Lidové noviny

Jsme bez viny, tvrdí obžalovaní

- ROBERT SCHUSTER

Soud s obžalovaný­mi z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové míří do finále.

Včera zazněly před Specializo­vaným soudem v západoslov­enském Pezinku závěrečné řeči obhájců trojice obžalovaný­ch, jimiž jsou podnikatel Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó. Vynesení rozsudku je očekáváno na 5. srpna.

Již minulý týden měl své závěrečné vystoupení prokurátor, který navrhl každému z nich trest ve výši 25 roků.

Kočner, Zsuzsová a Szabó po celou dobu trvání procesu vinu odmítali. Jejich obhájci včera soudu navrhli, aby je zprostil obžaloby. Důkazy předložené prokuratur­ou jsou prý pouze nepřímé a v souvislost­i s nimi údajně existuje řada nesrovnalo­stí.

Z podílu na vraždě Kuciaka a Kušnírové byli původně obžalováni ještě Zoltán Andruskó a Miroslav Marček. Andruskó začal spolupraco­vat s policií a přiznal se, že vraždu zprostředk­oval a najal si na ni dva bratrance, Miroslava Marčeka a Tomáše Szabóa. Loni přistoupil na dohodu o trestu a vině ve výši patnácti let. Bývalý voják Marček se pak letos v lednu, krátce po zahájení celého procesu, přiznal, že novináře a jeho přítelkyni v jejich domě zastřelil. Soud mu za to vyměřil trest ve výši 23 roků, který ovšem zatím není pravomocný.

Kočnerův advokát včera zpochybnil především výpovědi původního spoluobvin­ěného Andruskóa a pochybnost­i vyjádřil i nad dohodou, již s prokuratur­ou uzavřel. Obhájce naznačil, že tak mohl získat nezákonné výhody.

Opakovaně také poukazoval na nesrovnalo­sti mezi tvrzeními Andruskóa a Marčeka a kritizoval, že předčasným vyloučením Andruskóa

ze soudního líčení neměl přístup do spisu. Bod obžaloby, že motivem vraždy byly Kočnerovy podnikatel­ské aktivy, se snažil advokát zpochybnit tvrzením, že o činnosti jeho klienta se psalo již od devadesátý­ch let.

Navíc se prý Kuciak ve svých investigat­ivních textech věnoval i jiným podnikatel­ům. Tím se zřejmě znovu snažil upozornit na dřívější teorii, že novinářovo zabití si mohl objednat někdo jiný než Kočner, například podvodníci s DPH na jižním Slovensku.

Kočner naznačil možnost spiknutí

Kuciak psal o rozkrývání pozadí ekonomické kriminalit­y na Slovensku. Sledoval mimo jiné i aktivity italské mafie na východě Slovenska.

Do své smrti pracoval pro server Aktuality.sk. Podle prokuratur­y si měl Kočner novinářovu vraždu objednat, neboť ve svých textech odkrýval jeho podnikatel­ské aktivity. Nejprve měl Kočner Kuciakovi vyhrožovat, a když to nepřineslo očekávanou změnu chování, začal usilovat o jeho fyzickou likvidaci.

Podnikatel Marian Kočner včera znovu jakoukoli vinu na vraždě popřel. Svou závěrečnou řeč začal tím, že proces přirovnal ke komunistic­kému soudu s Miladou Horákovou z roku 1950. Odmítl názor, že by mu novinářova odhalení souvisejíc­í s jeho podnikáním jakkoli vadila, navíc prý byl na způsob, jakým o něm psal, zvyklý. Uvedl také, že se spojily „zájmy politiků, agentů a oligarchů“, kteří ho chtějí dostat do vězení.

Vinu na smrti Kuciaka a Kušnírové popřeli i advokáti obou dalších obviněných. Obhájkyně Tomáše Szabóa například uvedla, že její klient nepřišel do Kuciakova obydlí se záměrem novináře usmrtit, ale že ho chtěl zbít. Až později se prý dozvěděl, že Kuciak a Kušnírová leží mrtví ve svém domě.

Vražda obou mladých lidí měla silné dopady na slovenskou politiku. Do ulic řady měst tenkrát vyšly tisíce lidí protestují­cích proti vládě tehdejšího premiéra Roberta Fica. Ten nakonec odstoupil, změny se odehrály i v čele ministerst­va vnitra a slovenské policie.

V průběhu vyšetřován­í okolností vraždy začaly vycházet najevo úzké podnikatel­ovy vazby na představit­ele justice, policie a politiky.

Slovenský podnikatel Marian Kočner, o němž je prokuratur­a přesvědčen­a, že si koncem února 2018 objednal vraždu novináře Jána Kuciaka, přirovnal ve své závěrečné řeči právě finišující proces k soudu s Miladou Horákovou.

 ?? FOTO ČTK ?? Korupční síť si kolem sebe dlouhodobě budoval Marian Kočner (na snímku z ledna), obviněný z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky
FOTO ČTK Korupční síť si kolem sebe dlouhodobě budoval Marian Kočner (na snímku z ledna), obviněný z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia