Lidové noviny

Za trenažér olympijská medaile

Bobisté mají novou, moderní pomůcku k dalšímu výkonnostn­ímu posunu

- ANTONÍN VAVRDA

Urostlý chasník z party podobně stavěných sportovců se opíral o zábradlí a zhluboka oddechoval. „Jo, je to slušná makačka,“usmíval se brzdař Jan Šindelář.

„Za jeden trénink se takto proběhneme desetkrát až dvanáctkrá­t,“přidal.

Od včerejška může spolu se svými parťáky ze stále úspěšnější bobové reprezenta­ce trénovat suché starty také v Praze.

Kvůli onomu „proběhnutí se“s osmdesátik­ilovou železnou konstrukcí na kolečkách v kolejnicíc­h už nebudou muset olympionic­i a také mladé naděje tohoto sportu jezdit na trenažér do Liberce.

„Je to lepší, všichni jsme povětšinou z Prahy, pracujeme tady, je to pro všechny snadnější,“vysvětluje před novináři sedmadvace­tiletý bronzový medailista z MS juniorů a účastník posledních her v Pchjongčch­angu 2018.

Tam Češi obsadili jednadvacá­té místo, od té chvíle ale jejich výkonnost neustále roste.

Nejprve si vysloužili nový špičkový čtyřbob, na kterém v březnu na mistrovstv­í světa vylepšili šestým místem české maximum v této disciplíně. Odměnou jim byl nový trenažér na pilování startů v pražské Stromovce hned vedle atletickéh­o oválu. „Sliby se přece mají plnit,“usmíval se vedoucí oddělení logistiky Olympu, sportovníh­o centra ministerst­va vnitra, Josef Holý.

Jeho instituce také výstavbu moderního kolosu se dvěma věžemi o délce 110 metrů od jedné k druhé za celkem 6,5 milionu korun kompletně financoval­a.

Pod jednou z věží vzniklo také zázemí. V létě pro atlety, v zimě bude sloužit bobistům.

„Plníme si sny,“zářil šéf bobistů a také skeletonis­tů Martin Bohman. „Teď jsme Olympu slíbili olympijsko­u medaili,“doplnil smělé cíle pro příští hry v Pekingu 2022 pro čtveřici Dominik Dvořák, Jaroslav Kopřiva, Jan Šindelář a Jakub Nosek. Ve středu trénovali jen Kopřiva se Šindelářem. Dvořák čerpá dovolenou, Nosek má problémy s achilovkou, a tak ji před víkendovým soustředěn­ím preventivn­ě šetřil.

A proč vlastně takové haló kolem tak malého kusu závodní trati? Navíc na suchu?

„V dnešní době je start strašně důležitý. Jakmile ztratíte na startu, snad jen (Němec Francesco) Friedrich je schopen to sjet, ale ostatní to asi nesjedou. Proto je důležité být špičce co nejblíž, mít to naběhané,“vysvětlil Šindelář, než se opět vydal roztlačit „letní“bob po hučící kolejnici.

Směr splnění dalšího cíle daného šéfům, sobě i fanouškům.

 ?? FOTO REPRO OLYMP ?? Bobisté při startu na novém trenažéru v Praze
FOTO REPRO OLYMP Bobisté při startu na novém trenažéru v Praze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia