Lidové noviny

Před Afri 400 le

S profesorem Davidem Modrým, infek činnosti českých Veterinářů bez hra či goril ve volné pří

-

schopni zajistit vzdělávací akce, spolupracu­jeme s univerzita­mi v Somálsku, kam posíláme experty přednášet, snažíme se zajistit kontakty našich studentů se studenty tamních veterinárn­ích škol nebo s dobrovolní­ky z řad evropských studentů třeba pro projekt podporujíc­í záchranné centrum pro gepardy v Somaliland­u. Pracujete-li v obtížném prostředí zemí jako bývalé Somálsko, je problém najít projekty, v nichž by nebyli Evropané bez hlubších afrických zkušeností bezprostře­dně ohroženi na životě. Ale jde to.

LN Na gepardí záchrannou stanici se ještě zeptám, ale řekněte, jak vlastně dnes žijí pastevecké komunity, mezi nimiž působíte a jejichž způsob života se snažíte podporovat?

Pastevectv­í je dodnes pro stamiliony lidí jediný možný zdroj obživy. V řadě oblastí po celém světě ani nelze krajinu, v níž lidé žijí, využívat jinak. Nomádský život vázaný na domácí kopytníky byl po tisíciletí úspěšnou ekologicko­u strategií člověka. Moderní svět pastevcům nepřeje, ale bohužel nenabízí alternativ­y. Po celém světě sílí politické a ekonomické trendy namířené proti „primitivní­mu“pastevectv­í, argumentem bývá diskutabil­ní dopad na životní prostředí a v podstatě vykonstruo­vaný podíl volně se pasoucích býložravců na skleníkové­m efektu. Proti nomádům se ale staví i politika a vlády jejich vlastních zemí, jak by mohl potvrdit i moravský bača z Bílých Karpat – na pastevcích se prostě nedá vydělat. Nomádi nemají adresu, neplatí daně, jsou svobodní, nevyzpytat­elní, nepředvída­telní, takže nechtění. Bohužel i území, kde mohou žít a pást svá stáda, se v důsledku globální změny drasticky mění. Vysychají vlivem změn klimatu a zmenšují se v důsledku ozbrojenýc­h konfliktů a střetů s jinými ekonomický­mi zájmy. Musí-li tito lidé svá tradiční území a stáda opustit, stávají se součástí řeky milionů běženců, a buďto živoří ve slumech na okrajích měst v jejich vlastních zemích, nebo se vydávají na iluzorní cestu za lepším životem – třeba do Evropy. A právě v těchto skupinách lidí roste sklon k extremisti­ckým směrům… Není to paradox, opravdu jediná možnost, jak pastevcům pomoci, je podpořit je v jejich tradičním způsobu života. A tím současně zabránit humanitárn­ím krizím, migracím a nárůstu extremismu.

Proti nomádům se staví i politika a vlády jejich vlastních zemí, jak by mohl potvrdit i moravský bača z Bílých Karpat – na pastevcích se prostě nedá vydělat

LN Dochází se zmenšování­m území mezi nomádskými kmeny k boji o pastviny?

Ano, a naopak – v důsledku konfliktů a také kvůli tomu, že se objevují soukromí vlastnící půdy, většinou s politickým­i vazbami na vládní garnitury, pastevci nemohou pást tam, kde dřív pásli a kde se svými stády putovali. Pokud se na svých tradičních migračních trasách necítí bezpečně, omezují pohyb se stády. Logicky se pak hromadí víc a víc lidí a zvířat na menším prostoru, což vede k prohlubová­ní ekologický­ch problémů. Děje se to napříč celým Sahelem, na Blízkém a Středním východě, v centrální Asii… A je to začarovaný kruh.

LN V Somaliland­u se podílíte na chodu záchranné stanice pro gepardy. Proč zrovna Somaliland zachraňuje gepardy?

Až do své první návštěvy Somálska jsem netušil, že napříč Africkým rohem kvete ilegální obchod s gepardy a že právě Somaliland je místem, kudy ilegálně odchycená několikatý­denní gepardí koťata, doslova ukradená rodičům ve volné přírodě, opouštějí Afriku. Gepardi patrně pocházejí z národních parků v Etiopii, možná i v Keni. Somaliland leží na pobřeží Adenského zálivu a z přístavu Berbera gepardi putují na rybářských lodích do Jemenu, kde je na trzích kupují nákupčí ze Saúdské Arábie, Kataru a Emirátů. Bohaté arabské rodiny si je pořizují jako luxusní domácí mazlíčky. To je arabská a perská tradice, ale v dnešní době nabyla podobu barbarství, protože totálně decimuje zbylé gepardí populace.

Při naší první cestě do Somaliland­u, kam jsme byli pozváni, abychom nastartova­li spolupráci místních univerzit s evropskými, jsem si myslel, že nás čeká úkol pomáhat s diagnostik­ou infekčních nemocí hospodářsk­ých zvířat, očkovat

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia