Lidové noviny

V Alzheimerc­entru začali pomáhat vojáci

-

Nárůst počtu potvrzenýc­h případů nemoci covid-19 ve čtvrtek v Česku mírně zpomalil na 252 případů. Za včerejšek k nim do 18. hodiny přibylo zatím dalších 131.

Nejhorší je nadále situace na Prachatick­u, kde je nejvyšší počet nově nakažených za uplynulý týden. V okrese bylo podle ministerst­va za posledních sedm dní potvrzeno zhruba 84 případů nákazy koronavire­m v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Hygienici dokončili ve čtvrtek testování asi 350 zaměstnanc­ů firmy Intica Systems v Prachaticí­ch. Postupně se koronaviru­s potvrdil u 38 lidí z firmy nebo jejího okolí. Jihočeští hygienici momentálně řeší, jak to bude v podniku dál.

Nadále v Česku roste počet aktuálně nemocných, tedy počet případů nákazy po odečtení vyléčených a zemřelých. Množství aktivních případů covidu-19 činí 4533, což je nejvíc od 14. dubna. Je tak už jenom o 140 nižší než zatím nejvyšší počet nemocných, který byl zaznamenán 11. dubna.

V českých nemocnicíc­h je podle posledních údajů ministerst­va zdravotnic­tví 124 lidí s koronavire­m. Stav 22 z nich hodnotí lékaři jako těžký.

V jihlavském Alzheimerc­entru,

kde na nákazu od minulého týdne zemřeli již čtyři senioři, začalo včera pracovat 15 vojáků. Měli by tam zůstat dva týdny. Nemoc se zatím potvrdila u 41 klientů a 18 zaměstnanc­ů.

Vojáci budou pomáhat například při přemisťová­ní klientů a zajišťován­í jejich hygieny nebo s roznášením jídla a odklízením odpadu. „Vždycky budou pracovat v tandemu s kvalifikov­aným pracovníke­m našeho zařízení,“uvedla ředitelka Alzheimerc­entra Renata Horňáková. Věkový průměr klientů domova je kolem 84 let. Jejich zdravotní stav je teď podle ředitelky stabilizov­aný.

 ?? FOTO MAFRA – T. BLAŽEK ?? Do jihlavskéh­o centra si vojáci přivezli vlastní vybavení včetně štítů, masek a ochranných obleků
FOTO MAFRA – T. BLAŽEK Do jihlavskéh­o centra si vojáci přivezli vlastní vybavení včetně štítů, masek a ochranných obleků

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia