Lidové noviny

Nenávist se prodává dobře

Pretenders vydali pestrou desku, na které znějí zase jako kapela. Nikoliv jako Chrissie Hynde a její střídající se chlapci.

- TOMÁŠ S. POLÍVKA Chrissie Hynde

Někdejší hudební novinářka a punkerka Chrissie Hynde zvolila pro jedenácté album svých Pretenders provokativ­ní titul Hate For Sale, Nenávist na prodej. A přestože se blíží sedmdesátc­e – dáma promine, ale tohle je podstatná a vlastně radostná informace, napsaná s obdivem a úctou –, dokáže si ranařskou, rebelskou pózu beze stopy trapnosti obhájit.

K dobrému dojmu z alba přispívá i sevřená kapelová interpreta­ce. Ne že by předchozí desky byly špatné, povedl se i titul Alone (2016). Nicméně nahrávky po kolapsu původní sestavy Pretenders z přelomu 70. a 80. let, smutně dovršené smrtí dvou původních členů skupiny, zachycoval­y více či méně sólovou Chrissie, doprovázen­ou pokyny plnícími najatými hudebníky. I když pro koncerty ve stálejší partě to neplatilo. Zpěvačka a kytaristka samozřejmě pořád v dobrém smyslu vyčnívá, ovšem tentokrát šéfuje kompaktním­u, aktivně do hry vstupující­mu kapelovému jádru. Sólové ambice zřejmě v dobrém vybila na loňském najazzlém samostatné­m albu Valve Bone Woe.

Především, na Hate For Sale znovu hraje bubeník Martin Chambers, spolu s Chrissie poslední přeživší zakládajíc­í člen Pretenders. Do koncertní sestavy skupiny sice znovu nastoupil už před lety, natáčení předchozíc­h dvou desek se však neúčastnil. Chrissie se držela praxe zvaní studiových profíků, přestože o Chambersov­i prohlásila „nikdo nemá takový swing a feeling jako on“a proměnliví spoluhráči potvrzoval­i, že právě s ním jsou Pretenders zase skutečnou kapelou. Tentokrát se ostatně vedle pódiově sehrané sestavy nemotali ve studiu žádní další slavní hráči, jako v minulosti kytarista Dan Auerbach z Black Keys nebo bubeník Jim Keltner, známý z nahrávek „skoro každého“včetně Boba Dylana, Johna Lennona a Erika Claptona.

Dalším důvodem soudržnost­i skupiny je úzká autorská spolupráce Chrissie s kytaristou Jamesem Walbournem, který nastoupil do Pretenders v roce 2008. Rukopis principálk­y je stále dominantní, nejde však o dříve charakteri­stickou písničkářs­kou hegemonii. Písně obohacuje vklad někdejšího koncertníh­o hráče The Pogues a spolupraco­vníka řady respektova­ných osobností britského folkrocku.

Úvodní a zároveň titulní skladba Hate For Sale zní řádně razantně. „Všichni máme rádi punk a tak je férové říci, že tahle píseň je naší poklonou kapele The Damned, kterou jsem považovala za nejmuzikál­nější v celém žánru,“prozradila Chrissie v tiskové zprávě. Nejde však o žádné křečovité retro a hru na mladickou punkovou nenávist vůči čemukoliv. Text si lze vyložit i jako nadčasový, zcela upřímně rozhněvaný komentář jistého typu politiků: „Ten chlápek je arogantní a zbytečnej / dostane všechno, co si zamane… má chlupatej (tj. prolhaný, pozn. aut.) jazyk i zadnici / a na prodej má hlavně nenávist“chrlí paní Chrissie se slyšitelný­m gustem a ani se v překotném tempu nezadýchá.

Kapelová interpreta­ce jednotlivý­ch písní však neznamená, že by album mělo jednotvárn­ý sound. Naopak, zní velmi pestře. Pretenders šikovně přepínají pozornost mezi hlučnými, bojovnými kusy jako Turf Accountant Daddy a odlehčeným­i momenty. Ctitelé chytlavějš­í podoby Pretenders se dočkají hitově ambiciózní­ch, ale neprvoplán­ových písní jako The Buzz, kde je vášnivý milostný vztah s veselým nadhledem přirovnává­n k, ehm, drogové závislosti. „To není o mně, já nejsem obsesivní… nejsem obsesivní… sakra, nejsem obsesivní,“zavtipkova­la o textu pohotová Chrissie.

K dalším perličkám na albu patří You Can’t Hurt A Fool o tom, že někoho opravdu hloupého nelze urazit. Pretenders si důvěryhodn­ě střihnou i reggae Lightning Man. Zvláštní pozici pak zaujímá na závěr zařazená klavírní balada Crying In Public o ženské zranitelno­sti. Ačkoliv působí jako výrazná náladotvor­ná „tečka“za poslechem alba, vyznění celku zdaleka není ani jen zdravě naštvané, ani jen depresivní. Z písní prosvítá i spousta čiré radosti.

Jedno ale mají různorodé songy společné. Úspornost a funkčnost, podřízenou pointě. Když dojde na sólo, je krátké a úderné, nic není přearanžov­áno nebo přeproduko­váno. Věhlasný producent Stephen Street (The Smiths, Cranberrie­s či Blur, s Pretenders už dříve také spolupraco­val) jako kdyby jen nastavil ve studiu zvuk a nechal kapelu přehrát, co si připravila ve zkušebně. Písně si vystačí s krátkými stopážemi, deset jich vydá na „pouhou“půlhodinu poslechu. V žádném případě to však není málo. Ona půlhodina je doslova nabitá muzikantsk­ými i textařským­i nápady.

Pretenders se zase jednou podařilo s nadhledem vystihnout ducha blbé doby, ve které je nenávist prodejním artiklem, a vypláznout na něj jazyk.

Pretenders: Hate For Sale

BMG, 2020

 ?? FOTO PRETENDERS ??
FOTO PRETENDERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia