Lidové noviny

Závod o vakcínu proti covidu

-

Vědecké týmy ve třetí fázi

Ve třetí fázi výzkumu je také americká biotechnol­ogická společnost Moderna, která studii provádí na vzorku 30 tisíc dospělých dobrovolní­ků. Federální vláda její snahu podpořila téměř miliardou dolarů (22 miliard korun). Výzkum je součástí operace Warp Speed, která je zaměřená na urychlení vývoje a následnou výrobu a distribuci léků a vakcín k léčbě covidu-19.

Už samotný název Warp Speed odkazuje k nadsvěteln­é rychlosti, kterou s oblibou používají autoři sci-fi. Američané tím patrně naznačují, jak moc si přejí svými finančními injekcemi vývoj proticovid­ové vakcíny akcelerova­t. Použitím „vesmírného“názvu jako by navíc opět odkazovali ke kosmickému závodu, během nějž si v době studené války poměřovaly síly USA a SSSR.

Ostatně nynější honba za vakcínou proti covidu je podobným soubojem o technologi­ckou a vědeckou dominanci. Není proto divu, že Rusové zaujali podobně sebevědomý postoj.

„Připomíná to moment, kdy Sputnik letěl do vesmíru,“uvedl pro CNN Kirill Dmitrijev, šéf ruského Státního investiční­ho fondu, který výzkum očkovací látky financuje. Jeden z blízkých spolupraco­vníků ruského státníka Vladimira Putina tím odkázal na úspěšný start ruské rakety, která v roce 1957 vynesla na oběžnou dráhu Země první umělou družici. „Američané byli překvapení, když o Sputniku slyšeli. S naší vakcínou je to stejné, Rusko ji vyvine jako první,“uvedl Dmitrijev.

„Čína nevyhraje“

V dnešním multipolár­ním světě spolu ale soupeří více významných světových aktérů. Ke slovním přestřelká­m tak dochází i na ose mezi Washington­em a Pekingem. Dokládají to čerstvá slova amerického epidemiolo­ga Anthonyho Fauciho. „Čína závody o vakcínu nevyhraje,“řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Ke svému vyjádření se uchýlil přesto, že má komunistic­ká velmoc nejvíce očkovacích „želízek“v ohni, a má tak solidní šanci, že s vývojem vakcíny uspěje.

„Myslím si, že jsme všichni víceméně ve stejném bodě,“řekl Fauci. „Určitě se nedostanou k cíli o mnoho dříve než my, tím jsem si jistý,“dodal bez velkých argumentů. V průběhu včerejška pak prohlásil, že by americká očkovací látka mohla být dostupná příští rok. Dodal ale, že patrně nebude pro všechny, nýbrž zpočátku jen pro vybrané skupiny.

To poněkud kontrastuj­e se slovy, která zaznívají z Moskvy. Rusové tvrdí, že vakcínu představí už 10. srpna. Podle dostupných informací přitom nedokončil­i ani druhou fázi výzkumu. O to více překvapuje, že ji prý hodlají ukončit za pár dní – 3. srpna – a následnou třetí fázi provést paralelně s očkováním zdravotnic­kého personálu. Právě na lidech z „první linie“tak budou sérum v podstatě zkoušet.

Podle vyjádření ruských vědců proběhl vývoj tak rychle, protože se jedná o modifikova­nou látku, která byla vytvořena už dříve k boji proti jiným nemocem. Podle

CNN to ale odborníci zpochybňuj­í, protože Rusko nezveřejni­lo žádná vědecká data.

Diplomatic­ké kočkování velmocí už vedlo i k většímu mezinárodn­ímu skandálu. Vlády Británie, Kanady a USA se ve společném prohlášení vyjádřily, že se Rusko snaží ukrást data, která s vývojem vakcíny souvisí. Došlo k tomu jenom několik dní předtím, než vědci z Oxfordu zveřejnili výsledky aktuálně testovanéh­o přípravku proti covidu. „Hackeři se pokusili o krádež informací ohledně vývoje vakcíny,“řekl v televizi Sky News náměstek ministra vnitra pro bezpečnost James Brokenshir­e. Moskva hackerské útoky i snahy o „ukradení“vakcíny popírá.

Stamiliony dávek pro EU Evropská komise mezitím včera oznámila, že díky dohodě s francouzsk­ou farmaceuti­ckou skupinou Sanofi zajistí pro unijní země 300 milionů dávek vyvíjené vakcíny. Pokud testy dopadnou dobře, budou si ji země EU moci zakoupit. „Postoupili jsme v debatách i s několika dalšími společnost­mi. Protože nyní nevíme, která vakcína bude nakonec nejlépe fungovat, investuje Evropa do různorodéh­o portfolia slibných látek, které vznikají různými technologi­emi. To zvyšuje naše šance, že rychle získáme přípravek pro boj s virem,“uvedla šéfka komise Ursula von der Leyenová.

Český ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch tento týden uvedl, že Česko by podle aktuálních propočtů potřeboval­o zhruba 3,5 milionu dávek vakcíny proti covidu-19.

 ??  ?? VELKÁ BRITÁNIE / ŠVÉDSKO: University of Oxford / AstraZenec­a NĚMECKO/ČÍNA/USA: BioNTech / Fosun Pharma / Pfizer
ČÍNA: Wuhan Institute of Biological Products / Sinopharm
ČÍNA: Beijing Institute of Biological Products / Sinopharm
USA: Moderna/NIAID
ČÍNA: Sinovac představuj­e vědec z čínské laboratoře Sinovac Biotech v Pekingu. Po testech na opicích jí koncem dubna očkovali 144 dobrovolní­ků.
Vakcína nyní postoupila do třetí fáze schvalován­í.
VELKÁ BRITÁNIE / ŠVÉDSKO: University of Oxford / AstraZenec­a NĚMECKO/ČÍNA/USA: BioNTech / Fosun Pharma / Pfizer ČÍNA: Wuhan Institute of Biological Products / Sinopharm ČÍNA: Beijing Institute of Biological Products / Sinopharm USA: Moderna/NIAID ČÍNA: Sinovac představuj­e vědec z čínské laboratoře Sinovac Biotech v Pekingu. Po testech na opicích jí koncem dubna očkovali 144 dobrovolní­ků. Vakcína nyní postoupila do třetí fáze schvalován­í.
 ?? FOTO REUTERS ?? V Austrálii počty nakažených covidem strmě rostou. Na snímku testování v Novém Jižním Walesu.
FOTO REUTERS V Austrálii počty nakažených covidem strmě rostou. Na snímku testování v Novém Jižním Walesu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia