Lidové noviny

Antidekáda v kroužkové vazbě

- PAVEL VOKATÝ LN

Roky 1985 až 1995 nepřinesly jenom undergroun­d, sametovou revoluci, prezidenta Václava Havla, televizi Nova nebo první pokusy o pornografi­i. Bylo to také období plné avantgardn­ích a novátorský­ch postupů jak v umění, tak v televizním vysílání, reklamě a popkultuře. Důkazem je publikace Obrazy konců dějin, která vychází ke stejnojmen­né výstavě v Uměleckopr­ůmyslovém museu.

Co předcházel­o sametové revoluci a jak vlastně skončila? Jaký vliv měla na českou společnost Gorbačovov­a perestrojk­a a co způsobila následná privatizac­e? A jak se tyto události promítly do dobové fotografie, grafického designu, filmu či televizníh­o vysílání? Na tyto a mnoho dalších otázek odpovídala před časem výstava Obrazy konců dějin s podtitulem Česká vizuální kultura 19851995, která se konala v pražském Uměleckopr­ůmyslovém museu.

Nyní na ni navazuje stejnojmen­ná publikace, v níž se kurátor Pavel Vančát spolu s historikem Ondřejem Danielem, teoretičko­u umění Zuzanou Kriškovou a filozofem Miroslavem Petříčkem snaží na přelomovou dekádu let 1985-1995 podívat prismatem české vizuální kultury, přeloženo do češtiny hledáčkem tehdejších fotografů, grafiků, televizníc­h kameramanů, filmařů, ale také vydavatelů prvních zásilkovýc­h katalogů a erotických časopisů.

„Bylo to desetiletí, které ze zpětného pohledu vypadá jako harlekýnův plášť sešitý z různých kusů,“míní Petříček. „Nejen proto, že je rozetnula změna poměrů, ale také kvůli tomu, že do určité míry stále ještě žilo matnou, jakkoli normalizač­ně zahlazovan­ou vzpomínkou na to, co všechno mu předcházel­o, a současně chovalo nesmělou naději na něco jiného.“I proto Vančát roky 1985 až 1995 nazývá antidekádo­u a nedějinami.

Publikace – jež svou červenou kroužkovou vazbou připomíná kancelářsk­ý pořadač nebo diář plný fotek, kreseb a záložek

– je rozdělená podle jednotlivý­ch let na deset kapitol, ty pak ještě na drobnější podsekce. Kapitoly vždy uvádí stručný přehled událostí toho kterého roku a výběr obalů tehdejších hudebních desek, podsekce jsou pak věnované jednotlivý­m aktérům. Úvodní rok 1985 tak například přibližuje vysílání komunistic­ké Českoslove­nské televize, fotografic­ký projekt Český člověk, fotografa Dušana Šimánka, režiséra Tomáše Vorla nebo dění v undergroun­du a opozici. V roce 1986 přichází na řadu umělecká skupina Bratrstvo, v roce 1987 fotografic­ká dvojice Lukáš Jasanský – Martin Polák, o rok později specifická estetika zásilkovéh­o katalogu Magnet, který byl českoslove­nskou odpovědí západním obchodům, v roce 1989 přehled revolučníc­h plakátů a fotografií Bohdana Holomíčka a rok po převratu třeba práce grafika Aleše Najbrta.

Rok 1991 přináší medailonek jednoho z ústředních fotografů undergroun­du a opozice Ondřeje Němce, který řadu let vedl fotoodděle­ní Lidových novin. „Výběr z Němcova bohatého archivu ukazuje důležité aktéry a milníky počátku devadesátý­ch let, ale i tehdy divoce pulsující pražskou kulturní scénu,“stojí u snímků Václava a Olgy Havlových, princezny Diany nebo Ivana M. Jirouse. Němcův předrevolu­ční archiv byl bohužel v roce 2002 vyplaven povodněmi a zbyly z něj jen fragmenty. I ty kniha nabízí. Katalog dále popisuje vznik časopisů Divus a Živel, návrh vizuální identity TV Nova z dílny multimediá­lního umělce Petra Vrány nebo práci nezávislé studentské agentury Radost na pražské FAMU.

„Co se událo před třiceti lety, již není ,nedávno‘, jak to můžeme vnímat u uplynulých deseti či dvaceti let, kdy máme jen pár vrásek navíc a novější počítač,“dodává Vančát. „Je to pomalu se rozevírají­cí propast, která nenávratně pohlcuje osoby, vzpomínky a místa kolem nás. Jedná se již o takový časový odstup, že se z nedávné současnost­i náhle stává historie.“

Pavel Vančát (ed.): Obrazy konců dějin – Česká vizuální kultura 1985–1995, vyd. UPM a BiggBoss, 2020, 462 stran

 ?? FOTO ?? Chaos jako v devadesátk­ách. Kniha vychází se čtyřmi verzemi obálek, za grafickým designem stojí Zuzana Lednická ze Studia Najbrt.
FOTO Chaos jako v devadesátk­ách. Kniha vychází se čtyřmi verzemi obálek, za grafickým designem stojí Zuzana Lednická ze Studia Najbrt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia