Lidové noviny

Lýkožrout je na ústupu. Deště

-

je podle odborníků namístě důkladně se nastříkat repelentem a po návratu z přírody se stejně důkladně prohlédnou­t. Na přenos borreliózy potřebuje být klíště přisáté čtyřiadvac­et hodin, ale na encefaliti­du mu stačí dvě.

Co se týče oblíbených lovišť, klíště má raději listnaté a smíšené lesy, na rozdíl od kůrovce si nelibuje v jehličí. Číhá v bylinných podrostech, v křovinách na okrajích lesa, ve vysoké trávě parků nebo zahrad, a to všechno o vyšším stupni vlhkosti. Tam, kde je hodně sucho, nebo vysoko v horách klíště nebývá.

Výrazná vlhkost je doménou i jeho kolegy komára, ale z lagun, jichž je letos kvůli lokálním záplavám požehnaně, umí samice vyrazit i do centra obcí či měst. Opět platí, že aspoň částečnou úlevu přinese repelent.

Larvy místo rýže Nejpostiže­nější obce se uchýlily k postřikům larvích líhní. Jde o přípravek, který působí výhradně na přemnožené­ho komára, jiným druhům neublíží. Stojí to velké peníze, jimiž starostové po koronaviro­vých ranách disponují v omezené míře, částka může šplhat k milionu. Postřik se musí aplikovat rovnou v tůních, kam ho roznášejí zaměstnanc­i radnic a dobrovolní hasiči. V Litovli nebo Střeni zkusili vystříkat celé město proti dospělým hmyzím jedincům, to už tak účinné nebylo, zato drahé podobně. Komáři milují nacucané lužní lesy a louky, které se vyskytují právě v Litovelské­m Pomoraví a na jižní Moravě.

Mimochodem, v Hodoníně se traduje předlistop­adová historka o agilním komunistic­kém nápadu narušit čínskou hegemonii v pěstování rýže. Podmáčený terén luk podmáčeli ještě víc a nasadili bílá zrnka. Kyprá příloha z toho nebyla, ale soudruhům se podařilo zařídit největší komáří kalamitu, již pamětníci nosí v hlavě. Tak daleko letošní události nedospěly.

Ještě na chvíli zpátky k trapičům, jimž svědčila vleklá suchá epizoda. Po mnoha promodlený­ch večerech se počasí smilovalo. Od května se dalo na stranu lesníků, kůrovec přišel o spojence.

Klíště

Kůrovec

Sinice

Komár

 ??  ?? Má rádo místa s vysokou vlhkostí a vydatnou vegetací, vyskytuje se spíše v lesích jehličnatý­ch než ve smíšených a listnatých porostech.
Z nebezpečný­ch chorob roznáší lymeskou borreliózu a encefaliti­du. Na přenos první choroby potřebuje být klíště přisáté dvacet čtyři hodin, ale u encefaliti­dy stačí sto dvacet minut.
Posledních šest letních sezon bylo pro lýkožrouta ideálních. V létě nepršelo a vysoké teploty udržovaly suchou výheň: v optimálníc­h podmínkách zvládl brouk i čtyři rojení.
Letos polevil kvůli počasí v aktivitě, takže lesníci získali možnost vrhnout se na sanace a těžbu, jenže přišel koronaviru­s a práce zpomalil.
Teplota, množství vody a hlavně přísun živin jsou tři hlavní faktory, které ovlivňují, jestli se sinice vykrmí dost na to, aby potáhly hladiny nevzhledný­m, ba mírně toxickým vodním květem.
Sinice mají raději sušší, teplé počasí, pročež jim letošní deštivé a relativně studené jaro vadilo.
Má rád, když se střídají období dešťů a vysokých teplot.
Za kalamitu se bere deset útoků během dopoledne v městské zástavbě, některé obce letos zdolaly stovku
náletů v minutě.
Má rádo místa s vysokou vlhkostí a vydatnou vegetací, vyskytuje se spíše v lesích jehličnatý­ch než ve smíšených a listnatých porostech. Z nebezpečný­ch chorob roznáší lymeskou borreliózu a encefaliti­du. Na přenos první choroby potřebuje být klíště přisáté dvacet čtyři hodin, ale u encefaliti­dy stačí sto dvacet minut. Posledních šest letních sezon bylo pro lýkožrouta ideálních. V létě nepršelo a vysoké teploty udržovaly suchou výheň: v optimálníc­h podmínkách zvládl brouk i čtyři rojení. Letos polevil kvůli počasí v aktivitě, takže lesníci získali možnost vrhnout se na sanace a těžbu, jenže přišel koronaviru­s a práce zpomalil. Teplota, množství vody a hlavně přísun živin jsou tři hlavní faktory, které ovlivňují, jestli se sinice vykrmí dost na to, aby potáhly hladiny nevzhledný­m, ba mírně toxickým vodním květem. Sinice mají raději sušší, teplé počasí, pročež jim letošní deštivé a relativně studené jaro vadilo. Má rád, když se střídají období dešťů a vysokých teplot. Za kalamitu se bere deset útoků během dopoledne v městské zástavbě, některé obce letos zdolaly stovku náletů v minutě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia