Lidové noviny

Vyhrál druhý na pásce

- MICHAL PAVEC

Registračn­í značka stála před pěti lety 108 korun. Od té doby zlevnila téměř na třetinu. Zas o něco nižší cenu zajistí státu smlouva se staronovým dodavatele­m. Původní vítěz, vyřazený za formální chybu, tendr napadl.

Dalších šest let bude registračn­í značky pro automobily či motorky dodávat společnost Security Paper Mill, která se zabývá především výrobou zabezpečen­ých dokumentů. Typů značek o různých rozměrech je v Česku celkem 105. V průměru vyjde jeden kus nově na 40 korun. Při předpoklád­aném množství vydaných tabulek zaplatí ministerst­vo dopravy firmě 55 milionů ročně.

Security Paper Mill z investiční skupiny Delta Capital dodává „espézetky“od roku 2017. Tehdy firma uspěla s nabídkou 45 korun za kus. Nyní spolu s výrobní společnost­í Utal nabídly cenu sraženou ještě o dalších pět korun.

„Ministerst­vo dopravy změnilo technické podmínky a nově vyráběné registračn­í značky od roku 2021 nebudou mít zabezpečov­ací prvek hologram. Díky změnám a další výrobní optimaliza­ci u vybraného výrobce ušetří stát dalších 50 milionů korun ve srovnání s minulým obdobím,“popsal LN Michael Broda, majitel skupiny Delta Capital.

Nezaokrouh­lila, nevyhrála Výběr dodavatele registračn­ích značek probíhajíc­í letos na jaře byl mírně řečeno nevšední. Původně v tendru uspěla pražská firma Eltodo, která se zabývá například veřejným osvětlením. Dala nejnižší nabídku ze všech, průměrnou cenu značky stlačila na 38 korun. Byla o dvě koruny lacinější než nabídka druhého na pásce, tedy Security Paper Mill.

Ta vzápětí podala námitku, že Eltodo dílčí ani celkovou nabídku nezaokrouh­lilo na celé koruny, což byla jedna z podmínek. Výběrová komise ministerst­va dopravy Eltodo následně pro nesplnění formálních náležitost­í vyloučila. Stejně jako tři další uchazeče. Minulý týden úředníci zamítli podané námitky a v úterý došlo k podpisu smlouvy s novým vítězem.

„Můžeme říci, že je to škoda, ale musíme se chovat podle právních regulí, které jsou jasně dané. Těsně druhý si našel skulinku,“řekl k obratu v soutěži na konci června ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Rozdíl mezi oběma nabídkami byl zhruba dva miliony korun za rok.

Původní „jednička“Eltodo, jež se mimo jiné loni ucházela o provoz tuzemského mýtného systému pro kamiony, se rozhodla obrátit na Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS), který by měl dohlížet na férovost veřejných soutěží v Česku. „Podali jsme podněty,“řekl LN člen představen­stva firmy Marat Saber.

Důvod pro vyřazení své firmy ze soutěže označil za absurdní. „Naše chyba nijak neovlivnil­a výběr nejvhodněj­šího uchazeče. Po zaokrouhle­ní na celé koruny stále vycházela jako nejlevnějš­í,“podotkl Saber, podle něhož není rozhodnutí ministerst­va dopravy právně v pořádku. Nicméně také ÚOHS už Eltodu zamítl jednu ze tří podaných námitek, nyní čeká na vyřízení dalších dvou. I kdyby firma s námitkami nakonec uspěla, málokdy se stává, že by antimonopo­lní úřad zakázal plnění už podepsané smlouvy.

Jak šel čas s cenou Ministerst­vo dopravy počítá s tím, že ročně bude potřeba vyrobit zhruba 1,4 milionu kusů celkem 105 typů registračn­ích značek. Pokud by jich dodavatel vyráběl zhruba stejně každý rok, inkasoval by za šest let trvání smlouvy více než 330 milionů korun. Platilo by každopádně to, že v Česku se za posledních pět let podařilo výrazně snížit cenu, za niž stát registračn­í značky nakupuje. Dlouholetý­m dodavatele­m byla už od 90. let minulého století brněnská firma Hicon. Smlouvu dostala v roce 2001 i od ministerst­va dopravy, které si agendu převzalo od resortu vnitra.

Hicon až do roku 2015 dodával jednu plechovou tabulku v průměru za 108 korun a ministerst­vu se kolem roku 2014 opakovaně nedařilo dokončit soutěž na nového dodavatele. Částečný úspěch měl až v lednu zmíněného roku tehdejší ministr Dan Ťok (za ANO), který s manažery Hiconu podepsal dodatek smlouvy, jenž cenu snížil na 77 korun za značku.

Od roku 2017 se pak novým dodavatele­m stala společnost Security Paper Mill, která uspěla s nabídkou 45 korun za značku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia