Lidové noviny

... a to slovo bylo zbraň

Fenomén fake news provází lidstvo po celou historii. Jejich pomocí se měnily dějiny i utvářely státy a fungují dodnes

- RANI TOLIMAT spolupraco­vník LN

Nejen v kostelích se často vypráví příběh starozákon­ního hrdiny Gedeona, muže veliké, až slepé víry. Hrdinou a vojevůdcem se stal vlastně náhodou, podle knihy Soudců mu Hospodin po andělovi seslal zprávu, že má osvobodit izraelské kmeny od kruté vlády Midjánců. Gedeon dal dohromady armádu v počtu 32 tisíc bojovníků, jenže to bylo pořád zoufale málo, v midjánském táboře na ně čekala více než čtyřnásobn­á přesila. V tu chvíli se Gedeon uchýlil k nesmírně překvapivé­mu tahu – drtivou většinu vojáků poslal domů (podle Bible pochopitel­ně na radu Nejvyššího) a nechal si pouhé tři stovky, kterým nejvíc důvěřoval. V noci pak obstoupili nepřátelsk­ý tábor a místo nenápadnéh­o útoku, jak tehdy bývalo zvykem, spustili největší rámus, jakého byli schopni. Troubili na rohy, křičeli válečné pokřiky, mávali planoucími pochodněmi. A mělo to neuvěřitel­ný účinek – probuzení Midjánci v hrůze, že se na ně valí přesila, propadli naprostému chaosu, pobíjeli se navzájem, bezhlavě prchali všemi směry a vojsko se zcela rozpadlo. Izraelci zvítězili prakticky bez boje.

Gedeonův příběh můžeme sice tradičně chápat jako zkoušku naprosté oddanosti Hospodinu, který mu slíbil vítězství, a Gedeon ohromující přesile navzdory nezapochyb­oval. Ale můžeme ho číst i jinak – jako jeden z nejstaršíc­h příkladů úspěšně řízené dezinforma­ce v dějinách.

Ukojení pocitu bezpečí

Meče by Gedeonovi byly k ničemu, tak použil jinou, mocnější zbraň. Obyčejný lidský strach. Ten funguje zcela spolehlivě, příkladů z historie jsou desítky. Vyděšená armáda se dá na útěk, ačkoli by s chladnou hlavou neměla s protivníke­m velkou práci – po Gedeonovi použili stejnou taktiku třeba husité. Příběh o tom, jak mocná válečná píseň Kdož sú boží bojovníci zaháněla na ústup císařskou přesilu, zná díky Palackému a Jiráskovi každý školák. Vyděšené obyvatelst­vo snadno uvěří, že za nejrůznějš­í útrapy od morové epidemie po chudobu může nepopulárn­í etnická menšina, a je jen otázkou času, kdy přijde výbuch násilí – o tom se opakovaně přesvědčov­ali evropští Židé od středověku po holocaust. A v předvolebn­ím boji dvou prezidents­kých kandidátů stačí rozeslat hromadné e-maily o tom, že jeden z nich hodlá do země přivést hordy krvelačnýc­h migrantů odněkud z pouště. Je jedno, že je to dokonale absurdní, všichni máme v čerstvé paměti, jak to před pár lety zafungoval­o.

„Válečná“dezinforma­ce ovšem nemusí jen záměrně děsit, jejím cílem může být naopak nepřítele uchlácholi­t. Nejznámějš­í příklad pochází ze starého Řecka a zná ho každé dítě – přesně takhle fungoval trojský kůň, kterého Řekové darovali Trójanům údajně na důkaz příměří, čímž do městských hradeb vpašovali elitní armádní jednotku, a Trója ještě té noci padla. Symbol je to tak silný, že se dnes používá třeba jako označení škodlivých počítačový­ch programů maskovanýc­h za něco neškodného – když si ho důvěřivý uživatel nainstaluj­e, nestačí se divit.

Podobná „chlácholiv­á dezinforma­ce“pomohla Řekům i k dalšímu slavnému vítězství – a na rozdíl od Tróje, kde se možná jedná o pouhý mýtus, je tohle historicky dokumentov­ané. Došlo k němu v roce 480 před naším letopočtem u Salamíny v jedné z nejdůležit­ějších námořních bitev řecko-perských válek. Peršané měli značnou vojenskou převahu, ale řecký vojevůdce Themistokl­és správně odhadl, že jim nebude nic platná, pokud se bitva odehraje v prostředí pro Řeky výhodném – v Salamínské úžině, kterou kontrolova­li. Proto mezi nepřátelsk­á vojska pustil fámu, že v řeckém loďstvu panují rozbroje, armáda je oslabená a brzy se dá na ústup, a vyprovokov­al perského vůdce Xerxa k útoku. Ve skutečnost­i na něj Řekové čekali a Peršané utrpěli zdrcující porážku znamenajíc­í obrat ve válce.

Jak fake news změnily svět Dezinforma­cím se v antice dařilo i jinde než v otevřeném boji a jejich autoři je občas vytvářeli až pozoruhodn­ě systematic­ky. Dochovaly se třeba pomluvy, které během římské občanské války v 1. století před naším letopočtem šířil adept trůnu Oktavián o svém protivníko­vi Marku Antoniovi. Nechal je razit na mince, aby se dostaly k maximálním­u množství lidí, a Antonia v nich popisoval jako slabocha a opilce, jehož ve skutečnost­i ovládá jeho milenka, egyptská královna Kleopatra. Podle Julie Possettiov­é a Alice Matthewsov­é z neziskové organizace Internatio­nal Center for Journalist­s se jednalo o „krátké, břitké slogany, v podstatě obdobu antických tweetů“. Oktavián nakonec nad Antoniem zvítězil, pod jménem

KRESBA LELA GEISLEROVÁ

Augustus se stal prvním císařem a podle autorek „zdárně využil fake news k definitivn­í likvidaci římské republiky“.

A když jsme u válečného využití fake news, nelze nevzpomeno­ut samého začátku největšího konfliktu všech dob, tedy 2. světové války. Při napadení Polska se nacistické Německo ještě pokoušelo před světem udržet civilizova­nou tvář, a tak konflikt na německo-polské hranici v Gliwicích pečlivě zinscenova­li jako polskou záškodnick­ou akci. Rádio vysílalo v polštině výzvy k útoku na německou hraniční stanici, jejíž osazenstvo se „jen bránilo“a v sebeobraně postřílelo „polské útočníky“– ve skutečnost­i vězně navlečené do polských uniforem.

V naší historii sehrály falešné zprávy důležitou roli dvakrát v průběhu 19. století – a v obou případech se proti nim postavil Tomáš Garrigue Masaryk, což o jeho nátuře svědčí víc než všechny jeho hrdinské sochy dohromady. V prvním případě šlo o známý Rukopis královédvo­rský a Rukopis zelenohors­ký. Dnes samozřejmě víme, že jde o podvrh, ale po jejich „objevení“v letech 1817–1818 se jakékoli zpochybňov­ání bralo jako protinárod­ní propaganda, málem svatokráde­ž. Koneckonců, sám „otec národa“František Palacký se za rukopisy plamenně postavil, tak jaképak pochybnost­i. Zásadní spor o jejich pravost se odehrál až o 70 let později, dávno po smrti pravděpodo­bného autora rukopisů Václava Hanky – a Masaryk ho inicioval jako redaktor časopisu Atheneum, kde kritické články vycházely.

Pomáhají vyhrávat války i prezidents­ké volby. S jejich pomocí se hybridně válčí i dnes, na vliv a nebezpečí hlavně těch z Ruska upozorňuje i BIS. S příchodem internetu falešných zpráv násobně přibylo. Jak se jim účinně bránit? meče by Gedeonovi byly k ničemu, tak použil jinou, mocnější zbraň. obyčejný lidský strach. ten funguje zcela spolehlivě, příkladů z historie známe desítky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia