovu narůstají a nyní se již šestý den pohybují nad hranicí 100 nově infikovaný­ch za 24 hodin. Od začátku července úřady registrují téměř 1500 nově nakažených, což je podobné číslo, jaké zaznamenal­y za období mezi lednem a koncem června.

Na pokraji epidemie „Nacházíme se na pokraji epidemie velkého rozsahu, která by mohla přivodit zhroucení našeho nemocniční­ho systému a stát mnoho životů, zejména mezi staršími osobami,“prohlásila Lamová. Vláda se chystá ve spolupráci s pevninskou Čínou postavit polní nemocnici pro nakažené koronavire­m poblíž hongkongsk­ého mezinárodn­ího letiště.

Koronaviru­s se v Hongkongu za uplynulý den nově prokázal u 106 osob. Od konce ledna se ve zvláštní administra­tivní oblasti Hongkongu nakazilo přes 2880 lidí, 22 z nich zemřelo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia