Lidové noviny

Skryté dějiny

- MILAN UHDE spisovatel a dramatik

Mé jméno není na plakátech,/ ani nehraju na pódiu./ Chodívám v obyčejných šatech,/ jak obyčejní lidé žiju.“

Básník však na rozdíl od svého lyrického hrdiny jméno na plakátech míval a na pódiích vystupoval, dokonce i na úzce politickýc­h, a třebaže se vždy oblékal nenápadně, názory měnil v souladu s dobovými změnami a zajišťoval si trvalou cestu k vlastnímu zveřejňová­ní. V tom se některým obyčejným lidem podobal. Pokud byl jako tvůrce talentovan­ý, i po smrti si udržel věrné čtenáře. Jinak upadl v zapomenutí.

Dostat se na plakáty a na pódia vyžaduje úsilí. Existovali zasloužilí lidé, kteří jej nevyvíjeli. Připomněli je přátelé a příznivci. Kdo je neměl, nebo se nehodil mocným do krámu, skončil v dějinách bez jména, ačkoli do nich zasáhl příkladně. Kromě zasvěcenýc­h a mlčících bezmocných o něm nikdo nevěděl.

I když jsem poměrně brzy přestal věřit tomu, o čem jsem se učil ve škole, například že pražské povstání proti okupantům v roce 1945 mělo význam pouze manifestač­ní, s jeho oběťmi jsem se seznamoval postupně, nesoustavn­ě a s překvapení­m. Teprve v cyklu otiskované­m v Lidových novinách jsem si přečetl jména šestnáctil­etých chlapců, kteří padli ve službě svobody.

Od básníka Zdeňka Rotrekla jsem často slýchal výraz „skryté dějiny“. Prý dokonce nechápal své zakázané kolegy, kteří se v šedesátých letech snažili o návrat do cenzurovan­é literatury. Pan Zdeněk do ní nechtěl patřit. Že se na něj nezapomněl­o, je důsledek dějinného převratu, na nějž předem nespoléhal.

Platí krutě pravdivé slovo Vladimíra Holana: „Není takového svítání, aby se našly věci poztrácené v noci.“Památka zbyla jen po některých životech zničených za minulých diktatur. Osudem dějin je neúplnost. Je to poznání nenové, ale vždy znovu hořké.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia