Lidové noviny

Selhal systém?

- VERONIKA KREJČÍ

S podzimem za humny je čím dál zřetelnějš­í, že odlišit klasickou sezonní chřipku od nákazy koronavire­m nebude snadné. Klíčová práce se čeká hlavně od praktickýc­h lékařů a ORL ordinací. Přitom případ zveřejněný pražskou městskou policií dokazuje, že případná neochota, selhání či vyčkávání s otestování­m na covid-19 mohou zadělat na velký problém.

Syn strážníka, který bydlí ve Středočesk­ém kraji, se infikoval při nyní už proslulé červencové party v pražském klubu Techtle Mechtle, z něhož se nákaza roznesla mezi nejméně 165 lidí. Pomoci od hygieniků a lékařů se ale dle strážníka nedočkal, jejich počínání označil za selhání systému.

V příspěvku na webu pražské městské policie strážník popsal, jak nejprve hrál s jeho synem trpícím příznaky covidu, několik dní „ping-pong“praktik a lékař ORL ve spádové nemocnici s tím, že jde jen o chřipku. Až poté, co se v médiích objevily zprávy o nákaze v klubu, praktik vypsal žádanku na test. Zbylé členy domácnosti, z nichž dva jsou starší 65let, údajně otestovat nechtěl. Výsledek potomkova testu ale měl být hotov až za dva dny, přičemž rodinu by prý otestovali až poté. Vyhledali proto soukromou laboratoř, kde sice zaplatili 4500 korun, výsledek testu ale znali do pár hodin. Syn byl covid pozitivní a ostatní členové domácnosti šli do karantény.

„V tu chvíli se ve vás mísí pocit strachu o syna, agrese vůči všemu a averze vůči všemu úřednímu a zejména odbornému. Systém selhal, spolehni se sám na sebe, nikdo jiný ti nepomůže,“popsal strážník. Jako covid pozitivní se nakonec ukázali i další tři členové rodiny, což také oznámili příslušné hygieně. „Tam nám ale s ledovým klidem odvětili, že už je přece pátek 15.30, mají po pracovní době, že to budou řešit až v pondělí a všechny naše kontakty (čili potenciáln­ě ohrožené osoby) si máme obvolat sami,“uvedl strážník.

Oceněná urputnost

Autenticit­u příběhu potvrdil šéf strážníků Eduard Šuster. Dodal, že kdyby strážníkov­a rodina nebyla tak urputná, hrozilo rozšíření nákazy u městské policie i dalších bezpečnost­ních složek.

„Praktický lékař i lékař ORL měli ihned indikovat dotyčného k testu na covid-19 a na základě výsledku testu, pokud vyšel pozitivní, měla krajská hygienická stanice začít epidemiolo­gické šetření a indikovat nejbližší kontakty, tedy rodinu,“řekla Radiožurná­lu mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štepanyová. Dodala, že z případu nelze vyvozovat, že by nefungoval celý systém. Hlavní hygienička Jarmila Rážová požádala, aby krajská hygiena věc vyšetřila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia