Lidové noviny

Čísla nelžou, ale…

Čelíme nákaze opravdu úspěšněji než Německo?

- Zbyněk Petráček

Oprofesoru Korčákovi, doyenu statistiky na pražské Přírodověd­ecké fakultě, se tradovala legenda. Svou úvodní přednášku prý začínal větou: „Statistika je děvka. Nechá se od každého znásilňova­t.“Nemyslel tím úmyslné manipulace, ale účelové výklady na pohled „tvrdých čísel“.

Jisté stereotypy se udržují tím, že se zdánlivě opírají o tvrdá čísla. Například o bilance pandemie na webech Worldomete­r či Univerzity Johnse Hopkinse. Podle nich je na tom Česko dobře, hlavně vůči Německu či Rakousku. Německo včera překročilo laťku 200 tisíc zjištěných nákaz, kdežto u nás je to 16 tisíc a v Rakousku 21 tisíc. Slušně si vedeme i v přepočtu na miliony obyvatel: u nás 1475 nakažených, v Rakousku 2314, v Německu 2481. A ještě lépe ve srovnání zemřelých: v Německu 110 na milion lidí, v Rakousku 79, u nás 35. Třikrát úspěšnější než v Německu, hurá, čísla přece nelžou.

Ano, čísla nelžou, ale jejich výklad může svést z cesty. Nebereme-li v úvahu celou bilanci od počátku března, ale jen vývoj za poslední týden, ba den, dostaneme jiný obrázek. Za úterek u nás bylo na covid pozitivně testováno 275 lidí, v Německu 684. Přepočteme-li to na lidnatost (poměr 1 : 8), zjistíme, že třikrát lépe na tom není Česko, nýbrž právě Německo.

Nebo. V Praze za týden přibylo 352 nakažených. Přepočet na 100 tisíc obyvatel vede k číslu 27, tedy k hodnotě z Výmaru (26). Přitom si račte uvědomit, že Výmar patří – vedle bavorských okresů Dingolfing a Hof – mezi tři nejaktivně­jší ohniska nákazy v Německu. Podíváme-li se na věc takto, pak rozčilení primátora Hřiba, že Praha se ocitla ve žluté sekci semaforu, je přepjaté. Přesné srovnání je těžké, neboť německý semafor se řídí podle reprodukčn­ího čísla. Ale Praha by na něm mohla patřit až do červené části, je-li v ní i část Berlína.

V nynější době se stále straší ideodiverz­ními centrálami, manipulace­mi a prý všudypříto­mnými fake news. Ale dávejme si pozor i na manipulace, které vytvářejí dojem vědeckosti tím, že se opírají o „tvrdá čísla“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia