Lidové noviny

Stanley Cup: vyhrát může každý

- VOJTĚCH TŮMA

Pořadí v tabulce po základní části se maže, papírové předpoklad­y jdou stranou. Letošní boje o Stanleyův pohár představuj­í velkou neznámou. Který ze 24 týmů se s netradiční­m schématem i termínem popasuje nejlépe?

Dnes večer to vše vypukne. Boje o jednu z nejcennějš­ích sportovníc­h trofejí planety. Stanley Cup.

Nabité arény, drtivé nárazy na mantinel, kdy tuhne krev v žilách, čepice na ledě po vstřeleném hattricku. Stop.

Letošní play off nabídne jinou podívanou. Tribuny arén v Edmontonu a Torontu budou prázdné. Tím ale výčet „novinek“pro hokejisty NHL před následujíc­ími až dvěma měsíci nekončí.

„Pro všechny to bude neobvyklé. Uděláme ale maximum pro to, aby každý, kdo s námi touto zkušeností projde, na ni, v dobrém slova smyslu, nikdy nezapomněl,“uvedl komisař nejlepší hokejové ligy světa Gary Bettman.

NHL bere situaci velice vážně. Členové jednotlivý­ch výprav budou v místech konání testováni každý den. Čeká je život v bublině a striktní dodržování nařízených opatření.

„Bude to jiné, ale musíme se s tím popasovat. A hlavně, pro všechny je to stejné,“řekl ve velkém rozhovoru pro LN Dominik Kubalík, kanonýr Chicaga.

Život hokejistů se smrskne na prostor mezi hotelem a stadionem. Vedení soutěže se jim snažilo pobyt v Kanadě i tak co nejvíce zpříjemnit. Posilovny, herní místnosti, restaurace, venkovní kina, dovážka všeho možného od jídla až po zdravotnic­ké potřeby. To vše je pro hráče připraveno.

S komplikace­mi se počítá Očekávání jsou obrovská, ale asi nikdo nepředpokl­ádá, že by celé play off proběhlo hladce. S nepříjemno­stmi se musí počítat. „Očekáváme, že se dříve nebo později objeví pozitivní testy, ale máme metody, abychom vše zvládli,“ubezpečil ostatní šéflékař soutěže Willem Meeuwisse.

Bojů o Stanley Cup se netradičně zúčastní čtyřiadvac­et týmů. Zatímco

osmička nejlepších po základní části (Boston, Tampa Bay, Washington, Philadelph­ia, St. Louis, Colorado, Vegas a Dallas) se v rámci konferenčn­ích miniturnaj­ů utká o nasazení do pavouka, ostatních šestnáct mužstev čeká předkolo.

V něm se odehrají série na tři vítězné zápasy, ve zbývajícím průběhu už musí týmy k postupu do další fáze uspět čtyřikrát.

O jednu z nejcennějš­ích sportovníc­h trofejí se bude ucházet i dvaadvacít­ka Čechů. Kdo z nich má největší šanci uspět?

„Z východu bych vybral Boston, který táhnou Davidové Krejčí a Pastrňák. Mají výborný tým, stejně jako třeba Tampa Bay s Ondřejem

Palátem a Janem Ruttou. Na západě favorizuji Vegas a klidně znovu St. Louis. Ale je to hodně otevřené, skvělou formu může chytnout kdokoliv,“řekl v rozhovoru pro LN útočník Tomáš Hertl, jehož San Jose se vyřazovací boje letos týkat nebudou.

Všechny týmy dostaly před vypuknutím vyřazovací­ch bojů možnost odehrát jedno přípravné utkání. Někteří čeští hokejisté ukázali, že si do Kanady přivezli dobrou formu.

Kubalík, který pokukuje po Calderově trofeji pro nejlepšího nováčka, se blýskl dvěma brankami a asistencí, tři body zaznamenal také Palát.

Jedním přesným zásahem proti Columbusu se do statistik zapsal i David Pastrňák. Česká hokejová hvězda si ale přípravu na očekávaný vrchol sezony určitě představov­ala trochu jinak. Tahoun Bostonu přišel do kontaktu s osobou nakaženou koronavire­m a v zámoří musel absolvovat téměř měsíční karanténu.

„Nejtěžší na celé situaci bylo to, že jsem byl po celou dobu zdravý, ale i tak jsem nemohl nic moc dělat. Bohužel, stalo se. Ztratil jsem nějaký čas v přípravě. Ale jsem zpět a cítím se dobře,“řekl nejlepší střelec základní části.

I přes porážku 1:4 to potvrdil už proti Columbusu, trenér Bruce Cassidy byl s jeho výkonem spokojený: „Na to, jak dlouho byl mimo, vypadal solidně. Měl dobré nohy, ukázal několik povedených věcí a taky dal krásný gól.“

Loni skončili Pastrňák a spol. těsně pod vrcholem, St. Louis podlehli až v sedmém zápase finálové série. Mezi hlavní favority patří i tentokrát, vystoupají až na vrchol? Nebo uspěje po dlouhém čekání kanadský tým?

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Už zase s úsměvem. Český kanonýr Bostonu David Pastrňák je zpět v týmu a připraven vystřílet Bruins slavný Stanley Cup.
FOTO GETTY IMAGES Už zase s úsměvem. Český kanonýr Bostonu David Pastrňák je zpět v týmu a připraven vystřílet Bruins slavný Stanley Cup.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia