Lidové noviny

V drogerii ukradl vibrátor, hrozí mu až osm let vězení

- VERONIKA KREJČÍ FRENŠTÁT P. R.

Čtyřiatřic­etiletého muže, který ukradl vibrátor v hodnotě 499 korun v době vládou vyhlášenéh­o stavu nouze – a proto může jít až na osm let do vězení – vzal soud v Novém Jičíně nyní do vazby. O případu informoval server Česká justice. Jde o další drobnější krádež během nouzového stavu, kterou se soudy zabývají. Nedávnými případy byl i třikrát souzený mladík bez domova, který stráví rok a půl v cele za to, že ukradl pět housek, nebo jiný odsouzený s 21 záznamy, jenž si za svůj lup – krabicové víno a salám – odsedí přes dva roky.

Ani v třetím případě nejde o žádného nováčka – ale ani o existenční důvody. Lubomíru Sogelovi, podezřelém­u z krádeže vibrátoru značky Durex Play Pure Fantasy, totiž u soudu vedle faktu, že kradl právě v nouzovém stavu, příliš nehrálo do karet ani to, že je recidivist­ou a byl v minulosti již 23krát soudně trestaný, nezdržuje se podle státního zástupce Vladimíra Řezníčka v místě trvalého bydliště a nepřebírá si poštu. Lubomír Sogel má dle něj mimořádné sklony k páchání majetkové trestné činnosti.

„Rovněž je nezbytné poukázat na poslední odsouzení z 25. února 2020, a i přesto, že byl odsouzen v únoru, tak 6. dubna páchá další trestnou činnost. Současně je nezaměstna­ný, tudíž zjevně nemá příjem na to, aby hradil své výdaje na obživu,“cituje Česká justice žalobce Řezníčka. Do vazby nakonec soudce podezřeléh­o poslal proto, že by mohl uprchnout, páchat další krádeže nebo se skrývat.

Co jsem ukradl, to jsem věnoval

Sám Sogel připustil poněkud vytížený program v posledním roce. „Je pravdou, že jsem byl odsouzen pro další trestnou činnost, kterou jsem spáchal od posledního propuštění z výkonu trestu odnětí svobody, a to pro krádeže z 30. listopadu 2019, 22. ledna 2020 a 3. února 2020. A byl jsem odsouzen k trestu obecně prospěšnýc­h prací ve výměře 300 hodin. Pokud jsem kradl dříve potraviny, byla to taková sázka, protože to, co jsem ukradl, jsem později někomu věnoval,“zaznělo u novojičíns­kého soudu.

Sexuální pomůcku za „pětistovku“, kterou v dubnu z drogerie DM odcizil, mínil jako dárek. „Předmětnéh­o vibrátoru jsem se zmocnil proto, neboť jsem jej chtěl darovat, a to jedné kamarádce. Nedošlo mi tehdy, že bych v důsledku vyhlášenéh­o nouzového stavu mohl být trestně stíhán pro zločin krádeže,“uvedl Sogel před soudem s tím, že teď už chce „sekat dobrotu“a dokáže se o sebe postarat. Sogelův obhájce Lukáš Seibert považuje možný trest za přemrštěný a upozorňuje, že za normálních okolností by za takovou krádež viník čelil šesti měsícům až třem letům vězení, kdežto teď je rozmezí mezi dvěma až osmi lety. Nouzový stav, v němž se za spáchané trestné činy udělují přísnější tresty, trval na jaře 66 dní. Tvrdší sankce mají zabránit třeba rabování, ovšem v důsledku to plošně znamená, že kupříkladu z přestupku je rázem žalář s nejnižší možnou sazbou dvou let.

V době nouzového stavu vešel Lubomír Sogel do drogerie ve Frenštátě pod Radhoštěm. Chtěl obdarovat kamarádku vibrátorem značky Durex: místo zaplacení ale „úlovek“schoval pod bundu a odešel. Teď mu hrozí výjimečný trest.

Systémová vada

„Ať už je to pět housek, krabicové víno, nebo vibrátor, problém je systémová vada trestního zákoníku z roku 2009. Chybí tam ustanovení, které měl bývalý trestní zákon. Ten říkal, že okolnost, která je podmiňujíc­í pro výši trestu – tedy v tomto případě nouzový stav – se má posuzovat materiálně. Tedy jenom tehdy, jestliže podstatně zvyšuje závažnost činu, což toto není ten případ,“řekl LN Jiří Jelínek, vedoucí katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

„Při dostatečné odvaze státního zástupce nebo soudce by se to dalo vyřešit tak, že by řekli: nejde o trestný čin, protože chybí společensk­á závažnost,“míní Jelínek. Jinak se dle něj musí aplikovat mimořádné snížení trestu odnětí svobody, ale i to má své hranice. „Pak dochází k podobným absurdnost­em,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia