Lidové noviny

Američan v Praze

Jak hrát spojence ve stínu sporu USA–Německo

- Zbyněk Petráček

Praha přivítá Mikea Pompea, šéfa americké diplomacie. Ta zpráva má téměř rituální význam. Před 30 lety, na výročí sametové revoluce, k nám jako vůbec první americký prezident přijel George Bush starší. Od té doby každá vláda usiluje o rituální kontakty s USA. Ale za rituály se mohou skrývat různé detaily, v nichž vězí příslovečn­ý ďábel.

Detail číslo 1 se jmenuje sítě 5G a Huawei. Pro prezidenta Trumpa je to priorita i hlavní téma voleb. Patří Česko k zemím, jež mají s Huawei tak jasno jako Británie, která její účast v sítích 5G odpískala? To bude zajímat ministra Pompea.

Detail číslo 2 se jmenuje výdaje na obranu. Česko patří ke členům NATO, kteří zaostávají za slíbenou částkou ve výši dvou procent HDP. Těsně před epidemií byla řeč o 1,4 procenta, ale kdo ví, zda to bude odpovídat „koronové realitě“.

Chce-li Česko uchovat spojenectv­í s USA, nezbývá mu než sázet na rituály a na to, že samo zůstane pod rozlišovac­í schopností při sporech těch velkých. Což ukazuje vztah USA k EU, hlavně k Německu. Více než o racio (Berlín zvyšuje obranné výdaje na 1,58 procenta HDP) tu jde o emoce. Proto USA rozhodly stáhnout třetinu svých vojáků z Německa. Proto podle německých médií Amerika kádruje Evropu na zlé Německo a hodné Polsko. Možná i proto Pompeo navštíví Česko, Slovinsko, Rakousko a Polsko, leč nikoliv tradiční západ EU.

Někdy se až zdá, jako by nás stroj času vrátil do doby, kdy Amerika Bushe mladšího dělila Evropu na starou a novou (podle vztahu k invazi do Iráku). Německo se v rámci NATO ocitá vůči Americe v podobné pozici, v jaké jsou v rámci EU Polsko a Maďarsko vůči Německu. Jako ti, kteří chtějí ze spojenectv­í jen benefity, pouze se vezou, ale kašlou na obranné výdaje (Německo) či na právní stát (Polsko, Maďarsko).

Leckoho může napadnout, že právě z toho by mohlo Česko profitovat. Při ideologick­ém přetahován­í Washington­u a Berlína totiž může snadno zaniknout, že na obranu dáváme proporčně ještě méně než Německo. Uvidíme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia