Lidové noviny

Věž za věží tu zdolávají i celé rodiny

- JAKUB TUREK

Tisícovka skalních věží se vypíná podél česko-německých hranic v pískovcový­ch skalních městech. Vede na ně několik tisíc horolezeck­ých výstupů. Není divu, že tady se zrodilo horolezect­ví v pojetí, jaké známe dnes.

Lezci maximálně šetří měkkou skálu, jsou odvážní, ale přemýšlejí, jak zabránit případnému pádu. Ke svému zajištění používají minimum železných skob, které nahrazují kusy lana, jež přehazují přes skalní výčnělky, prostrkáva­jí skrze díry ve skálách (říkají tomu přesýpací skalní hodiny) anebo uzlují do skalních spár.

Na Mnichovi všechno začalo

Z hladiny Labe je vidět vysoká skála Mönch s plechovou siluetou mnicha, jenž z vrcholu shlíží na městečko Rathen. Když v roce 1874 vylezli na Mnicha Otto Ufer a C. Frick, zrodilo se volné sportovní lezení. Od té doby je tabu sekání stupů a schodů do skal, usazování břeven do skalních soutěsek, nebo dokonce zdolávání strmých stěn pomocí žebříků.

Uffer s Frickem otevřeli bránu pro lavinu férového lezení, která se dosud nezastavil­a. Zdá se, že nikdy nezastaví, protože Sasové mají lezení po pískovcový­ch skalách jako národní sport. Nezajímá je ani tak fotbal, hokej či formule 1, ale víkend co víkend vyrážejí za vertikální­m dobrodružs­tvím.

Na populárníc­h cestách se potkávají široké rodiny. Odvážný otec lezecký směr najde a vyleze na vrchol. Za ním pak vystoupá celá famílie – babička s dědečkem v ošuntělém vybavení, které už leccos pamatuje, elegantní manželka v módním lezeckém oblečení, nezvedené děti a pak přijde na řadu strýc, teta, přátelé...

Čeští horolezci tomuto stylu lezení poněkud posměšně říkají kombajn, ale ve skrytu duše závidí urputnost, s jakou Němci zdolávají věž za věží.

Horolezect­ví může v Saském Švýcarsku provozovat každý. Není k tomu potřeba žádné oprávnění, průkaz ani zkoušky. Pro každého zde ovšem platí přísná pravidla pískovcové­ho lezení, která kvůli ochraně přírody zakazují lézt na mokré skále, nesmí se lézt s bílým práškem magnéziem na vysušování prstů a je absolutně nemyslitel­né ničit skálu třením lana. Na to dohlížejí nejen ochránci přírody, ale také sami horolezci. Na rozdíl od české strany národního parku, v Německu jsou vyhrazené skalní převisy, kde mohou lezci zdarma nocovat (tzv. boofen). V suché skalnaté krajině je samozřejmě zakázáno rozdělávat oheň.

 ??  ?? Pískovcová skalní města podél hranic jsou učiněným rájem pro horolezce. Vpravo mezi soutěskami je patrný most Bastei.
Pískovcová skalní města podél hranic jsou učiněným rájem pro horolezce. Vpravo mezi soutěskami je patrný most Bastei.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia