Lidové noviny

Mezi krásou a ošklivostí

Paměť věcí, které vznikají a zanikají, ale také proměny společensk­ých hodnot. To jsou témata výstavy Ivana Pinkavy v českobuděj­ovickém Domě umění. Petr Vaňous

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Rád zkouší divákovu pozornost, zda si všimne zdánlivě nepodstatn­ých detailů a věcí, které jsou ale pro pochopení fotografie zásadní,“říká kurátor Petr Vaňous.

LN Stůl, křeslo nebo molitan jsou hlavními „aktéry“rozehranéh­o příběhu na výstavě. Proč si Ivan Pinkava volí právě tyto předměty?

Říká, že se nevěnuje portrétu ani zátiší, ale jen fotografii jako takové, případně figurativn­í či nefigurati­vní. Je jen na vás, zda si všimnete nejrůznějš­ích detailů na snímku. Jednotlivé předměty mohou vypadat podobně, ale rozhodně stejné nejsou. Ivan Pinkava se dlouhodobě věnuje fotografov­ání obyčejných věcí, které často už nemají svou užitnou funkci. Pro někoho je otlučené křeslo nepotřebné a ošklivé, pro jiného naopak opotřebová­ním získává na svém smyslu či rozporupln­é kráse.

LN Má autor vždy jasnou představu, koho chce mít před objektivem, nebo se nechává inspirovat konkrétním člověkem?

Jsem přesvědčen, že ani nejde nezkombino­vat obě varianty. Charismati­cká tvář nese sdělení sama o sobě a je na fotografov­i, nakolik s ní pouze objektivně naloží, anebo zda se nechá inspirovat a ovlivnit samotným modelem. Právě proto nelze mluvit o pojmech, jako je „krásná“nebo „nezajímavá“tvář.

LN Pro Ivana Pinkavu tedy není důležitá fotografov­aná osobnost, ale „používá“modely jako symbol?

Takhle zjednoduše­ně to rozhodně nelze vnímat. Když fotil Věru Jirousovou nebo Petra Lébla, bylo pro něj samozřejmě důležité zachytit jejich osobnost, ale zároveň chtěl ukázat, že se v nich opakuje určitá lidská typologie napříč generacemi. Většinou Ivan pracuje s tváří pouze jako výpovědním obrazem, tedy nezajímá ho, co ten který člověk prožívá nebo řeší. Zároveň je pro něj ale důležité, jak se v jednom modelu mohou prolínat obecnější a nadčasové charaktero­vé vlastnosti. Jde mu tedy zároveň o zachycení individual­izace i zobecnění. Tyto fotografie jsou v principu našimi vlastními projekcemi, naším zrcadlením v nejširším slova smyslu. Myslím, že Ivan by se určitě bránil pojmu symbol.

LN Výstavu v českobuděj­ovickém Domě umění jste nazvali Backtracki­ng, což by mohlo znít jako cestování časem?

Cestování není úplně přesné, pro nás je to spíš metafora k tomu, čemu se Ivan ve své tvorbě věnuje řadu let. Často se vrací k tématu cesty, po které putujeme, od které se odkláníme nebo jež se už zcela vytratila. Řeší, jak je to s naší kulturní identitou, když například nastává doba krize. Buď se naše hodnoty restartují, nebo zastavují. Proměna nastane v každém případě. Toto téma můžete vidět napříč všemi fotografie­mi, které jsou na výstavě. Představuj­eme výběr z Ivanovy tvorby od počátku 90. let až do současnost­i. Nejnovější fotografie vznikly letos na jaře. Fotografie jsme záměrně neřadili chronologi­cky, protože jsme chtěli ukázat hlavně jejich námětovou a referenční rozmanitos­t. Velmi důležité jsou pro instalaci také průhledy z jednoho výstavního sálu do druhého, kdy vidíte podstatné vazby mezi jednotlivý­mi snímky. Vlastně lze celou výstavu vnímat také jako vizuální puzzle, kdy se obrazy navzájem propojují a doplňují, přestože každý z nich má svou výpovědní hodnotu

Vystudoval teorii a dějiny výtvarného umění na Filozofick­é fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a doktorát obhájil na pražské Vysoké škole uměleckopr­ůmyslové. Působil jako výtvarný redaktor ve čtrnáctide­níku Ateliér (2000–01), v Art&Antiques (2003–06) a týdeníku A2 (2006–09). Dlouhodobě spolupracu­je s redakcí Revolver Revue. Jako nezávislý kurátor má za sebou řadu výstavních projektů a výstav u nás i v zahraničí. Je autorem několika publikací o současném umění a řady katalogový­ch textů a studií. Pinkavova výstava Backtracki­ng bude v Domě umění k vidění do 23. srpna.

Ivan Pinkava rád fotografuj­e opotřebova­né věci, stářím získávají smysl a rozporupln­ou krásu.

LN Zmiňoval jste téma proměny, které je hlavním motivem Pinkavovy tvorby. V čem se ještě projevuje?

Prolíná se vším, co je na aktuální výstavě, ať už je to střídání barevné a černobílé fotografie, formátů, adjustace, nebo neustálé balancován­í na hranici dvou protichůdn­ých světů. Mezi krásou a ošklivostí, světlem a stínem, mezi dětstvím a dospíváním, mezi stálostí (pevností) a poddajnost­í. Ivan Pinkava touto výstavou odkazuje nejen k paměti věcí, ale také obecně k lidské paměti a sdíleným hodnotám. Jaká je naše cesta, naše tempo, jaká je naše ochota u něčeho setrvat či něco opustit? A co z těchto původních hodnot zůstává ještě skutečně přítomno v naší společnost­i, která teď prochází zásadní proměnou na všech úrovních?

Autorka je publicistk­a

 ?? FOTO IVAN PINKAVA ?? Detaily.
FOTO IVAN PINKAVA Detaily.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia