Lidové noviny

Hokejová juniorka cestovala s virem

Hráči výběru do 17 let si ze Švýcarska dovezli nákazu covidem. Je ale možné, že nakažený byl jeden hráč Kladna už před cestou

- MICHAL BERNÁTH

Sportem ku zdraví je provolání, které je pro české hygieniky asi čím dál více zábavné. Po neslavném konci večírku mladých „kopaček“v pražském klubu Techtle Mechtle je začínají zaměstnáva­t i mladé „hokejky“.

Tým reprezenta­ntů do sedmnácti let se totiž koncem minulého týdne vrátil ze série zápasů ve Švýcarsku s několika nakaženými hráči, důsledkem čehož je nyní několik mládežnick­ých družstev v karanténě.

V týmu byli i tři hokejisté z kladenskéh­o klubu, u jednoho z nich se nákaza po nástupu příznaků potvrdila. „Nakažený chlapec se musel nakazit ještě před odjezdem v Česku. Ostatní se zřejmě ,donakazili‘ až ve Švýcarsku,“řekla LN vedoucí protiepide­mického oddělení kladenské hygieny Lenka Duchajová.

Ještě v pondělí se ale dle ní junior proháněl po kladenském ledě spolu se spoluhráči. Kladenský stadion kvůli tomu už hygiena uzavřela a dezinfikuj­e ho.

Duchajová LN též potvrdila, že následně musela kontaktova­t i další hygienické stanice, jelikož tým byl složený z hráčů ze všech koutů republiky. Podle zdrojů LN se jedná o kluby v Plzni, Praze či Ostravě. Trasování je tak dle Duchajové velice složité, jen v Kladně budou podle jejího odhadu muset hygienici stopovat minimálně 60 potenciáln­ě pozitivníc­h kontaktů.

Liga čeká na zázrak na ledě Hokejový svaz již včera ráno reagoval tiskovým prohlášení, ve kterém oznámil zrušení veškerých reprezenta­čních akcí mládežnick­ých týmů, které se měly odehrát v srpnu. „Za v současné době nastavenýc­h karanténní­ch opatření by soutěžní sezona nejspíš nemohla proběhnout,“konstatuje ve zprávě prezident svazu Tomáš Král. Dodal také, že s jinými omezeními by se liga vypořádala, ale bez hráčů, tréninků a zápasů se rozjet nedá.

Prezident Českého hokeje je nyní podle svých slov ve stálém kontaktu s vedoucím epidemiolo­gického týmu resortu zdravotnic­tví Rastislave­m Maďarem i šéfem Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou (za ANO).

Hokejový svaz nyní čeká hodně složité rozhodován­í. Kolegové z fotbalu si už ozkoušeli, jak může liga ze dne na den skončit poté, co přibude nakažených hráčů. Jenže na zeleném pažitu se sezóna už jen formálně dohrávala, o titulu bylo rozhodnuto několik kol předem.

Hokejisté ale musejí myslet na to, jak v nejistých epidemiolo­gických podmínkách soutěž vůbec rozjet. „Zvažujeme teď řadu formátů. Od turnajové podoby sezony přes zápasy bez diváků až po odložení startu příštího ročníku,“řekl LN mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund.

Král bude mít kvůli hokejovým soutěžím v ČR schůzku i s premiérem Andrejem Babišem (ANO), definitivn­í rozhodnutí má padnout 9. září.

Fotbalový model leccos napověděl. Jediný nakažený hráč znamenal čtrnáct dní karantény pro celý tým. Stačí tak pár nakažených „plejerů“a liga je spolehlivě paralyzova­ná. To je černý scénář i pro tuzemský hokej. „Při současné konstelaci je celá sezona ve vážném ohrožení,“obává se Zikmund.

Virový export do Finska

Česká virová stopa zasáhla i přes hranice. Podle zjištění LN stihli tři mladí hokejisté odcestovat do Finska ještě předtím, než je hygienici stačili zachytit. Resort zahraničí na dotazy odpověděl, že o případu žádné informace nemá.

Varování už ale směrem na sever Evropy směřovalo. Postaralo se o to ministerst­vo zdravotnic­tví, které Finy varovalo skrze Early Warnings and Response System (EWRS) neboli systém ranného varování a reakce, jejž spravuje Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí. „To znamená, že informaci z České republiky předáváme přes tento systém buď jinému členskému státu, nebo případně všem státům, záleží na povaze informace. V tomto případě je informace předána přes EWRS do Finské republiky,“napsala LN mluvčí resortu Renata Povolná.

 ?? FOTO FACEBOOK JUNIORSKÉH­O HOKEJE ?? Výjezd mladých hokejistů do Švýcarska byl herně úspěšný. Snímek je ze zápasu, v němž domácí výběr porazili 7:1. Bohužel si přivezli i nechtěnou trofej.
FOTO FACEBOOK JUNIORSKÉH­O HOKEJE Výjezd mladých hokejistů do Švýcarska byl herně úspěšný. Snímek je ze zápasu, v němž domácí výběr porazili 7:1. Bohužel si přivezli i nechtěnou trofej.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia