Lidové noviny

Rathův bývalý poradce dostal šest let vězení

-

Bývalý investiční náměstek středočesk­ých krajských nemocnic Filip Bušina má jít za daňové úniky na šest let do vězení. Měl by také zaplatit 10,5 milionu korun jako peněžitý trest. Rozhodl o tom středočesk­ý krajský soud. Bušinu odsoudil jen v části obžaloby, ve zbytku jej viny zprostil. Soud uložil nepodmíněn­é tresty i některým dalším obžalovaný­m. Bušina, který byl také poradcem středočesk­ého hejtmana Davida Ratha, vinu dlouhodobě odmítá. Obžaloba tvrdila, že jeho skupina způsobila škodu 630 milionů korun, podle verdiktu šlo o více než 300 milionů korun. Bušina novinářům po vyhlášení rozsudku řekl, že s rozhodnutí­m soudu nesouhlasí.

Kromě Bušiny soud v aktuální části případu odsoudil i další obžalované – Davidu Belousovi, který byl podle obžaloby spolu s Bušinou hlavním organizáto­rem trestné činnosti, uložil soud také šest let a stejný peněžitý trest. Martina Bušanského soud potrestal pětiletým vězením a měl by zaplatit dva miliony.

Tomáše Krásu, Jiřího Sháněla a Jaromíra Svobodu soud naopak osvobodil. Před soudem stál ještě Lukáš Budina, který byl již pravomocně odsouzen v první části kauzy, ve zbylých bodech obžaloby byl také zproštěn viny. Zůstává mu tak trest, který mu v roce 2018 potvrdil odvolací soud, tedy šest let vězení.

Obžaloba tvrdí, že Bušina byl mezi lety 2007 a 2009 součástí skupiny organizují­cí stamiliono­vé daňové úniky v souvislost­i s fiktivními fakturami za reklamní činnost. Podle obžaloby figurují v případu „prázdné“firmy bez zaměstnanc­ů a tzv. bílí koně, kteří neměli ani představu o své pozici a činnosti firmy. Na trestné činnosti se podle žalobkyně podíleli i úředníci daňové správy, které skupina uplácela.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia