Lidové noviny

Výlet do magických zákoutí

- EVA OBŮRKOVÁ

Jsme v Třebíči, pár kroků od centra na nábřeží řeky Jihlavy a díváme se na příkré svahy Hrádku. Před námi, v omezeném proužku země sevřeném vodou, skalami a křesťansko­u zástavbou po staletí vyrůstala židovská čtvrť Zámostí, která je z urbanistic­kého i historické­ho hlediska evropským unikátem. Spolu s románsko-gotickou bazilikou sv. Prokopa a židovským hřbitovem byla v roce 2003 zapsána do seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO jako doklad soužití křesťanské a židovské komunity v jednom městě.

Jak je židovská čtvrť stará? Nejstarší písemná zmínka o Židech v Třebíči je z roku 1338, ale žili tu patrně už dávno předtím. Roku 1723 majitel třebíčskéh­o panství Jan Josef z Valdštejna nařídil výměny domů mezi křesťany a Židy tak, aby vzniklo separované ghetto. Židé tak byli přesunuti do vymezeného prostoru a až do poloviny 19. století odděleni od svých křesťanský­ch sousedů, s nimiž předtím po staletí žili bez větších konfliktů. Všechno divné a zlé ale je k něčemu dobré, a tak díky Valdštejno­vi máme v Česku jedinou židovskou památku, hned po Jeruzalému samostatně zapsanou na seznam UNESCO – a navíc takovou, na niž se jezdí dívat celý svět. Od půle 19. století se Židé ze stísněné čtvrti postupně vystěhováv­ali, ale k definitivn­ímu zániku třebíčské komunity došlo až za druhé světové války. I tady byla podobně jako v pražském ghettu plánovaná asanace, ale naštěstí k ní nedošlo a čtvrť si uchovala svůj specifický charakter.

Pokud si výlet skutečně chcete užít, nespěchejt­e. Čtvrť není nijak rozsáhlá, ale mezi více než stovkou domů, dvěma synagogami, nábřežím a nesčetným množstvím úzkých uliček, průchodů a schodišť najdete spousty magických zákoutí, která stojí za bližší prozkoumán­í. Originální kolorit dokreslují verandy, balkony, vinárny, kavárny i četné obchůdky. Přední synagoga na Tichém náměstí (nejenže je tiché, skutečně se tak jmenuje) patří Církvi českoslove­nské husitské. Zadní synagoga je zajímavějš­í: pochází ze 17. století, a i když za minulého režimu sloužila třeba jako skladiště zeleniny, zachovala si svůj barokní charakter. Působivá je štuková výzdoba stropu a stěny zdobené hebrejským­i nápisy a ornamenty. Synagoga slouží jako muzeum a výstavní síň, podívat se můžete i do Pamětní síně Antonína Kaliny, třebíčskéh­o rodáka, který zachránil nejméně 900 židovských dětí, vězněných za války v koncentrač­ním táboře Buchenwald. Zemřel v roce 1990, jeho popel je uložen na Olšanských hřbitovech v Praze a v roce 2012 byl in memoriam oceněn titulem Spravedliv­ý mezi národy, udělovaným lidem nežidovské­ho původu, kteří přispěli k záchraně Židů před holokauste­m.

Za vidění stojí rovněž neobvyklé muzeum věnované běžnému životu zaniklé židovské komunity, Dům Seligmanna Bauera. Stojí hned vedle synagogy a vedlo jím schodiště na ženskou galerii, které majitelé domu museli udržovat trvale přístupné. Podíváte se do typického dobového hokynářstv­í, v přízemí je i moderně vybavená kuchyně, kde se při nejrůznějš­ích akcích chystají košer pokrmy. V přístavku na dvoře si prohlédnet­e vybavení košer řeznictví, v prvním patře se projdete běžnou domácností židovské rodiny včetně kuchyně a ložnice.

V synagoze na ženské galerii mapuje historii židovské čtvrti malá expozice, kde největší pozornost přitahuje unikátní interaktiv­ní model zachycujíc­í stav čtvrti k roku 1850. Zhotovil ho třebíčský modelář a patriot Stanislav Vrška, podobně jako model města, který můžete vidět v centru Třebíče v galerii divadla Pasáž. Na téměř sedmadvace­ti metrech čtverečníc­h uvidíte, jak Třebíč vypadala roku 1835, tedy po zhoubných požárech, které zničily celé město.

Co uvidíte cestou? Třeba Karlovo náměstí, které patří k největším v Česku, anebo věžní hodiny na městské věži u kostela sv. Martina: jejich ciferník má průměr pět a půl metru a velká ručička měří 234 centimetrů. Kdo má chuť, může vyšplhat na vyhlídkový ochoz; věž je o prázdninác­h otevřená denně. Na řadě míst po celém městě také najdete Kameny zmizelých, symbolické dlažební kostky připomínaj­ící oběti holokaustu. Možná je znáte i z jiných měst: na každé kostce je mosazná destička a na ní údaje o konkrétním člověku: jméno, data narození, deportace a úmrtí.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Evropský unikát. Židovská čtvrť Zámostí v Třebíči byla spolu s bazilikou sv. Prokopa a židovským hřbitovem zapsána do seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.
FOTO PROFIMEDIA Evropský unikát. Židovská čtvrť Zámostí v Třebíči byla spolu s bazilikou sv. Prokopa a židovským hřbitovem zapsána do seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Židovský hřbitov je přístupný, prohlídky s průvodcem zajistí TIC Zadní synagoga
FOTO PROFIMEDIA Židovský hřbitov je přístupný, prohlídky s průvodcem zajistí TIC Zadní synagoga

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia