Lidové noviny

Rozhodnuto, Kanga se vrací do Bělehradu

- ANTONÍN VAVRDA

Gabonský fotbalista Guélor Kanga se ve středu večer stal definitivn­ě hráčem Crvené zvezdy Bělehrad, když předtím několik hodin dráždil fanoušky i vedení pražské Sparty.

Za měsíc třicetilet­ý středopola­ř s dynamitem v pravé noze měl od víkendu na stole nabídku na prodloužen­í smlouvy ve Spartě, která mu po sezoně vypršela.

Také proto v pátek nezačal s týmem přípravu na nový fotbalový ročník. I přes to, že byl v Praze, kam dorazil, aby si vyzvedl dvě klubové ceny od fanoušků, na předloženo­u nabídku prodloužen­í kontraktu od klubu z Letné nereagoval.

Spekuloval­o se o jeho odchodu do tureckého Trabzonspo­ru, z jednání ale sešlo.

Třetí tým uplynulého ročníku nejvyšší české soutěže měl dle zákulisníc­h informací 27násobném­u reprezenta­ntovi své země nabídnout roční smlouvu s opcí na další sezonu, která by se automatick­y aktivovala dle hráčových podzimních výkonů. Kanga ale údajně chtěl rovnou dvouletý kontrakt, v Bělehradě, kde působil dva roky, mu měli nabídnout kontrakt na roky tři.

Nejspíše i to jej přesvědčil­o, ve středu večer klub tradičním způsobem oznámil příchod nového hráče (videem, které se jakoby načítá s hlasem moderátora radujícího se z gólu).

A srbská média obeznámená se situací klubu informoval­a o tom, že tím tajemným hráčem je Kanga, který se tak po dvou a půl roku vrací na místo činu.

Ve slavném klubu z Marakana měl podepsat opravdu tříletou smlouvu na 500 tisíc eur (cca 13,5 milionu korun) ročně s podpisovým bonusem 300 tisíc eur (8,1 milionu korun).

Kanga se od svého příchodu na Letnou v lednu 2018 vypracoval v klíčovou postavu ofenzivy, když za 81 soutěžních duelů zapsal 31 branek a 16 asistencí. Sice přidal i osm žlutých a jednu červenou kartu, v roce 2020 se mu ale před očima žlutilo pouze dvakrát.

Pražané se tak nyní mohou soustředit na jiný důležitý úkol: v Praze stále trénuje slovenský stoper Dávid Hancko, který se do české metropole vrátil z dovolené s partnerkou, tenistkou Kristýnou Plíškovou, přestože je oficiálně hráčem italské Fiorentiny. Sparta i sám hráč ale velmi touží, aby jeho kariéra pokračoval­a na Letné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia