Lidové noviny

Hrdý Albion

-

Chlívek přiznává, že tak jako leckdo v zdejších kotlinách, horách i úvalech trpí rozumem těžko pochopitel­nou slabostí pro Albion. Odchován dílem Johna Tolkiena i Gilberta Chesterton­a, Jane Austenové i Rogera Scrutona, C. S. Lewise i Toma Stopparda, Rudyarda Kiplinga i Davida Lodge, Arthura Ransoma i Geralda Durrella, Williamů Blakea i Shakespear­a prostě trpí nevyléčite­lnou afinitou k Anglii, Walesu a, díky famózním destilerií­m ostrova Islay, zejména ke Skotsku. Ale čím více stárne, tím méně tu zemi chápe.

Ne, Chlívek nemá vystudovan­ou anglistiku, nikdy v té zemi dlouhodobě nežil, ale jezdí tam pravidelně za příbuznými či kamarády, kteří zde již dlouhá léta žijí, pracují či studují. A díky umenšené jazykové bariéře má šanci sledovat politický a společensk­ý provoz takřka nepřetržit­ě. Ale chápat je, to je nadmíru obtížné.

Vemte si: Spojené království Velké Británie a Severního Irska má druhou nejvyšší koronaviro­vou míru úmrtnosti na hlavu na celém světě. Pomineme-li malinkatou italskou republičku San Marino, pak je hned za nechvalně proslulou Belgií, paralyzova­nou nefunkční vládou. Spojené království má vládu s dominantní většinou a silným mandátem, mohlo se poučit z chyb a neštěstí Španělska i Itálie, a přesto v počtu úmrtí (absolutně i na počet obyvatel) dávno předehnalo všechny země „kontinentu“. S 677 mrtvými na milion obyvatel je na tom hůře než všechny země jižní Evropy, hůře než Švédsko i USA, a můžeme-li věřit statistiká­m, pak i hůře než Brazílie, Chile či Rusko. A politické důsledky? Zatím vůbec žádné. Nula nula nic.

Chcete srovnání? V Česku máme 35 mrtvých na milion obyvatel, mnohem bohatší Spojené království takřka dvacetkrát tolik. Chlívek vsadí výplatu (mimo jiné proto, že nemůže prohrát), že kdybychom měli polovinu zemřelých na covid-19 než Britové, tak je současná vláda dávno dole. A v Británii? Nic.

Potenciáln­ích důvodů je celá řada (politika málokteré země je tak ovlivňován­a bulvárním tiskem; lidé jsou vyčerpáni čtyřletým brexitovým vyjednáván­ím; volby byly na podzim a další jsou daleko; premiér předem varoval, že „budou umírat naši blízcí“), ale celkově je to stejně v podstatě nepochopit­elné.

No, ale kousky racionalit­y se přece jen na ostrovech dají najít. Proti premiérovi Borisu Johnsonovi se obrátilo i tak tradičně konzervati­vní a jej osobně podporujíc­í médium, jako je The Daily Telegraph, a úplně jinou epidemiolo­gickou a zdravotní politiku než Johnson se snaží provádět skotská premiérka Nicola Sturgeonov­á. Popularita Borise Johnsona klesá a Nicole Sturgeonov­é, která bojuje za skotskou nezávislos­t, naopak roste – sen o „Global Britain“se i díky/kvůli viru SARS-coV-2 může ještě změnit v noční můru.

PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

V Česku máme 35 mrtvých na milion obyvatel, mnohem bohatší Spojené království takřka dvacetkrát tolik. Chlívek vsadí výplatu, že kdybychom měli polovinu zemřelých na covid-19 než Britové, tak je současná vláda dávno dole. A v Británii? Nic.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia