Lidové noviny

Dotaci utratil i za lamborghin­i

- JAN KŘOVÁK

Muž v americkém státě Florida získal od vlády podporu na boj proti koronaviru ve výši zhruba čtyř milionů dolarů (necelých 90 milionů korun) na provoz svých firem. Peníze však zpronevěři­l a koupil si za ně mimo jiné nejnovější typ vozu Lamborghin­i. Nyní mu hrozí až 70 let vězení.

Devětadvac­etiletý David Hines ve své žádosti o podporu uvedl, že vede čtyři podniky se 70 zaměstnanc­i a jeho měsíční náklady jsou čtyři miliony dolarů. Právě tuto částku podle dostupných informací od federálníc­h úřadů získal a následně pokračoval ve vyplňování dalších žádostí. Celkem podle serveru The New York Times požádal o více než 13,5 milionu dolarů (přes 300 milionů korun).

S penězi naložil Hines po svém. Podle finančních záznamů utratil „většinu, ne-li všechny“peníze za luxusní šperky, drahé oblečení, návštěvy resortů v oblasti Miami Beach a také za výdaje na webových seznamkách. Část peněz (asi třicet tisíc dolarů) zaslal pravděpodo­bně své matce.

Největší položkou, za kterou Hines získané peníze utratil, byl modrý luxusní vůz 2020 Lamborghin­i Huracán za 318 497 dolarů (7,1 milionu korun). Vozidlo zaregistro­val pod svým jménem a na jednu ze svých firem.

Podle vyšetřovat­elů tvoří měsíční výdaje společnost­í vlastněnýc­h Hinesem maximálně kolem 200 tisíc dolarů, tedy zhruba pět procent částky, o kterou žádal. Pokud ho soud uzná vinným ze všech obvinění (bankovní podvod, vyplnění falešné žádosti o podporu a v neposlední řadě také provádění nezákonnýc­h transakcí), mohl by Hines strávit za mřížemi až 70 let.

Podle názvů se jedná o společnost­i zaměřené na stěhování, ačkoliv deník New York Times upozornil, že dle vyšetřovat­elů firmy neměly žádné aktivní webové stránky. „Pan Hines je legitimním vlastníkem podniků, který, podobně jako miliony dalších Američanů,

utrpěl obrovské ztráty během koronaviro­vé pandemie,“uvedl v prohlášení Hinesův právník Chad Piotrowski. „Pan Hines se moc těší na příležitos­t vypovědět i svou část příběhu, až přijde správný čas,“dodal Piotrowski.

Podle serveru The Guardian nejde o ojedinělý případ. Kvůli zneužití vládních peněz je obžalováno zatím 15 lidí ve státech Virginia, Texas nebo Ohio.

 ?? FOTO GOLD COAST AUTO GALLERY ?? Luxusní supersport Lamborghin­i Huracán vyjde v přepočtu na více než sedm milionů korun
FOTO GOLD COAST AUTO GALLERY Luxusní supersport Lamborghin­i Huracán vyjde v přepočtu na více než sedm milionů korun

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia