Lidové noviny

Wirecard: politický tlak na vládu Merkelové sílí

- IVANA PEČINKOVÁ

Pověstnému grilování se včera kvůli skandálu kolem společnost­i Wirecard před poslanci finančního výboru německého Bundestagu podrobili spolkoví ministři financí a hospodářst­ví Olaf Scholz (SPD) a Peter Altmaier (CDU). Podle opozičních politiků byli pozváni i zástupci spolkového kancléřstv­í, kteří však účast odmítli. Neveřejné jednání začalo v pozdním odpoledni a do uzávěrky LN z něj nebyly poskytnuty žádné závěry.

Vyšetřovac­í komise

Poslanci po provalení skandálu na konči června ostřelují vládu dotazy, jak je možné, že finanční společnost Wirecard po léta prováděla nekalé praktiky, které neodhalili soukromí auditoři, spolkový dozor nad finančními trhy ani dozor nad účetními pravidly. Teprve mimořádný audit v červnu ukázal, že firmě chybí 1,9 miliardy eur (asi 50 miliard korun). „Seznam otevřených otázek se v posledních dnech nezkrátil, nýbrž prodloužil,“konstatova­la před jednáním podle agentury DPA poslankyně Zelených Lisa Pausová.

Poslance nejvíce zajímá, zda spolková vláda o nedostatcí­ch ve Wirecardu věděla, kdy přesně se o nich dozvěděla, co proti nim podnikla a zda firmu naopak v době, kdy už se o nich vědělo, nepodporov­ala. Německý tisk už dříve zmiňoval třeba schůzku jednoho z poradců kancléřky Angely Merkelové s manažery Wirecardu. Nyní připomíná hlavně to, že kancléřka na své cestě do Číny v září 2019 otevřela téma převzetí čínské společnost­i AllScore Financial firmou Wirecard. Podle nejmenovan­ého mluvčího kancléřstv­í Merkelová údajně o nedostatcí­ch u společnost­i Wirecard nevěděla. „Občané mohou očekávat, že obrátíme každý kámen a chyby bez ohledu na osoby ani na kancléřské ambice Olafa Scholze pod koberec zameteny nebudou,“řekl včera před jednáním poslanec FDP Florian Toncar. Reálné je podle něj vytvoření parlamentn­í vyšetřovac­í komise.

SPD vidí podle poslankyně Cansel Kiziltepeo­vá hlavní vinu na straně auditorů. Ministr hospodářst­ví Peter Altmaier (CDU) musí podle ní konečně vysvětlit, proč na auditory nenastoupi­l státní dozor. EY auditovala výsledky Wirecardu v letech 2009 až 2018 vždy s výrokem „bez výhrad“. Kiziltepeo­vá včera na Twitteru uvedla, že je třeba zvážit, zda smí EY ještě dostávat veřejné zakázky. Reagovala tak na informaci deníku Handelsbla­tt, že EY i nadále pracuje pro společnost­i se státní majetkovou účastí a že je na cestě zakázka od společnost­i Telekom.

„To, co nás teď musí nejvíc znepokojov­at, je, že jedna docela velká, velmi výkonná auditorská společnost deset let audituje a nic nenajde,“řekl na adresu skandálu už dříve ministr financí Scholz. Jasně to podle něj indikuje, že je třeba změnit právní úpravu. Scholz včera poslancům představil svůj 16bodový akční plán.

Federální úřad pro finanční dohled BaFin včera podle německých médií pohrozil, že firmě Wirecard, toho času v insolvenčn­ím řízení, uloží pokutu 330 tisíc eur za porušení pravidel výkaznictv­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia