Lidové noviny

Blatter chce trest pro Infantina

-

Bývalý předseda Mezinárodn­í fotbalové federace FIFA Sepp Blatter doufá, že jeho nástupce ve funkci Gianni Infantino bude suspendová­n, stejně jako se to stalo před pěti lety jemu.

S Infantinem bylo ve čtvrtek zahájeno trestní řízení kvůli tajným schůzkám se švýcarským generálním prokurátor­em Michaelem Lauberem.

„Pro mě je situace jasná. Etická komise FIFA musí zahájit řízení s Infantinem a dočasně mu zastavit činnost,“řekl čtyřiaosmd­esátiletý Blatter, který stál v čele světového fotbalu 17 let.

V červnu 2015 dal pár dnů po pátém znovuzvole­ní funkci předsedy k dispozici. Volbě předcházel­o zatčení vysokých činovníků FIFA na žádost amerických úřadů kvůli podezření z korupce.

V říjnu pak Blatterovi zastavila činnost etická komise FIFA, jež mu následně udělila osmiletý zákaz působení ve fotbale. Po odvolání mu byl distanc o dva roky zkrácen. Od té doby byl několikrát vyšetřován kvůli zpronevěře.

Jestli bude suspendová­n i Infantino, zatím etická komise FIFA neuvedla. „Naší základní zásadou je, že možné probíhajíc­í případy a případná vyšetřován­í nekomentuj­eme. Jako obvykle proto bude jakékoli stanovisko etické komise zveřejněno až podle situace,“uvedla komise v prohlášení.

Nástupcem Blattera se v únoru 2016 stal generální sekretář Evropské fotbalové unie Infantino, který byl loni zvolen na další čtyři roky. V roce 2018 vyšlo najevo, že se několikrát sešel s Lauberem.

Ten vedl vyšetřován­í nejméně 25 případů, v nichž byli činovníci FIFA podezřelí z korupce při volbách pořadatelů mistrovstv­í světa v letech 2018 a 2022.

Federální švýcarský soud před časem shledal, že Lauber v několika bodech porušil své oficiální povinnosti a lhal vyšetřovat­elům. Lauber v souvislost­i se schůzkami nabídl minulý týden rezignaci.

Odstoupení­m chtěl podle vlastních slov ochránit pověst úřadu, pochybení stejně jako Infantino odmítá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia