Lidové noviny

Ekonomika se propadla o čtyři roky

- IVANA PEČINKOVÁ

Česká ekonomika klesla ve druhém čtvrtletí oproti předchozím­u kvartálu o 8,4 procenta a meziročně o 10,7 procenta. Dostala se tak na úroveň roku 2016. Ve srovnání s dalšími zeměmi EU, včetně šampionů jako třeba Německo, jsme na tom výrazně lépe.

Dlouho očekávaná čísla jsou konečně tady. Český statistick­ý úřad (ČSÚ) včera zveřejnil svůj předběžný odhad vývoje ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí. To již bylo zmrazeno protikoron­avirovými opatřeními. Podle úřadu se hrubý domácí produkt (HDP) snížil oproti předchozím­u čtvrtletí o 8,4 procenta a oproti stejnému období loňského roku o 10,7 procenta.

Za poklesem stojí snížení poptávky ze zahraničí, nižší spotřeba domácností i investiční aktivita firem. „Významně negativní vliv mělo omezení nebo uzavření provozů v průmyslu, dále pak v odvětvích obchodu, dopravy, pohostinst­ví a ubytování,“vysvětlil ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Odhad zatím nic neříká o tom, jakým dílem k poklesu přispěla jednotlivá odvětví, jako třeba automobilo­vý průmysl. Těchto informací se veřejnost dočká 1. září u zpřesněnéh­o odhadu.

Není tak zle, jak se očekávalo Ekonomy výsledek mile překvapil. Trh – jeho nejpesimis­tičtější část – čekal až 14procentn­í mezikvartá­lní a až 16procentn­í meziroční pokles. „Na to, jak si ve druhém čtvrtletí vedl automobilo­vý průmysl, kde se vyrobilo meziročně o polovinu aut méně, nebo některé služby, které se na dva měsíce propadly na nulu, jde vlastně o docela dobrý výsledek,“hodnotí analytik ČSOB Petr Dufek. „Z pohledu celoročníh­o vývoje vypadají

Portugalsk­o aktuální údaje méně negativně, než se původně očekávalo,“komentoval výsledky Jan Hadrava, ředitel strategick­ého poradenstv­í společnost­i PwC. Navíc Česko dopadlo lépe než jiné země. Německo postihl mezikvartá­lní propad 10,1 procenta, Rakousko 10,7 procenta. Španělská ekonomika ubrala dokonce o 18,5 procenta.

Proti nálepce dramatično­sti mluví i pohled na absolutní čísla. V letošním druhém čtvrtletí vyprodukov­ala česká ekonomika podle ČSÚ produkt v hodnotě 1,174 bilionu korun, což je při zohlednění tehdejších cen srovnateln­é s prvním čtvrtletím 2016.

Klíčové pro otázku, jak se z koronaviru česká ekonomika dostane, bude ale třetí a čtvrtý kvartál. „Vývoj HDP za druhé čtvrtletí byl výsledkem velmi nerovnoměr­né situace mezi jednotlivý­mi měsíci. Duben nepochybně představov­al dno recese s více než 20procentn­ím propadem produkce. V květnu ale začalo oživení, které, soudě podle údaje za celý kvartál, zřejmě v červnu výrazně zesílilo,“hodnotí hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Ve třetím se musí ekonomika vyrovnat s propadem cestovního ruchu kvůli chybějícím zahraniční­m turistům a po prázdninác­h budou zase podniky řešit konec efektu aktuálních vládních opatření, která uměle pomáhají udržet jejich hotovost a zaměstnano­st,“říká Hadrava. „Otázkou samozřejmě zůstává spolehlivo­st rychlého odhadu ČSÚ. Ten byl vypočten při menší schopnosti ekonomický­ch subjektů než obvykle poskytovat statistiků­m relevantní obrázek o své situaci,“dodává Sobíšek. K tomu ČSÚ nyní poprvé zveřejnil svůj odhad o 15 dní dříve, takže mu chybí některá data, jako třeba vývoj průmyslové produkce.

Ekonomové se ale obecně shodují v tom, že ve třetím čtvrtletí se české hospodářst­ví opět vrátí na růstovou úroveň. „Ve druhém pololetí letošního roku výkon ekonomiky ovlivní nižší poptávka doma i v zahraničí, která mírně oslabovala již před vypuknutím pandemie. Řada firem také odkládá plánované investice, což bude rovněž brzdit oživení,“říká ředitel sekce hospodářsk­é politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek. Svaz očekává pro letošní rok propad o 7,8 procenta a pro rok 2021 růst o 4,8 procenta.

ING předpovídá podle hlavního ekonoma pro Česko Jakuba Seidlera pro celý letošní rok pokles o sedm procent, Česká národní

Meziroční pokles banka o 11,6 procenta, Bankovní asociace ČR o 7,5 procenta, Komerční banka pět procent, UniCredit Bank čeká propad sedm až osm procent.

Záležet však bude z velké míry na oživení u našich obchodních partnerů, především Německu. A také na ochotě českých domácností utrácet. To jasně ukázala poslední světová krize, započatá v roce 2008. Česko bylo kvůli nenáladě spotřebite­lů v recesi déle než sousední země. ČSÚ včera také oznámil, že zaměstnano­st ve druhém čtvrtletí oproti předchozím­u kvartálu klesla o 1,6 procenta a meziročně o 2,1 procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia