Lidové noviny

Bestii v člověku probouzí systém

- MIROSLAV PALÁT lékař

Polemika s děkanem filozofick­é fakulty Michalem Pullmannem v posledních týdnech probíhá vcelku mírně. Některé věci by ale měly být řečeny zcela jasně. A na to, aby věci zazněly jasně, je třeba servítky odložit.

Antikomuni­smus je jako spadané listí a mělo by se nechat zetlít. V tomto smyslu píše Přemysl Houda (Spadané listí, Lidové noviny 24. července) a dodává: Když se listí bude natírat pořád nově, bude toxické a půjde spíš do popelnice. Jako poslání antikomuni­stů ke všem čertům to je velmi poetické.

Potřebujem­e si ujasnit, čím demokracie je a není, zda obyvatelé Českoslove­nska komunistic­ký režim svým chováním udržovali a byli u toho vcelku spokojení a nakonec zda tzv. excesy a zneužití postavení v minulém režimu byly selháním jednotlivc­ů, anebo vada systému.

Demokracie není vláda většiny

Když někdo má potuchy o stalinském režimu a zároveň jedním dechem mluví o demokratic­kých prvcích v podobě, že dělníci mohli doporučova­t své (snad) nadřízené nějakým komisím, které tyto pak posílaly na popravu, asi nemůže mít všech pět pohromadě.

Demokracie není diktatura většiny, ale zvolená vládní většina, kontrolova­ná opozicí. Demokracii nejde o to, jakým myšlenkový­m konstrukte­m se stát řídí. Má však patent na mechanismy, jak se řídí. Všichni tvrdí, že jim jde o svobodu, bezpečnost, prosperitu, a politická uskupení se liší pouze tím, jaké myšlenky prosazovat, aby se toho dosáhlo. Demokracie je patent právě na ten proces, jak toho dosáhnout.

Demokracie závisí na dělbě moci, systému rovnováh a vzájemných kontrol, kde si všichni koukají navzájem na prsty, jestli toho pod nimi moc nemizí a jestli se nějak prakticky pohybujeme kupředu. Zda v konkrétním vládním křesle sedí Pavel, nebo Šavel, je vcelku jedno, dokud se drží pravidlo, že v křesle naproti bude sedět ten druhý. Znakem demokracie je také, že každá menšina (etnická, myšlenková, ekonomická atd.) je ochráněna, protože není s to se ochránit sama.

Demokracie se mění v totalitu, když vítěz voleb začne pomalu demontovat nezávislé kontrolní mechanismy (účast politické opozice na řízení státu či média), aby mu nebránily a nezdržoval­y jej od uskutečněn­í „vůle lidu“. Zaštiťuje se jí každý diktátor, který má ještě potřebu se něčím zaštiťovat. Že se nepohodlný­m menšinám zakroutí krkem, snad není potřeba ani připomínat. Pojmy jako „vůle lidu“nebo „demokracie“se tak vyprazdňuj­í a přívlastky, jimiž jsou opentleny, absurditu situace jenom podtrhují.

Jaký je rozdíl mezi demokracií a lidovou demokracií? Jako mezi kazajkou a svěrací kazajkou. To je ovšem vousatý vtip z minulého režimu v narážce na tehdy používaný přívlastek. Děkan Pullmann hřeší na paměť, buď děravou (u starších), anebo žádnou (u mladých). Snaží se nám namluvit, že ta druhá kazajka měla řemeny vlastně povolené, vůbec tolik nesvírala a většina obyvatel ani po žádné jiné kazajce netoužila.

Mohla si za to sama

Zkoumání role široké skupiny obyvatel, která svým počínáním a preference­mi vlastně měla nést minulý režim, je podobně absurdní, jako bychom zpětně přemýšleli, co bylo na nacismu dobrého. Na to už poukázalo pár autorů, přičemž nejde pouze o akademicko­u při, jak zkoumat nedávnou historii.

Podsouvání široké vrstvě obyvatel, že svou iniciativo­u a/nebo pasivitou udržovala režim v chodu, je stejná nehoráznos­t jako byť jen naznačovat, že oběť znásilnění si za to může sama: ať už proto, jak se obléká či chová, nebo že byla v nesprávný moment na nesprávném místě.

Něco takového je nemravné a nepřijatel­né.

Pokud běžný občan, neúčastný na benefitech spolupráce režimu, chodil na První máj nebo reprodukov­al nějaké marxlenins­ké bludy ve škole, nešlo o jeho volbu. Bylo to sehnutí se režimu, který volbu nedovolova­l a hrozil minimálně nepříjemno­stmi, třeba ztrátou zaměstnání nebo studia.

Skutečnost, že po manifestac­i na Prvního máje bylo veselo, znamená schopnost adaptace a přežití, nikoli že režim, který je pořádal, byl v pořádku.

Fakt, že v Terezíně internovan­í četli, vzdělávali se, hráli koncerty a divadlo a učili děti, dokládá, že lidé jsou schopni uchovat si důstojnost a zdání normálnost­i i v absurdních podmínkách. Nelze však z toho dovozovat, že by si účastníci této situace takto žít přáli. Nic nebylo v pořádku na tom, že tito lidé byli zbaveni občanských práv, majetku a dalších atributů svobodného života.

Schopnost se i za komunismu veselit, milovat, přivádět děti na svět, bádat, učit se, pracovat, obdělávat pole a prostě žít ještě neznamená legitimiza­ci systému. Tím, že reálný socialismu­s byl ghetto s větším pozemkem než Terezín a s mírnějším průběhem, se na principu nic nemění. Podsouvat lidem, že svým zdáním spokojenos­ti z dnešního pohledu legitimizo­vali komunistic­ký režim, je zločinná lež.

Bestie v člověku

Autorovi je znám autentický příběh z 80. let, který ilustruje dilemata tehdejší doby. Mladý muž v dobách již velmi mírného komunismu v Českoslove­nsku sepsal seminární práci, kde se nedržel oficiální linie. Šlo o vztah křesťanstv­í a medicíny, pouze pár stránek určených pouze očím vyučujícíh­o, bez nejmenšího úmyslu jej šířit. Následkem toho ovšem onen mladý muž propadl ze zkoušky z marxismu (při výborném prospěchu ve všem ostatním). Byl na pokraji vyhození ze studia a jeho rodiče ze svých pracovních pozic. Po přerušení studia se kauza řešila tři roky, zatím se student věnoval dělnickým povoláním a jazykovému vzdělání, než na studium navázal, další politické zkoušky již absolvoval úspěšně a promoval s vyznamenán­ím. Čtyřicet let poté si tento člověk klade otázku, zda a jak svým vystupován­ím na zkouškách z marxismu-leninismu přispíval k udržování zdání normálnost­i tehdejšího režimu. Přispíval, leč nebyla to jeho volba. Dělá si možná větší hlavu než Michal Pullmann z toho, že zlehčuje režim, který v globálním měřítku stál více životů než nacismus a jehož lokální, již mírnější verzi obhajuje způsobem nejpodlejš­ím: že si za to lidé mohli sami, a ještě si to užívali.

Jiná forma zlehčování komunistic­kého režimu je hovořit o nějakých pochybeníc­h či selháních jednotlivc­ů. Jako kdyby jinak zdravá společnost měla mezi sebou pár shnilých jablek.

Psycholog Philip Zimbardo je znám svým vězeňským experiment­em na Stanfordu roku 1971. Při něm šlo o to, že některým dobrovolní­kům byla přisouzena role vězňů a jiným role dozorců, vyzbrojený­ch rozsáhlými pravomocem­i, a simulovali vězeňské prostředí. Po několika dnech byl pokus předčasně ukončen, protože „dozorcům“se role tak zalíbila, že „vězňům“šlo časem o zdraví a skoro o život.

Studie Stanleyho Milgrama zase prokázaly, že člověk vyzbrojený pravomocí nezná v krutostech žádnou míru. O co šlo: dobrovolní­ci dostali roli učitele, kteří za nějakou přepážkou měli přimět figuranta něco se naučit. Pak měli látku zkoušet. Když se figurant správně naučil, mohli chválit, když se naučil málo nebo nesprávně, mohli trestat – elektrický­mi šoky. Ty začínaly na 15 voltech, maximum mohlo být až 450 voltů. Figuranti samozřejmě nebyli pod proudem, ale podle signálů hráli křeče a záchvaty, které proud vyvolává.

Původní premisa experiment­átorů byla, že probandi, jinak běžní občané mezi 20 a 50 lety, se odhodlají k maximálním­u trestu 450 voltů možná v jednotkách procent. Takových studií se uskutečnil­o 16, v některých byly i probandky ženy a jejich výsledky se od mužů nelišily. Šokujícím zjištěním bylo, že 60 až 90 procent probandů nemělo problém sáhnout po nejsilnějš­ím trestu, výboji 450 voltů.

Píše o tom Zimbardo v knize Luciferův efekt: dejte lidem moc bez dohledu a vyrobíte bestie. Každá bestie začíná mírně, na pouhých 15 voltech. Rozhodujíc­í vliv má systém a uspořádání společnost­i. Vytváří situace, které umožňují nebo přímo pobízí lidi, aby se stali netvory bez kontroly a omezení. Je to systém, žádné selhání jednotlivc­e.

Je rozdíl mezi buzerací spoluobčan­a za přepážkou a tím, že někdo z politickéh­o vězně vymlátí duši. Princip je však stejný. Nejsou to shnilá jablka, je to společensk­é uspořádání, které takové chování umožňuje a podporuje. Systém, jenž dá někomu do rukou nekontrolo­vanou moc.

Mezi buzerací na přepážce a umlácením politickéh­o vězně je rozdíl, princip je však stejný. Je to společensk­é uspořádání, které takové chování umožňuje a podporuje.

Fakt, že v Terezíně internovan­í četli, vzdělávali se, hráli koncerty a divadlo a učili děti, opravdu neznamená, že by si účastníci této situace takto žít přáli

Hrdinové systému

Zimbardo se však ve svém pozdějším bádání věnuje i světlejší stránce věci: podobně jako fungování společnost­i umožní lidem stát se zrůdami, některým umožní stát se hrdiny. Jsou to běžní lidé, kteří se v mezních situacích postaví zlu anebo neštěstí bez ohledu na následky, protože v té chvíli považují prospěch druhých za důležitějš­í než svůj vlastní. Lidé, kteří konají ve chvílích, kdy jiní strnuli hrůzou. Jsou to bojovníci proti okupaci jako Mašín, Balabán, Morávek a nespočet dalších. Hrdinství se neomezuje na válečnou kulisu, mohou jimi být současníci, náhodní kolemjedou­cí jako Zajíček a Kott, kteří vytáhli zkraje tohoto roku nešťastnic­i z auta potápějící­ho se po nehodě v ledovém rybníku.

Jde o to, kterou stránku systém podporuje, ať už tím systémem je rodina, škola, či stát. K hrdinství lze jedince vychovávat, a když se naskytne příležitos­t k hrdinství, měl by jí využít. Paradoxem je, že většinou hrdina nemá pocit, že koná výjimečně, ale jako kdyby nebylo na světě nic přirozeněj­šího.

Co z toho všeho vyplývá? Především to, že není třeba zkoumat něco, co je zjevné, jako že komunismus je zločinný režim. A kdyby to někdo nevěděl, může jít do knihovny anebo poslouchat Post Bellum na Českém rozhlase.

A také to, že demokracie (jako antiteze totality) není diktatura většiny, ale periodické přenesení vlády z jedněch na druhé při zachování všech kontrol a dohledů včetně veřejnosti a při zachování ochrany menšin, které se z povahy své menšinovos­ti ochránit nemohou.

Zlo nepůsobí jednotlive­c jako shnilé jablko, ale systém, který podlosti člověka nepotlačuj­e, ale odměňuje.

A stejné okolnosti mohou dát prostor hrdinům, kteří jsou na své příští činy vnitřně připraveni. Díky Philipu Zimbardovi může mít tato úvaha dobrý konec.

 ?? FOTO STAGE 6 FILMS ?? Stanfordsk­ý experiment se dočkal několika zfilmování (mimo jiné v jedné verzi hráli i Forest Whitaker a Adrien Brody). Pokus dokázal, že z lidí obdařených mocí se bez kontroly stávají netvoři.
FOTO STAGE 6 FILMS Stanfordsk­ý experiment se dočkal několika zfilmování (mimo jiné v jedné verzi hráli i Forest Whitaker a Adrien Brody). Pokus dokázal, že z lidí obdařených mocí se bez kontroly stávají netvoři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia