Lidové noviny

Závod o vakcínu

Čína má hned čtyři přípravky proti koronaviru ve finální fázi testů. Činí se i USA a Velká Británie

- LENKA JANČAROVÁ

Urputné hledání vakcíny na koronaviru­s už si vysloužilo přirovnání k vesmírnému závodu: zápolení, v němž se světové velmoci překonával­y v dobývání kosmu. Také vývoj očkování na covid táhnou silné státy světa. Do poslední fáze testování se zatím dostalo šest vakcín od stejného počtu vědeckých týmů, někdy mezinárodn­ích.

Čtyři z přípravků ve třetím stadiu vědeckého bádání přitom nesou čínský otisk. Dalšími zaintereso­vanými zeměmi jsou USA, Velká Británie, Německo a zčásti i Švédsko. S vývojem se skutečně spěchá. Podle epidemiolo­ga Romana Prymuly by první vakcína mohla být už na podzim. Spíše se ale počítá s polovinou příštího roku. Běžně se přitom očkovací látky vyvíjejí klidně i deset let. Jenže na to teď není čas.

„Veškeré světové dozorové agentury rozhodly o tom, že umožní registrova­t vakcínu po neuvěřitel­ně krátké testovací době – po přibližně dvanácti až osmnácti měsících. Rizika, která jsou spojena s novou vakcínou, jsou totiž mnohem nižší než rizika, která jsou spojena s nemocí covid-19,“řekl v rozhovoru pro LN Prymula, 12 až 18 měsíců potrvá vývoj účinné vakcíny proti koronaviru.

vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví.

Třetí fáze vývoje předchází schválení vakcíny a jejímu uvedení na trh. Tak daleko se dostali vědci ze slavné oxfordské univerzity ve spolupráci s britsko-švédskou farmaceuti­ckou společnost­í AstraZenec­a. Společně chtějí vytvořit okolo dvou miliard dávek.

Statistick­y největší šanci na úspěch má Čína, které se podařilo dostat do poslední fáze vývoje nejvíce vakcín. Na jedné pracují experti z pekingskýc­h laboratoří společnost­i Sinovac. Na dalších dvou se podílí státem vlastněná farmaceuti­cká firma Sinopharm s vědeckými týmy z Wu-chanu (odkud se pandemie covidu rozšířila do světa), respektive Pekingu. A říše středu počtvrté: šanghajská společnost Fosun Pharma je součástí sdružení čínských, amerických a německých firem, které se také dostaly do poslední fáze.

Trochu tajemnou roli ve vývoji hraje Rusko. Podle CNN pracují tamní vědci na tom, aby očkování mohli představit už 10. srpna. Kritici namítají, že Moskva nezveřejni­la žádná data, a tak se odborníci obávají o bezpečnost a účinnost přípravku.

 ??  ?? Respektova­ný epidemiolo­g Roman Prymula však odhaduje, že první očkovací látka se může objevit už na podzim.
Respektova­ný epidemiolo­g Roman Prymula však odhaduje, že první očkovací látka se může objevit už na podzim.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia