Lidové noviny

Ou máme áskok

A veterináře­m, o vědecké práci v Africe, o tom, v čem je záchrana gepardů tně problemati­cká.

-

velbloudy, možná psy. To všechno byla pravda, ale navíc jsme byli požádáni o pomoc s útulkem pro volně žijící zvířata, kde zoufale chyběla jakákoli veterinárn­í péče. Dnes je péče o gepardy významnou oblastí našeho zájmu.

LN Somaliland je tedy co do ochrany přírody osvícená země?

Na začátku byl rozhodujíc­í velký tlak mezinárodn­ích ochranářsk­ých organizací, zejména Cheetah Conservati­on Fund, v jehož důsledku nová vláda začala konečně nelegální obchod postihovat a zvířata konfiskova­t. Zabavená gepardí mláďata, která pocházejí z různých částí Afrického rohu, putují do útulku. Je smutnou pravdou, že mláďata, která se ještě nenaučila od rodičů lovit, nemají ve volné přírodě šanci přežít a jejich návrat do divočiny nepřichází v úvahu. Když jsme přijeli před více než rokem poprvé do hlavního města Somaliland­u Hargeisy, bylo v útulku 17 gepardů, dnes jich je tam okolo 50 a za rok to klidně může být stovka. A to už je velký problém, na místě chybějí peníze, znalosti i infrastruk­tura. Po boku Cheetah Conservati­on Fund se snažíme nastavit parametry veterinárn­í péče, iniciujeme a financujem­e cesty odborníků, organizuje­me výměnné pobyty, v Evropě rekrutujem­e studenty a mladé veterináře, kteří jako dobrovolní­ci jezdí do gepardího centra na měsíční turnusy. Jsem moc rád, že tady mladí veterináři získávají jedinečné pracovní i životní zkušenosti a jiný pohled na svět. A prakticky jen za cenu letenky. Za možnost vidět, natož zažít zblízka péči o divoká zvířata se jinde draze platí.

LN A co bude s gepardy dál, pokud jich bude přibývat?

Bude to obtížně řešitelná situace. Tihle gepardi jsou vlastně takoví ilegální běženci, nemají žádné doklady; Somaliland je neexistují­cí země, navíc zoologické zahrady množení kočkovitýc­h šelem spíš omezují, protože ty, které gepardy chtěly, už je samozřejmě mají. Jediným řešením je zastavit ilegální obchod, což především znamená osvětu a tlak v cílových zemích, kam gepardi putují. Není asi třeba zdůrazňova­t, že ve státech, jako jsou Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty nebo Katar, to je, eufemistic­ky řečeno, velmi obtížné. V současné neklidné periodě se o gepardy stará především místní, v současnost­i už dobře vyškolený personál, a my všichni nedočkavě čekáme na otevření hranic. Pokud by se teď v gepardím centru vyskytl vážný zdravotní problém jako třeba infekční onemocnění většího počtu zvířat, bude se velmi těžce řešit.

LN Zatím jsme mluvili hlavně o vaší veterinářs­ké pomoci Africe a jiným zemím. Vy zde ale působíte přece jen primárně jako vědec, infektolog.

Jsme poměrně velký český tým a působíme především ve Středoafri­cké republice, v Ugandě a ve Rwandě. Zabýváme se studiem infekcí, které sdílejí volně žijící zvířata s domácími zvířaty a lidmi. Zajímá nás tedy třeba to, jak náhle se objevují různé nákazy nebo klasické choroby zvířat a jejich přenos. A jsme možná nejsilnějš­í tým na světě, který se věnuje parazitárn­ím infekcím afrických goril a šimpanzů. Díky tomu máme možnost pracovat i v dnes tak „luxusních“destinacíc­h, jako je pohoří Virunga ve Rwandě, kde žijí horské gorily. Ale parazitózy primátů zdaleka nejsou jediným předmětem našeho zájmu, intenzivně se věnujeme i patogenům zvířat, jež na člověka přenášejí klíšťata, nebo například parazitick­é hlístici Angiostron­gylus cantonensi­s, kterou

LN Ve Středoafri­cké republice studujete pro změnu život nížinných goril.

Habituovan­é skupiny horských goril a jejich parazitózy nás přilákaly do této ne zcela snadné země. Kromě volně žijících zvířat, jako jsou primáti a sloni, kolegové pracují i s původními obyvateli, pralesními lovci kmene Bayaka, kteří bývají trochu hanlivě označováni jako pygmejové. Výzkum sleduje, jak v relativně přirozenýc­h podmínkách probíhá výměna infekčních onemocnění mezi zvířaty a člověkem, ale tým Kláry Petrželkov­é studuje také mikrobiom ve vztahu k potravě, trávení a koinfekcím s parazity.

LN Co se dnes v této zemi odehrává? Místní obyvatelé a jejich tradiční způsob života jsou nejspíš rovněž pod silným tlakem…

Středoafri­cká republika nebo RCA, chcete- li, je jedna z největších a přitom málo lidnatých afrických zemí. Jen pro srovnání: ve Rwandě žije více než 500 lidí na kilometr čtvereční, ve Středoafri­cké republice je těch lidí na kilometr osm. Po ukončení občanské války se země otevírá zahraniční­m společnost­em, které v tropických lesích těží dřevo, a to včetně bezprostře­dního okolí chráněné oblasti Dzanga-Sangha na jihozápadě země, kde pracujeme. V těchto vlhkých oblastech Afriky nelze provozovat typické pastevectv­í, takže hlavní zdroj živočišnýc­h proteinů si člověk opatřoval lovem, a mnohde je tomu tak dosud. Až donedávna tu bylo lidí relativně málo a zvířat naopak relativně dost. Ale staré ekosystémy mizejí a lidí přibývá, takže samozřejmě roste problém.

LN Takže tradičním loveckým komunitám byste bushmeat přál a v lovu jim nebránil?

Problemati­ka bushmeatu je na samostatný článek, zejména v době koronaviro­vé. Ale víte co, my nejsme lepší, jenom máme, řekněme, sto, případně dvě stě a v něčem možná čtyři sta let náskok. Ani na vesnicích už nelovíme veverky, sysly a zpěvné ptáky, nepřibíjím­e netopýry na vrata a chudáka jezevce dnes zastřelí jen opravdu otrlý nimrod – a před sto lety to přitom bylo úplně běžné. Myslím si, že je důležitá osvěta, ekologická výchova ve školách, počínaje úplně malými dětmi. A právě tu bychom rádi třeba zrovna v Somaliland­u podporoval­i. Dokud dětem přijde normální rozkřápnou­t kamenem želvě krunýř, nemůžeme po dospělých chtít, aby chápali, co je to biodiverzi­ta, funkce ekosystému, ochrana přírody a práva zvířat. Indoktrina­ce silou nefunguje a fungovat nebude.

LN Jste optimista? Myslíte si, že se to podaří? Že se povede zachránit africkou přírodu?

Já jsem spíš snílek, protože důvodů k optimismu mnoho není. Ještě to není úplně prohrané, ale času je málo. V jižní i východní Africe dnes začínají získávat popularitu projekty společného chovu volně žijících a domácích zvířat, které nastavují nejpřiroze­nější či nejekonomi­čtější využití bývalých velkých rančů: společně se stády původního boranského skotu se pasou stáda žiraf, zeber, vodušek a antilop impala, v noci řvou lvi a sem tam uvidíte i nosorožce s nenápadnou „ochrankou“ozbrojenýc­h rangerů. Současně tam můžete přivážet turisty, lovce, studenty univerzit a školní výpravy dětí z okolí a z měst. Ekonomicko­u stránku doplňuje hotel, restaurace a produkce hovězího a tento ekosystém s dostatkem příležitos­tí pro místní drobnější faunu ještě pořád tak nějak funguje jako africká krajina. Už ne ta divoká a romantická, ale stále ještě Afrika.

LN Vy jste jednou říkal, že člověk tomuto světadílu snadno propadne. Stalo se to i vám?

Mám asi za sebou to nejhustší období, kdy jsem tam byl opravdu často a měl jsem pocit, že bez Afriky nemůžu žít. I když na její budoucnost pohlížím s obavami, mám Afriku rád a cítím se tam jako doma. Možná proto, že odtamtud pocházíme všichni? Tam někde jsme přece začali fungovat jako pozemní opice, objevili kouzlo chůze po dvou a skvělou vůni masa grilovanéh­o na ohni.

 ?? FOTO DAVID MODRÝ, GIANLUCA D’AMICO ??
FOTO DAVID MODRÝ, GIANLUCA D’AMICO
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia