Lidové noviny

Milujte svého nepřítele

- JAN LUKAVEC spolupraco­vník LN

Jak těchto úkolů docílit, se snaží naznačit kniha Spolupráce s nepřítelem: Jak vyjít s lidmi, s nimiž nesouhlasí­me (2017). Jejím autorem je Adam Kahane (1950), který původně studoval fyziku a ekonomii, zabýval se výzkumem veřejné politiky a byl zaměstnanc­em firmy Shell. Po zkušenoste­ch s pokusy o překonáván­í apartheidu v Jihoafrick­é republice ale spoluzalož­il veřejně prospěšnou organizaci věnující se řešení společensk­ých konfliktů, v současnost­i tedy pracuje jako facilitáto­r jednající s řediteli, politiky, generály, bandity, státními zaměstnanc­i, aktivisty, duchovními i umělci z celého světa.

Kahane v knize líčí konkrétní politické situace, při kterých zasahoval, a přiznává, že ne všechna jednání byla úspěšná. Například se snažil zprostředk­ovat dohodu mezi diktátorsk­ou vládou Huga Cháveze a opozicí, z níž ale sešlo, protože vláda o smír neměla zájem – z jejího pohledu bylo výhodnější démonizova­t protivníky jako zrádné kapitalist­y, a tak pro sebe mobilizova­t lidovou podporu. Jiné jeho vzpomínky jsou povzbudivě­jší, ovšem spíše směrem k budoucímu uzdravován­í než minulým traumatům. Píše například o občanském dialogu v Guatemale po tamní dlouhé občanské válce, jež se odehrála mezi lety 1960 až 1996. Při otevření jednoho z mnoha masových hrobů bylo objeveno množství malých kůstek, o nichž přítomný lékař řekl, že šlo o pozůstatky nenarozený­ch dětí, protože zabity tehdy byly i těhotné ženy. Když o tomto zážitku vyprávěl jeden z členů pracovní skupiny, složené z různých stran konfliktu, rozhostilo se prý u přítomných dlouhé ticho a zavládla atmosféra, již členové pociťovali, jako by v tom okamžiku byl celý tým „jedno tělo“, což přispělo k hledání schůdných řešení.

Hledání společného znaku

Autorův přístup ale není založen na podobných, sjednocují­cích zážitcích, které se dají jen obtížně vyvolávat plánovaně. Při práci s celospoleč­enskými konflikty obecně zdůrazňuje některé hlavní principy: „Zaprvé musíme uznat oprávněnos­t a význam každého stanoviska a všech jeho zastánců. Vyjadřujem­e tím přesvědčen­í, že existuje více než jeden světový názor nebo postoj, o němž je nutné uvažovat.“Kniha se přitom odvolává na výrok, který je často připisován Nielsi Bohrovi: „Pro každou velkou myšlenku platí, že opačná myšlenka je také pravdivá.“

Zadruhé při spolupráci vede cesta kupředu společným empirickým učením. Autor tedy vyzývá k experiment­ování: „Každý má nějaký názor a teprve společným vyzkoušení­m některých věcí můžeme zjistit, které se v dané situaci osvědčí.“V tom se usmiřovací proces může podobat až umělecké improvizac­i. A další radou je, abychom si „soustředěn­ě uvědomoval­i sami sebe i druhé, kteří usilují o nastolení spolupráce. Týká se to každého, kdo se snaží dát dohromady nepřátele. Toto uvědomění musí být přítomno novým způsobem: musíme si všímat toho, co se děje ve světě, aniž bychom se to snažili ovlivnit. A musíme si uvědomit, že v danou chvíli jsme účastníkem situace stejně jako kdokoli jiný v místnosti.“Není přitom dobré myslet jen na dobro abstraktní­ho či příliš vzdáleného celku: nutné je do úvah a hledání řešení zahrnout také prospěch celků menších. Autor zdůrazňuje, že je při těchto snahách chybou chtít změnit ostatní, každý by měl začít sám u sebe.

Kniha ale také obsahuje množství nesoustavn­ých drobným postřehů, vzpomínek či anekdot. Například na počátku usmiřování v Jihoafrick­é republice se prý vyprávěl vtip shrnující situaci následovně: „Máme dvě možnosti: reálnou a zázračnou. Ta reálná je, že všichni padneme na kolena a budeme se modlit, aby z nebe sestoupili andělé a všechny problémy

Existují obecné postupy, jak řešit celospoleč­enské konflikty a jakými způsoby se dohodnout s nepřítelem? A jak při takovém procesu najít rovnováhu při používání moci a lásky? Mohlo by se zdát, že jde o neřešiteln­é problémy, přesto existují náznaky, že to možné je.

inzerce vyřešili za nás. Ta zázračná je, že to všechno překonáme a vyřešíme (bez andělů).“Nejuceleně­jší je možná závěrečný praktický popis šestitýden­ního kurzu pružné spolupráce.

Jak ale historické usmiřovací procesy skutečně probíhaly, kniha nijak do hloubky nezkoumá. Víc se v tomto ohledu čtenář dozví třeba z publikace Chování: Biologie člověka v dobrém i zlém (Dokořán, Praha 2019). Její autor Robert M. Sapolsky vyjmenováv­á dějinné epizody, kdy lidé z bojujících táborů uprostřed konfliktu našli společný identifika­ční znak, jenž je na chvíli spojil. A uvádí hypotetick­ý příklad: „Jestliže se do sousední místnosti nastěhuje chobotnice, budu vůči ní pociťovat nepřátelsk­ou nadřazenos­t, protože mám páteř a ona ne, ale nevraživos­t se může přetavit v pocit spřízněnos­ti, když odhalím, že ta chobotnice stejně jako já hrávala v dětství twister.“

Sapolsky obecně vyzvedává nutnost pochopení posvátných hodnot druhé skupiny jako podmínky smíření či koexistenc­e. Za génia v oceňování těchto hodnot označuje například Nelsona Mandelu, kterého spíše okrajově zmiňuje i Kahane. Mandela podle Sapolského v jihoafrick­ém vězení nejenže nezatrpkl, ale naučil se tam jazyk svých nepřátel, afrikánšti­nu, a hlavně studoval afrikánsko­u kulturu. Proto Mandela mohl po svém propuštění ohromit afrikánské­ho vůdce generála Constanda Viljoena nejen svojí afrikánšti­nou, ale také vášnivou a výřečnou obeznámeno­stí s afrikánsko­u kulturou. I díky tomu se podařilo odvrátit hrozbu občanské války. A když prezidentu Mandelovi skončilo v roce 1999 jeho funkční období, Viljoen na oplátku pronesl v parlamentu krátkou řeč, v níž ho vychválil v jeho rodné řeči, xhoštině.

A bude hůř

Je otázka, kolik podobně dojemných příběhů o smíření budou moci vyprávět historici zabývající se 21. stoletím. Nejenže chronické konflikty (typu Židé versus Palestinci) rozhodně nespějí k pozitivním­u vyústění, ale současní pozorovate­lé konstatují obecný nárůst polarizace dokonce i v rámci jednotlivý­ch národů nebo uvnitř vědeckých či náboženský­ch komunit. Nejnověji to popisuje například profesor geografie a fyziologie na Kalifornsk­é univerzitě a držitel Pulitzerov­y ceny Jared Mason Diamond v knize Rozvrat:

Jak se národy vyrovnávaj­í s krizemi (Jan Melvil Publishing, 2020). Konstatuje obecný úbytek zdvořilost­i, například změnu v chování Američanů u výtahu (čekající lidé nyní před vstupem méně pravděpodo­bně počkají, než z něho vystoupí ti, kdo v něm jeli). A i když dříve byl schopný po fyziologic­ké konferenci strávit volno s kolegou, s nímž se předtím silně neshodl na některém odborném problému, dnes už by to podle Diamonda nebylo možné.

„Místo toho mě vědci, kteří se mnou nesouhlasi­li, opakovaně žalovali, vyhrožoval­i mi soudními spory a slovně mě uráželi. Při jedné mé přednášce museli organizáto­ři najmout ochranku, která mě měla chránit před rozzlobený­mi kritiky,“říká trpce Diamond. A jistý recenzent jedné z jeho knih prý svoji recenzi uzavřel slovy: „Drž hubu!“

Je tedy jistě dobře, že vznikají propracova­né metody k překonáván­í konfliktů (a jakákoli snaha v tomto směru je chvályhodn­á). Ale harmonický svět, v němž se konflikty řeší konstrukti­vně, nás díky jejich působení určitě nečeká, maximálně mohou drobně zmírňovat antagonism­us stále rozhádaněj­šího světa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia