Lidové noviny

Jedlá, nebo jedovatá?

- JAN BOROVIČKA mykolog

Vkvětnu proběhlo v médiích varování Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce, která v konzervě s českým označením „sterilovan­í smrži“zjistila přítomnost jedovatého ucháče obecného (Gyromitra esculenta). Každý znalec hub by na to jistě přišel sám, ucháč byl namalovaný na obalu a výrobce v informaci o složení uvedl, že se o ucháče jedná. Takže co se vlastně stalo?

Ucháč obecný je jarní houba s hnědým, mozkovitě laločnatým kloboukem. Roste v květnu a červnu nejčastěji v borových lesích na lehkých písčitých půdách. Nebezpečí záměny hrozí nejen při sběru jedlého ucháče obrovského, ale i při sběru smržů – zejména když se ukázalo, že podobně jako smrže může i ucháč obecný vyrůst na záhonech s mulčovací kůrou.

Latinské druhové jméno ucháče obecného nabádá ke konzumaci, protože esculentus znamená jedlý. V první polovině 19. století byl ucháč hojně prodáván na trzích na mnoha místech v Evropě, později však byly zaznamenán­y vážné otravy a v názorech na jedlost tohoto druhu zavládla mezi mykology značná nejednotno­st. Nebylo jasné, jestli otravy vyvolávají toxiny v houbě přítomné, nebo vznikající sekundárně např. v důsledku rozkladu starých nebo přemrzlých plodnic.

Pro houbaře z toho vyplývá, že není dobré spoléhat na ohmatané historické atlasy, ale občas knihovnu doplnit o moderní mykologick­ou publikaci

Dnes víme, že ucháč obecný obsahuje gyromitrin a jeho deriváty, zejména monomethyl­hydrazin, což je zřejmě hlavní jed této houby. Víme, že ucháče lze celkem efektivně „zbavit jedovatost­i“důkladným povařením a slitím toxického vývaru. Protože však akutní otrava může končit smrtí a obsahové látky ucháče vykázaly i mutagenní účinky, mykologové houbu ke konzumaci nedoporuču­jí. U nás je ucháč desítky let považován za prudce jedovatý druh, v severní Evropě, odkud pocházela kontroverz­ní konzerva, se však navzdory rizikům nechtějí ucháče obecného pro jeho atraktivní vůni a konzistenc­i vzdát.

Názory na škodlivost konzumace některých hub se zkrátka vyvíjejí. Do poloviny 20. století byla za jedlou považována čechratka podvinutá, oblíbená „gulášovka“, za protektorá­tu zpestření jídelníčku řady domácností. Ukázalo se však, že může vyvolat smrtelné otravy, a je tedy považována za jedovatou, i když mechanismu­s toxicity nebyl dosud zcela objasněn.

Aktuálně se vede debata o několika druzích čirůvek, zejména o čirůvce zelánce. Podle studií z posledních let může konzumace zelánky některým lidem způsobit vážné zdravotní problémy, a tak je tato tradiční jedlá houba nově považována za jedovatou; jiné práce to však zpochybňuj­í. Analýzy DNA navíc ukázaly, že v komplexu čechratky podvinuté i čirůvky zelánky je ve skutečnost­i několik obtížně rozlišitel­ných druhů, což výzkum obsahových látek a jejich účinků nezpřehled­ňuje a komplikuje.

Pro houbaře z toho vyplývá, že není dobré spoléhat na ohmatané historické atlasy, ale čas od času knihovnu doplnit o moderní mykologick­ou publikaci reflektují­cí aktuální stav. I v mykologii platí, že nikdy nic nikdo nemá míti za definitivn­í, neb nikdy nikdo neví, co se může státi…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia