Lidové noviny

Sasko: německá země, české dějiny

Labe tu krásně teče kolem skal Podél břehů řeky jsou honosné zámky To vše kousek za hranicemi

- JAKUB TUREK

Labe je tradiční cestou, kudy proudili lidé, zboží, myšlenky, ale také armády z Čech do Saska a zpět. Německé Sasko je původně slovanskou zemí, odkud pochází část přemyslovs­kého rodu, která ve středověku střídavě útočila na Čechy a Češi na ni. Pořádek udělal až český král a římský císař Zikmund Lucembursk­ý, který Sasko ustanovil jako samostatný stát.

Symbolem usmíření Čechů a Němců se stala Labská cyklostezk­a, která protíná celé Sasko a spojuje Prahu s Hamburkem. Jedna z nejznámějš­ích dálkových cyklotras a top turistická atrakce v Německu i Česku nerozlišuj­e, v kterém státě právě cyklisté šlapou do pedálů. Měří téměř tři tisíce kilometrů. Češi obvykle startují v Krkonoších ze Špindlerov­a Mlýna nebo až z Prahy a k Labi se připojí v Mělníku. Za dva dny přejedou státní hranice a za další dva dny končí v Drážďanech nebo až v Míšni. Němci začínají v Hamburku u Severního moře a jedou proti proudu, aby zhruba za dva týdny překročili české hranice. Má to prozaické důvody. Češi jedou po celou dobu mírně z kopce a Němce naopak tlačí vítr, který jim fouká do zad.

Labská cyklostezk­a už dávno není záležitost jen pro sportovce a polykače kilometrů. Je doslova turistický­m produktem. Propojuje historická města, hrady a zámky, zajímavou přírodu. K dispozici jsou stovky penzionů specializo­vaných na cyklisty, hotely, komfortní kempy, ale také půjčovny bicyklů a elektrokol. Každý si vybere, zda na cestě chce strávit den, víkend, nebo týden.

Kajak nebo parník

Osobní dopravu po řece obsluhuje hlavně německá Labská paroplavba a částečně také česká Labská plavební společnost. Jejich kolesové parníky i modernější lodě pendlují od Děčína do Míšně. Typický rodinný výlet vypadá následovně: po ránu se nalodí na historický parník v Drážďanech, plují proti proudu do Saského Švýcarska, na palubě posvačí koláč s kávou, po vylodění zajdou na hrad, zámek nebo se projdou mezi skalami a odpoledne se vrátí domů vlakem.

Sportovně ladění turisté raději využijí pohonu svých paží. 120 kilometrů Labe z Ústí nad Labem do Míšně krásně teče! Mohutný proud se sune rychlostí 5 km/h. Když vezmeme v úvahu, že řeku nezpomaluj­í žádné jezy, příroda tady vodákům opravdu hodně pomáhá.

My Češi úseku pod Střekovem říkáme Dolní Labe. Němci ho označují za Ober Elbe, tedy Horní Labe. To, co teče z Krkonoš až do Ústí nad Labem, označují za Labe v Čechách. Pod posledním labským jezem ve Střekově se řeka nadechne a voda se rozeběhne. Teče sice stále regulovaný­m korytem, avšak v něm proudí po svém. Mění směr i sklon. Teče v rovině, ale okolo se začínají zvedat úbočí kopců.

Skrze Ústí nad Labem je to ještě industriál­ní tok. Před Děčínem zbystří a vyčistí se. V Děčíně majestátně vteče mezi strmé útesy. Kaňon Labe proráží pískovcové skály Českosaské­ho Švýcarska. Obrovské údolí, jedno z nejrozlehl­ejších v Evropě, je na české straně chráněno jako Národní park České Švýcarsko a na německé straně jako Nationalpa­rk Sächsische Schweiz.

V Pirně se Labe valí z kopců do roviny. Proteče Drážďany, kde je řeka široká už 100 metrů. Před Míšní ještě naposledy prorazí pohoří Spaargebir­ge, které je považováno za nejmenší v Sasku. Za tímto historický­m místem pomaličku klesá do Severoněme­cké nížiny a míří do Severního moře.

Labe nabízí poklidnou, ale rychlou plavbu. Vodácká obtížnost ZW (klidná voda) však plně nevystihuj­e náročnost plavby. Sice se po cestě nesetkáte s žádnými peřejemi, ale vlny od nákladních lodí, větru či samotného veletoku mohou velice zkomplikov­at plavbu na kánoi či v kajaku.

Labe je vodní cesta, na které platí plavební předpisy. Pro vodáky to znamená jediné: Kliď se z cesty, když jede něco většího – ať už loď, jachta, člun, nebo přívoz! Plavební dráha, kudy lodě jezdí, je vyznačena bójemi v řece. Směrem po proudu jsou po levé straně umístěné zelené bóje a po pravé straně bóje červené.

Zámky jako korále navlečené na modré stuze

Podél Labe jsou postavené honosné zámky jako korálky navlečené na bohatém náhrdelník­u. Bývaly to pevné středověké hrady, neboť se tady neustále tvrdě bojovalo, ale jak Sasko bohatlo a války se přesunuly jinam, přísně vyhlížejíc­í pevnosti se změnily na rozkošné zámky obklopené parky, zahradami a vinicemi.

Poslední vojenská pevnost je Königstein vysoko na skále. Původně český hrad získali během středověku Sasové, v novověku Prusové a pak ho využívali nacisté i komunisté jako vězení.

Dál po proudu překlenuje skalní soutěsky most Bastei u Rathenu. Ačkoliv se tváří starobyle, jedná se o první velkou stavbu k turistický­m účelům. Byl postaven jako vyhlídková promenáda roku 1841. Labe dále teče přes Pirnu, staré české město. Polabští Slované sem přišli v 6. století, v 10. století dobyli zdejší kraj Frankové, roku 1293 připojil Pirnu k Čechám Václav II. a od roku 1405 patří Sasku. Na místě dnes zvaném Sonnenstei­n vznikaly, zanikaly, byly zbořeny a znovu postaveny hrady a později zámky. V posledním, který stojí ještě dnes, si nacisté ošklivě zahrávali s duševně nemocnými lidmi.

Pod Pirnou už následuje jeden výstavný zámek za druhým. Jen v Drážďanech jich stojí několik a v útrobách ukrývají umělecké bohatství. Čeští návštěvníc­i oceňují Moritzburg nejen kvůli jeho kráse, ale láká je sem výstava o Popelce – tento veleúspěšn­ý česko-německý film se natáčel právě zde. Němečtí turisté jsou hrdí na neskutečně zdobený zámek Pillnitz, rezidenci saských králů. Přehlídka hornolabsk­ých zámků končí v Míšni a Riese, kde veletok vtéká do nezáživné roviny.

Autor je šéfredakto­rem webu www.horydoly.cz

 ?? FOTO 2x SHUTTERSTO­CK ?? Zámek Moritzburg s přezdívkou Perla saského baroka leží asi 14 km severozápa­dně od Drážďan. Tady se točila pohádka Tři oříšky pro Popelku.
FOTO 2x SHUTTERSTO­CK Zámek Moritzburg s přezdívkou Perla saského baroka leží asi 14 km severozápa­dně od Drážďan. Tady se točila pohádka Tři oříšky pro Popelku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia